wrzuce swoją wersje choć może nie w temacie wątku
Wersja do druku
wrzuce swoją wersje choć może nie w temacie wątku
Już się trochę pogubiłem, tematem wątku jest szukanie odpowiedzi na pytanie jak podrobić styl Tkacza czy plebiscyt kto gorzej wywoła rawa Michała? Swoją drogą, Krzysiek musi mieć niezłą polewkę jak to czyta? A nie fajniej zamiast naśladować innych, zwłaszcza że jak widać, nie bardzo wiadomo jak, popracować nad własnym stylem?
to ja też się przyłączę.. moja wersja z laptopa:
Balans i styl neutral w DPP, a później PS. Wszystkie przeróbki poprzedników wydają mi się płaskie w porównaniu do obróbki Tkacza.
Ps. Monitor- Szajsung, kalibrowany... "na oko" :D
ciekawe czy ta para młoda wie ze jest tak katowana na forum
Pank ma tu sporo racji - to nie wygląda jak kto zrobi Tkacza(czyli subtelne i ładne pastele) tylko jak kto bardzo potrafi spieprzyć fotę ...
Ja wywołując tę fotę, nie chciałem podrabia Tkacza, tylko zrobić to po swojemu i skonfrontować to z innymi.
Tak, czytałem od początku. Skoro ktoś udostępnił dla chętnych rawa ze ślubu, to dlaczego miałem z tego nie skorzystać?
Ja nie wiem, możesz se wykorzystywać, wydawało mi się że ten raw był udostępniany w konkretnym celu, ale mi w sumie wszystko jedno, tak się dziwię.
wygląda, na to że obróbka heńka najlepsza. Może zdradzisz co zrobiłeś?
Wszyscy mecza ta sama fote a ja wczoraj na plenerze zrobilem cos takiego .. i pomieszalem troche w kolorkach i wyszlo mi od tak :)
Jaki sens jest wystawianie tutaj fotografii jeśli nie powie sie w kilku zdaniach jakimi ustawieniami doszło sie do końcowego efektu?
1. Podróbka Michała :)
2.
To może dajemy PSD z obróbką? Może się czegoś ciekawego nauczymy :)
i PSD przeskalowany do 1000x667 żeby za dużo nie zajmował ;)
http://www.4shared.com/photo/GyElGJUZ/_MG_6824b.html
jak widać użyłem overlay'a co dało więcej czerni i kontrastu w tle, co wydaje mi się, że także stosuje Tkacz i sprawia że osoby na zdjęciu odstają od tła i zdjęcie nie jest płaskie.
w miare jest oki.. ale na tym zdjeciu widac ze pan w drugim rzedzie chyba sie nachlal juz niezle przed uroczystoscia weselna.. a to pijak jeden :)
Tak, wiem. Poprzez dodanie czerni wydobyła się ciemna czerwień w tle. Cała obróbka była w sumie dość szybko i niechlujnie robiona, ale chciałem coś pokazać czego najwidoczniej nie zauważyli moi poprzednicy, przez co całe zdjęcie jest monotonne.
Przyglądnijcie się panowie tym fotkom z kościoła:
http://tkacz.dokuro.org/BLOG/pary/AA/034.jpg
http://tkacz.dokuro.org/BLOG/pary/AA/036.jpg
popatrzcie jakie ciemne jest tło. I jedna Pani, która siedzi z tyłu też wygląda jakby za dużo wypiła ;) to mi wygląda na użycie overlaya.
Faktycznie, Tkaczowe pastele są trudne do osiągnięcia. Nie wiem na ile zależy to od materiału wyjściowego, a ile od obróbki. Moje podejście do tematu poniżej, choć pewnie jest nieporadne, bo ja raczej w landszafty się bawię (z góry przepraszam państwa młodych!).
Co jest moim zdaniem charakterystyczne u Tkacza, to że potrafi on operować plamami i przejście w przepał jest łagodne, naturalne dla zdjęcia i nie razi. Z drugiej strony nie stara się pokazywać detali w cieniach, co szczególnie widać na garniturach panów młodych.
PS. Przy okazji miałem okazję przekonać się jakie fajne RAWy robi 5D. :)
Jak dla mnie nie overlay, ale softlight. Kopia kanału niebieskiego (zwykle ma największy kontrast), mieszanie softlight - podbija kontrast i tłumi kolory. A jak za bardzo wpada w czerń to można nad tym zrobić kopię oryginalnej warstwy z mieszaniem luminocity i operując opacity trochę odzyskać cienia zostawiając zmienione kolory.
