właśnie zanabyłem nx100. podzielę się wrażeniami po bliższym spotkaniu .... :)
Wersja do druku
właśnie zanabyłem nx100. podzielę się wrażeniami po bliższym spotkaniu .... :)
Nie wiem dlaczego tak dużo z Was narzeka że nx100 jest beznadzieny bo "a będzie trzeba kadrować przez LCD" o nie to straszne. A OD CZEGO będzie zewnętrzny wizjer elekroniczny? taki jak w GF1 czy EP2? Zawsze to jakaś alternatywa.
Według mnie nx100 to wspaniały sprzęt, na pewno lepszy niż nexy ale rzeczywiście brakuje u samsunga jasnej 50tki.
Brązowy nx100+ 20/2.8+ 50/? + ta mała lampa
Do tego nieduża stylowa retro torba i można śmiało wyjść na miasto robić zdjęcia :D
po co więcej.
rysiek... do tego dążę.... jasne ze dwie stałki, wizjer i heja :D a lustra nie odpoczywają miedzy zleceniami ;-)
Jedno z porówań nex i nx. Bez przesady z tym "na pewno lepszy niż nex"
http://snapsort.com/compare/Samsung_...ny_Alpha_NEX-5
Ale faktem jest, że dziś widziałem w FJ nx100 za 1888. Czyli konkretnie zaczeła się konkurencja z nex.
zanussi - czy filmy wideo w nx100 są z działającym AF podczas kręcenia?
...chyba nie.... albo czegoś nie włączyłem
heh.... w rzeczy samej - DZIAŁA!! :D dzięki :)
No to dobre wieści. Bo jak to ma być aparat dla całej rodziny to w moim przypadku jakikolwiek MF totalnie odpada ;-)
Jeżeli możesz proszę napisz jak sprawić aby ten AF się ruszył, bo chciałbym sobie to przetestować w sklepie i fajnie by było żebym potrafił się za to zabrać. Co i kiedy trzeba nacisnąć, czy trzyma się przez cały czas kręcenia filmu, czy tylko wciska gdy konieczne wydaje się dostrojenie ostrości? Bo jeżeli to drugie to też wymaga chyba niezwykle uważnego śledzenia ALOMEDa.
kółko nastawcze na kamerkę ;), wciskając spust rozpoczynasz nagrywanie - nie musisz go trzymać, drugie wciśnięcie spustu kończy nagrywanie, aby aparat ustawiał ostrość automatycznie trzeba wcisnąć przycisk C który umiejscowiony jest na lewej bocznej ściance aparatu zaraz obok złącz HDMI i innych (przycisku nie trzeba trzymać - on po prostu aktywuje AF w funkcji filmu)
a jak z jakością video w nx100?
kurcze.... wychodzi nowy APARAT a wszyscy pytają o VIDEO... jakaś paranoja :D
wyrwiflak UPPZ :D proszę ;)
Hmmm...
Ficzery fajne, niemniej po update NX10 do fw 1.20 ACR 5.7 przestał mi otwierać rawy z samiego. Niby nic, bo jest 'samsung raw converter', ale jednak bardziej mi pasiło otwierać je aceerem...
To spróbuj tym DNG Converter 6.2 http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=4803
Ja ostatnio mam jakiś zastój i przyznam, ze po aktualizacji FW chyba nie robiłem konwersji SRW.
Jest "dostępny" nowy SRW 4, jeszcze nie oficjalnie ale działa. Gdyby coś to mam wersję na OS X
nx100 vs. nex5
http://www.youtube.com/watch?v=jlxJnPRrRG8
:)
Fajne video, ale tylko do ostatniego zdania gdzie testująca (inaczej) pani wspomina o największej zalecie Nex jako największej wadzie, to ewidentnie ją zdemaskowało jako NX agent i zdyskredytowało całkiem udane video.
