no to muszę pokusić się o złośliwość Pank.....
bo jak zrobiłem schody na Targowej to jakoś specjalnie nie spotkało się to z Twoja aprobatą....
a tu proszę, piszesz "W tym zawodzie w jakimś stopniu zawsze będzie się klonotwórcą".....
Wersja do druku
tu nie chodzi o wyścig szczurów, o cągłe wymyslanie smyczy, rozjeżdzanie genitaliów młodego skuterem młodej. Chodzi o to że można pokazać w różny sposób temat, nawet ten najbardziej "kiczowaty" jak pocałunki czy przytulanie się pary - to wg ciebie pank nie jest kicz?? Przecież to takie które każdy fotograf ma na swojej stronie.
Tak, tak, przełamujmy schematy, ze wszystkiego dobry fotograf zrobi dobre zdjęcie, szkoda że przynajmniej na razie tylko teoretycznie. Apropo kocyków, właśnie oddałem taką sesję, para pozwoliła mi na jazdy na sesji narzeczeńskiej to na plenerowej zrobiłem też co chcieli i mają na kocyku. Nie, nie wyszły nowatorsko i nietuzinkowo.
na pytania nie odpowiedziales, ale w zasadzie nie musiales:)
wierze, chociaz nie wiem co to ma do zdjecia Cichego:)
dla mnie tory na zdjeciach slubnych kiczem nie sa i nie będą, lubie na nich focić i bedę to robic, natomiast motyw z walizką to już troche pod kicz podchodzi,
ale tak samo mozna uznać za kicz szampana i kieliszki na trawie, czy bańki mydlane, czy dmuchawce wiosną, czy zdjecia na polu rzepaku, czy w końcu sam plener, bo przecież robimy go co tydzien i ciągle praktycznie to samo, w dodatku ciagle tym samym body - kicz straszny,
A Ty ciągle do tego wracasz, a ja ciągle tłumaczę: nie chodziło o to że zrobiłeś coś podobnego i obrobiłeś w prawie identyczny sposób, chodziło tylko o to że ja na Twoim miejscu nie pokazywał bym czegoś takiego świeżo po tym jak ja pokazałem swoje, z czysto marketingowych pobudek.
Otóż to.
więc pank postaraj się wziąć na następną sesję szampana i kieliszki i zrobić coś fajnego- a nie mówic że to kicz jak jedno stowarzyszenie określ jasne winiety jako niedopuszczalne - gdzie sami członkowie uwazżją się artystami;) Ja dziś szukam walizki i idę po południu na zdjęcia i postaram się wymusić na młodych część sesji na torach.
Żeby było śmieszniej, mam już od dawna pomysł na zdjęcia z walizką na torach, i na trochę innych standardów też, czekam tylko na odpowiednią parę z dużymi jajami.
Kompletną bzdurą jest wg mnie dyskusja na ten temat. Konie, schody, mosty, tory, zboże, stare kamienice, podtapianie młodych, etc, to po prostu obecnie standard i nie widzę nic kiczowatego w ich pokazywaniu. Natomiast ważną kwestią jaka się pojawia, to w jaki sposób ktoś to robi. Po prostu jednym wychodzi, a drugim nie. Ot i cała tajemnica.
A jak chcecie świeżego powiewu przy ślubniakach, to na sesję plenerową skoczcie se panowie z młodymi ze spadochronem. Będą mieli niebanalną pamiątkę. :)
Akurat latałem parę lat temu na szybowcach i zaraz po ślubie zabrałem żonę na lot niespodziankę. Było widzieć minę foto-ziutka gdy znalazł się na lotnisku. W żaden sposób nie udało się go zaciągnąć na pokład samolotu wynoszącego. :))
a ciemne winiety mogą być ?
i co to za stowarzyszenie bo ja nie zakumałem niestety........
jak Pank weźmie na sesję kieliszki i szampana, to ja wolę nie myśleć co się będzie działo....... młody potłucze kieliszki i będzie po nich dreptał, a młoda będzie tarzać się zbryzgana krwią ze stóp młodego.....Potem się będą razem całować, cali we krwi.
fajne czy za mocne ?
Do roboty Michał :)
Jedno jest pewne: od kilku ładnych postów wszyscy nadużywamy pewnego słowa na "k"
MArek, jak pisałem, najpierw zrób fajne zdjęcie z młodymi, torami i walizką a później będzie czas na twierdzenie że takie zdjęcia nie muszą być kiczowate.
Zapomniałeś Marku o zakazie fotografowania par na ławkach, taki punkt też tam jest :D
Znasz obiektyw, który daje jasną winietę? Zaciemnienie rogów to naturalny "efekt" większości obiektywów. Jedni walczą z tym inni pogłębiają efekt. "Artyści" raz stosują na każdym zdjęciu, za chwilę nazywają kiczem.