Podobnie można podbić same światła (głównie skóra właśnie). W channels klik z ctrl na kanale niebieskim, skopiowanie zaznaczenia, w layers nowa warstwa, wklejamy, ustawiamy softlight. Oczywiście regulujemy opacity wg. uznania.
Ok, z góry uprzedzam, że nie chodzi mi w tym przykładzie o całkowite skopiowanie obróbki Tracza (skóra na pewno jest inna), tylko o sposób na wyciągnięcie soczystości i świetlistości z tła.
Przed:
Po:
Po v2 (maska na warstwie org z luminocity na tle - więcej czerni w tle):
Jasne, że to nie do końca to, ale efekt mi się podoba :)
Pank, ziomalu, spokojnie. Bez nerw ;-)
Zaczęło się od "podrabiania" Tkacza, a przeszło w zabawę nad rawami i szukanie ładnego koloru skóry...
Pisanie o własnym stylu troszkę nie pasuje, bo my tu szukamy ładnego koloru skóry - lepiej czy gorzej, szukamy ładnej, atrakcyjnej skóry. Ja nie szukam własnego stylu tutaj, szukam ładnej skóry.
Przyznasz, że wątek jest dosyć ciekawy - same konkrety bez zbędnych pierdół, bez teoretyzowania, mamy rawy i próbujemy. Wolę taki wątek niż czytanie o tym czy lepsze 24 L czy 35 L, albo czy 430 EX wystarczy a może lepiej 580 EX....
A Krzysztof Tkacz niech się śmieje - sam pewnie też przechodził przez "kolor skóry" kiedyś.
dokładnie, wole by ludzie pokazywali niż cFaniakowali opisując swoje możliwości... to ja też dam :)
jak zabawa to proszę...
właśnie kurde zapomniałem o winietce :D:D
eee... w sepii? a moze to jest metoda p. Tkacza bo kolor skóry wzorowalem na zdjeciu mężczyzny z jpg.007
tzn ramiona młodego wyglądają tak, jak by były posypane pudrem : ) no i usta młodej w brąz wpadają.
Ale jakie konkrety? Tu nie ma żadnych konkretów tylko co chwila pojawiają się kolejne warianty bez słowa wyjaśnienia. Jak dla mnie to dość mało konkretne jest.
A może ktoś z szanownych kolegów udostępnić Rawa?
Sam bym chętnie spróbował:)
Jesli ktos jest zainteresowany to moge umiescic plik .xmp oraz opis modyfikacji w PSie a nie daje tego teraz bo nie wiem czy efekt koncowy jest oki poniewaz pracuje na laptopie.
dajcie innego rawa bo ten już się nudny robi ;]
DPP. Balans na koszulę świadka.
EV +0,5, color saturation -3.
Tkacz umie uzyskać ładny kolor skóry, ale jego zdjęcia nie podobają mi się.
Eksperymentowałem jeszcze i nawet ładny efekt daje wyblurowanie koloru skóry. Ładnie łagodzi przejścia kolorów i różnego rodzaju plamy i przebarwienia.
na przykłądowym obraku użyłem Filters>noise>median blending warstwy zmieniłem na color, założyłem maskę wypełnioną czarnym kolorem (alt+click na maskę) na koniec białym pędzlem po masce odkryłem samą skórę.
po lewej bez blurowania koloru i po prawej z :)
O rany...ale męczycie to zdjęcie. I tak każde jest takie same.
witlodk, chyba żartujesz :D
http://www.przeklej.pl/plik/mg-6824-xmp-0017161es40i
Tutaj masz xmp , resztę robiłem w psuju i niestety nie zapisałem w PSD
Moje wersje
Na moim monitorze szczególnych różnic w kolorze skóry w porównaniu do zdjęcia referencyjnego (fota Tkacza) nie widać. Starałem się też uzyskać podobne nasycenie kolorów, kontrast i poziom światła w tle. Nie wiem czy mi się udało.
Proszę o ocenę.
fjodor - nie wiem jak u innych, ale u mnie jest za ciemno, garnitur jest czarną plamą.
Sam postanowiłem spróbować obrobić to zdjęcie po swojemu :]
i jak?
Aha, kolor skóry zrobiłem krzywymi w CMYK a pozniej w RGB pobawilem sie balansem kolorow.
W ACR ustawilem tylko balans bieli i rozjasnilem zdjecie - thats all.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
..sry! nie balansem kolorów ale kolorem selektywnym ;)
jak dla mnie wygląda zupełnie OK