Na dzień dzisiejszy najmocniejszą stroną Sony Nex jest sensor, który oferuje usable quality w całym zakresie iso - coś czego nie ma żaden inny system evil (gh1 trzyma fason tylko do 1600).
BTW. Nowy soft do Sony ztc czytałem usprawnia trochę pracę guzikami, ale fakt w stosunku do i-Fn to Nex... Nex nawet nie stał obok i-Fn ;)
NX to imho najlepszy wybór póki co, ale nie jest to zasługą sensora tylko b. udanej szklanej i cenowej polityki w odniesieniu do czasu życia systemu.
Przez kilka ostatnich dni mój Starszy Rodzony poszukiwał pierwszego zaawansowanego aparatu dla 10 letniego syna. Przekopano zasoby, przerzucono archiwa i wyeliminowano kolejne lustrzanki. Sporo ZA na szalę dorzucili przedmówcy z tego wątku. Efekt? Stanęło na APSC od Panów z Korei. Nowszy i mniejszy model NX5 - jednak poza jakością LCD (Amoled tak/nie) nie różniący się do parametrami od nx10ki.
Zakupu dokonano w fotoJokerze - korzystając z najnowszej gazetkowej promocji. Body z kitowym zoomikiem 18-55 OIS kosztuje teraz ~1570 PLN. Niestety w odróżnieniu od większego brata, NX5 nie jest objęty trwającym cashbackiem.
Swoją drogą rewelacyjna jest również aktualna cena zestawu NX10 :!:
Body + zoom_kit + naleśnik 30 f:2 kosztuje ~ 2100 PLN! No i od tego jest jeszcze prawie 200 PLN cashbacku..
Za plecami brata wrzucam efekty pierwszej "podwórkowej" sesji. Szczerze powiem, że mnie - "współużytkownika" 1000D - te efekty miażdżą :oops:
Zdjęcia w 'dżotpegach' prosto z puszki, a za sterami aparatu (w dwóch przypadkach an trzy) 10 latek.
Faktycznie cena zestawu nx10 + kit + 30/2 jest bardzo atrakcyjna. Najbliższy konkurent (G2 + 14-42 + 20/1.7) kosztuje co najmniej 1,5 zł więcej. Cieszy też fakt, że Samsung we wspomnianym zestawie jest u nas tańszy niż w USA! Przed wejściem w system NX powstrzymuje mnie jednak brak UWA (zarówno w aktualnej ofercie jak i planach na 2011 rok).
Zanussi, oly pokazał swoim m.zuiko 9-18, że da się zrobić bardzo małe i bardzo lekkie UWA. Samsung też pokazał, że małego zooma umie zrobić (20-50mm). Ale mi by wystarczył naleśnik o kącie widzenia >=100 stopni i świetle f4.
Myślę że się doczekamy. Koreańczyki nie są kretynami, i nie stworzyli nowego systemu tylko dla prania szemranej gotówki ;)
Poza tym..
Skoro samyang już tu jest, może niedługo dostaniesz fisha z mocowaniem pod NX?
Będziesz miał wtedy nExtremely UWA :)
jasne że Samsung wypuści jakieś fajne szkła - przecież każdy dodatkowy obiektyw na rynku to co najmniej jeden więcej sprzedany aparat ;)
Samyangi z bagnetem NX już są http://www.optyczne.pl/3372-nowo%C5%...amsung_NX.html
Niemniej uważam, że siłą bezlusterkowców są małe rozmiary w połączeniu z przyzwoitym obrazkiem z naleśników. Mocowanie większych obiektywów ma sens jedynie dla userów dla których jest to jedyna puszeczka.
Czekam na 20/2.8 na alle ;-)
u mnie 30/2 sprawdza się wyśmienicie - od pełnej dziury rysuje bardzo dobrze - wystarczająco dobrze na moje dość wyśrubowane oczekiwania (ach ta 135/2 od Canona - to jest mój wzór ostrości od pełnej dziury :D )
Witam,
Jeśli chodzi o super szeroki kąt widzenia, to według mnie Samyang rozwiązuje tylko problem braku rybiego oka. W przypadku normalnego UWA najszersze co można podłączyć to Samyang 14mm f/2.8 który na cropie nie jest już taki super szeroki, a poza tym jest dość spory.