Coś mało dziś kumasz, foty obrabiaj, albo lepiej idź spać ;)
Ja was pogodzę. Tory i walizka to kicz. Bez względu na wykonanie. Bo to jest ujęcie bez sensu. Co do diabła robią młodzi w ślubnych strojach z jedną walizką na torach ? Czy jadą gdzieś ? Może przyjechali właśnie ? Może zwiał im pociąg ? Zrozumieli swój błąd i mają zamiar rzucić się pod pociąg ? Skoro mają taki zamiar, to po co im walizka ? I co jest w walizce ? Pytania oczywiście bez sensu. Skoro nie ma o co pytać, to chociaż może jakieś wrażenia estetyczne ma takie ujęcie ? No własnie nie ma, bo cóż estetycznego może być w torach? Rytm ? Kolor ? Kształt ?
Niemniej, Cichy jak dla mnie robisz bardzo dobre zdjęcia. Nie wiem co im robisz, ale wyglądają dość naturalnie i czysto. Trochę na ostatnim zestawie poleciałeś Madame Tussauds. Dlatego, że tylko trochę to dalej podoba mi się to co robisz.
No wlasnie chcialem to napisac. Robienie pleneru to kicz i koniec. Raczej jak ktos go robi to daleko mu od fotoziutka nie jest. Albo inaczej, praktycznie nie spotkalem sie z plenerem ktory nie był kiczem.
zwłaszcza taki na którym widac zamek czy inne tło i małą (wielkosci kilku pixeli) PM gdzies w oddali , gdzie na dobrą sprawę możnaby przeklejać i nikt by się nie kapnał
Równiutko po wszystkich rogach? Nie.
Nie napisałem, że mi się jasne winiety podobają, a tym bardziej poszarpane rogi, o których wcale nie wspomniałem, więc luzik Marku. Zostały nam jeszcze ciemne poszarpane rogi, też nie lubię. Napisałem jedynie, że winietowanie to naturalna cecha obiektywów.
A właśnie, że jest sens. Albo i kilka.
Jeśli ktoś znalazł się na zadupiu gdzie jedynym środkiem transportu pozostała kolej to na stację kolejową dotrzesz najwygodniej tylko torami.
Również z pociągu do domu możesz iść torami.
Jeśli uciekł ci pociąg a następny jest za parę godzin lub dni to wyruszasz w romantyczną podróż z walizką tymi torami co miałeś jechać pociągiem. Nie znasz innej drogi.
Już nie wspomnę o wielu alegoriach łączących młodych, podróż, walizki, drogi...
8-)
Z serii zdjęcia kiczowate :)
1
2
3
ej, no....... ja lubię tory, zwłaszcza te relacji warszawa wileńska - małkinia...
wiesz jak fajnie się kiedyś w dzieciństwie kładło monety na nie a potem pociąg rozjeżdżał ?
dajcie spokój torom.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Cichy to w Wielkopolsce ?
Widzę że Wam też podkłady wymienili na beton...
u nas na wschodzie w Azji też.
Kurka wodna, a wystarczyło dać młodych na przystanek autobusowy a nie kolejowy... ;)
Napoje ze startera.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Fak, naboje miało być.
jakby ktoś chciał fajną miejscówkę gdzie są stare podkłady kolejowe to niech pisze na priva.
Na opał oczywiście, bo przecież nie do zdjęć.
mysle ze trzeba zachowac troche umiaru w komentowaniu "bezsensu",
bo jak spojrzec w Twoja galerie np, na zdjecie na piasku nad wodą z kieliszkami to rzuca sie kilka pytan,
dlaczego Młodzi nie zabrali ze sobą strojów kąpielowych?
dlaczego nie mają rozkładanego stolika zeby bylo im wygodniej?
dlaczego postawili butelke tak daleko od siebie, bedzie im niewygodnie siegac po dolewke,
jak juz maja picie to wypadalo by tez cos zjesc,
nie lepiej bylo ich zaprowadzic do jakiegos pubu? bylo by wygodniej napic sie szampana.
Wiele garniturów i wiele sukien jest wygodnych. Zwróć uwagę, że młodzi celebrują swoją nową drogę życia i chcą jak najdłużej wyglądać ładnie itp. Wytrwali całą noc to i parę godzin więcej nie robi różnicy.
Zresztą na przystanek kolejowy mają tylko kilkaset metrów. Chyba że pociąg uciekł, ale tego nie planowali przecież...
Zresztą, w każdej chwili mogą się przebrać jak się zmęczą, ale wtedy już fotograf będzie w domu :)
tak czytajac kolejne posty nasuwa mi sie jedyna sluszna mysl:
pewne jest to, ze nasze wszystkie posty od publikacji ostatnich zdjęć Cichego sa na pewno bardziej kiczowate niż owe zdjęcia
1 i 2 z serii fajne. bardzo:)
a skąd taka wiedza że Oni celebrują ? Może po prostu kradną podkłady kolejowe ?
Te drewniane oczywiście, co leżą np. przy torach w okolicach warszawy wileńskiej - sporo można wyciągnąć za jeden taki podkład.
I nie dziwi mnie że kradną skoro fotograf taki drogi.
;-)