Gdzieś obiło mi się o uszy, że Tamron interesuje się robieniem obiektywów pod NX-a. Może wypuści coś ciekawego. Ale i na to będzie trzeba trochę poczekać.
Przy okazji, czy istnieje jakaś alternatywa dla lampy Samsung SEF-42A? Wydaje mi się, że jej cena jest dość mocno przesadzona (775 zł). A jeśli się nie mylę to jest ona na poziomie lampy Nissin Di622 kosztującej poniżej 400zł.
Mam nadzieję, że wzrok mnie nie myli :)
Obiektywy w środkowym rzędzie już są. Interesująco wygląda rządek z lewej strony.
Mogą to być oczywiście atrapy, lub stare obiektywy "Samsunga" do GXów.
Taka mała wstawka, niedługo powinna być większa.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem 20mm do systemu NX.
Szkiełko jest minimalnie większe do 30mm, szkoda że ciemniejsze bo start jest od f/2.8
Wykonanie moim zdaniem rewelacja, metalowy bagnet, filtry 43mm, kąt 70 stopni, ostrzenie papierowo 17 cm, ale moim zdaniem 14-15cm. W porównaniu do reszty szkieł, pierścień ostrzenia działa bajkowo - czuć w końcu opór przy nastawianiu. iFn działa :) ale mi jakoś łatwiej w NX10 operować przyciskami na obudowie aparatu, jeden problem w tym, że w NX przycisk iFn lekko chowa się pod osłonę lampy błyskowej.
Kilka fotek:
protection by Daniel*1977, on Flickr
fabric by Daniel*1977, on Flickr
screw by Daniel*1977, on Flickr
AUSTRIA by Daniel*1977, on Flickr
O by Daniel*1977, on Flickr
towel by Daniel*1977, on Flickr
small knot by Daniel*1977, on Flickr
Tu sam bohater:
http://img560.imageshack.us/slidesho...676973w79.smil
No cóż, pozostaje tylko poczekać na dostępność i cenę w PL.
Wiadomo może coś o Samsung Raw Converter 4 pod win? Strona samsungimaging.com coś cienko u mnie chodzi.
Najłatwiej obejść problemy od razu kierując się na Support - prawy górny róg ;)
A tu proszę SRW 4:
http://rapidshare.com/files/43067508...onverter_4.zip
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przyznam, że 30mm jest ********y, ale chyba zejdę z 30 na 20 :D
Ja jeszcze czekam na prawdziwe makro!!!!
:) _
Wszystko fajnie tylko gdzie te samsungowe szkiełka można kupić?
Samego body nie da się zakupic w PL nowego, zatem jaka jest możliwość dowolnej konfiguracji zestawu pod swoje potrzeby???
30mm widuję na allegro - rzekomo nówki, ale chyba poza głównym kanałem dystrybucji sprzedawane? Nie wiem jak z gwarancją?
Co z tego, że szkło jest '********e" skoro dostępne dla... jednej:!: osoby?:confused:
Wiadomo chociaż jaka jest cena 'sugerowana" w PL?
Postaram się dowiedzieć co i jak.Cytat:
Co z tego, że szkło jest '********e" skoro dostępne dla... jednej:!: osoby?:confused:
Wiadomo chociaż jaka jest cena 'sugerowana" w PL?
chodziło mi o Twoje linki z youtub'a.
tam są testy sony i samszajsa.
pytanie było, czy masz może podobne testy na temat E-PL1.
interesuje mnie kupno tego aparaciku.
najgorsze, że pojawiają się kolejne ciekawostki typu pasikonik malutki i samszajs malutki ale z wiekszą matrycą.
a mi poprosyu potrzebne jest "potwierdzenie" mojego wyboru, który padł na E-PL1 :)
takie tammm ... :rolleyes:
Jak dla mnie testy w stylu "wywijania aparatem" są równie interesujące co testy na zamrażanie, podtapianie czy upadki z wysokości. Owszem, można sobie popatrzeć :) ale ile osób kupuje aparat pod kątem focenia podczas skakania czy akrobacji?
no niby masz rację... ale ja to traktuję jako test focusa.
wyraźnie widać opóźnienie (chyba) w samsungu.
oznacza to wg mnie, ze ciut dłużej łapie ostrość.
mylę się ?
Wiesz grzeSiuu, przytoczone w tym wątku porównania z sony wyraźnie pokazują uprzedzenia autorów i ich preferencje w porównaniach, to normalne, bo różne mamy oczekiwania w stosunku do takiego sprzętu. Proponuję byś z ciekawości zaszedł do jakiegoś "fotopajaca" chociażby, obojętnie, wziął w ręce i po kilka minut pobawił się obydwoma. Ogólnie jakiś dramatycznych różnic w nich nie ma, często stoją wręcz koło siebie na tej samej półce.
Nie wiem czy ma opóźnienie w automatycznym ostrzeniu w stosunku do sonego, nie porównywałem. Nie wiemy też czy filmiki były robione z włączonym IS czy nie. Z innego testu wiemy z kolei, że czas uruchomienia aparatu jest u sony ok. 2s, u samiego ok. 1s.
Jedni wolą efektowne blondynki, inni brunetki z charakterem ;-)
Dla mnie samsung wygrał designem, wizjerem, stopką, flashem, pancake'iem i prostotą menu.
Ja tam spokojny facet jestem. Kupiłem samiego "na spacer". Jak trafi się coś ciekawego, to wyciągam z kieszeni, przystaję, załączam, a następnie trzymając oburącz ostrzę w trybie pojedynczego AF tam, gdzie uważam za stosowne. Nie biegam z nim robiąc zdjęcia, nie spotuję samolotów, nie używam w studio ani w nocy. Dla mnie taki jaki jest, jako uzupełnienie tego co mam, jest cool.
całkowita racja.
mam zamiar iść do namacarni :)
u mnie raczej wybór jest inny: E-PL1 vs. NX100
świadomie i z zamiłowania muszę qpić szerokie oko.
dlatego raczej wygrywa olek. jest tylko jedno ale...
wychodzą ciągle nowe propozycje i oczywiście nowe rozwiązania tech (lepsze lub gorsze).
mi generalnie się nie spieszy stąd moje zainteresowania (narazie) teoretyczne są wszystkimi modelami. i tu największa bolączka... za duzo czytam, za duzo analizuję za mało kupuję.
mam jak w stopce L'kę ;) i też jestem zadowolony (ale chwilowo), ponieważ brak mi mojej miłościwej, znaczy szerokiego
.
..
...
...
..
.
tak widziałem test olek vs. pasikonik.
tu jestem jednak za kompromisem na korzyść olka (stabilizacja + flash, który można z łatwością kierować w sufit).
...
..
.
miało być "namacalni" (chyba).
i wybór sprostuję:
olek vs. pasikonik vs. samszajs.
wszystkie te modele najmniejsze.
narazie wygrywa E-PL1 ale właśnie tego nie jestem pewien... czy to dobry wybór.
zainteresował mnie jeszcze fuji ale jeszcze go ni ma.
Jeśli potrzebujesz bardzo szeroko to tylko u4/3 (oly 9-18 lub panas 7-14). A jeśli do tego nie chcesz za dużo grzebać w rawach, to chyba dobrze kombinujesz z tym e-pl1, który został okrzyknięty mianem "best jpg camera ever"... Co do af w e-pl1 to działa moim zdaniem szybko z 9-18, 14-42 i 14-150 (testowałem w MegaMacalni:))