-
163 miażdży, mogę wiedzieć jakim szkłem to było robione bez czy z lampą i jakie parametry :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
168 jest piękne.
Pokusiłbym się, o wyciągniecie więcej szczególów w postprocesie.
Już wycisnąłem tyle w ACR i PS, na ile pozwoliły mi umiejętności. Boję się, że przy dalszym podostrzaniu lokalnym zaczęło by być widać pewną nienaturalność.
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
163 miażdży, mogę wiedzieć jakim szkłem to było robione bez czy z lampą i jakie parametry :D
Makro zawsze robię setką makro (tą ze stopki). Wyjątki stanowią czasem ważki, które ciężko podejść i używam wtedy 100-400.
A parametry (po sprawdzeniu exif, bo nie pamiętałem) to f3,5 przy czasie 1/640s. Lampa z dyfuzorem jako wypełnienie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Chyba teraz załapałem, że żartowałeś z tymi parametrami :mrgreen:
-
171. Wróbel domowy
172. Świtezianka dziewica (świtezianka modra)
173.
174.
-
Zaczynasz tworzyc dziela sztuki....
172 - perfekt
173 i 174 - takze, plus znakomite odcienie zieleni
-
Wróbel - nie. Pozostałe 3 - doskonałe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Max13
Zaczynasz tworzyc dziela sztuki....
Daj spokój Max13, artystycznego oka raczej nie mam, ale cieszę się, że się podobają :) ...a ważka złapana ze 100-400.
Cytat:
Zamieszczone przez
waldekgdynia
Wróbel - nie. Pozostałe 3 - doskonałe.
No wróbla dałem tak z sympatii dla gatunku ;-)
A w ogóle, to te makro zrobiłem ...na wycieczce ornitologicznej :mrgreen:
-
163. Bardzo fajne, sprawdzałeś jak wyjdzie kadr w kwadracie?
172. Super, ciężko ją spotkać, chociaż ostatnio też udało mi się zrobić jej zdjęcie.
174. Świetnie złapałeś moment, jak lustrzane odbicie +++
-
-
Dziękuję.
Cytat:
Zamieszczone przez
norb2222
163. Bardzo fajne, sprawdzałeś jak wyjdzie kadr w kwadracie?
172. Super, ciężko ją spotkać, chociaż ostatnio też udało mi się zrobić jej zdjęcie.
174. Świetnie złapałeś moment, jak lustrzane odbicie +++
Ad. 163 - tak, wydaje mi się, że tak jest lepiej, bo kwadrat jakoś ucina po bokach za dużo.
Ad. 172 - w tym roku w ogóle widziałem ją pierwszy raz w życiu na żywo. Potem czytałem o niej, że to gatunek pospolity :) A to zdjęcie to już drugie spotkanie w tym roku (za pierwszym razem miałem ze sobą tylko pięćdziesiątkę, więc zdjęcia mi wyszły wtedy raczej dokumentacyjne).
Pozdrawiam
-
Tryton, jak zwykle zdjęcia dobre.
chciałem zapytać, czy te makro zdjęcia błyskasz ale po fot. 170 wnioskuję, że tak. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
AMMarshall
Tryton, jak zwykle zdjęcia dobre.
chciałem zapytać, czy te makro zdjęcia błyskasz ale po fot. 170 wnioskuję, że tak. :)
Ale nie zawsze. Lampę stosuję tylko gdy:
- jest ogólnie za ciemno
- jest szaro-buro (wtedy lepiej się nasycają kolory)
- jest zbyt kontrastowo (rozjaśniam cienie).
Generalnie staram się, żeby flesz był tylko uzupełnieniem światła zastanego, ponieważ przy naświetlaniu tylko na światło z lampy często tło wychodzi za czarne (w sytuacjach oczywiście gdy w tle jest mało światła).
No i dyfuzor na palniku dla zmiękczenia błysku.
-
Odp: [Tryton] moje przyrodnicze
-
bardzo piękny ten ostatni końrobal, wierzchowiec :)
coś mało w tym sezonie można podziwiać efektów Twoich polowań, łaj?
-
Wyszlo dobrze - ryzykowny fiolet w tle ale pasuje....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
A w ogóle, to te makro zrobiłem ...na wycieczce ornitologicznej :mrgreen:
Potkłeś się i pstrrryk? A kadry wyglądają na dopracowane. Szczęście takie?
-
175. +++ Fajnie współgrają kolory i skosy, zlikwidowałbym dwa zielone listki, ale Ty tu rządzisz ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jezyor
...coś mało w tym sezonie można podziwiać efektów Twoich polowań, łaj?
A bo widzisz, za ptakami sporo ganiałem, a ponieważ ganiałem zamiast się czaić w czatowni, to i mało zdjęć nadających się na galerię. Ale teraz lato, gęsto od liści, więc ptaki na bok i mam nadzieję, że będzie więcej makro :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Max13
Wyszlo dobrze - ryzykowny fiolet w tle ale pasuje....
Fiolet celowy. Mam jeszcze z zielonym tłem (pod innym kątem tak żeby kwiatków fioletowych w tle nie było), ale tamto jednak mniej ciekawe. Refleksja: zwracanie uwagi na tło jest bardzo ważne, nie zawsze się da, ale zawsze warto o tym myśleć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saapcio
Potkłeś się i pstrrryk? A kadry wyglądają na dopracowane. Szczęście takie?
He, he! Podczas potykania zdążyłem jeszcze szkło zmienić na puszce :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
norb2222
175. +++ Fajnie współgrają kolory i skosy, zlikwidowałbym dwa zielone listki, ale Ty tu rządzisz ;)
A ja też bym je zlikwidował, ale nie chciałem PS-em oszukiwać 8-)
Dzięki i do następnego razu! Zbliża się urlop, więc coś się może uda porobić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Piękne zdjęcie i kolory. Gratulacje
pozdrawiam
-
175 - super fotka. Tło też może być.
-
Kilka z pierwszych dni urlopu. Zapraszam :)
176.
177.
178.
179.
Pozdrawiam
-
Jak zwykle - super robale.
-
Dziękuję. Z przyczyn technicznych muszę jeszcze raz wstawić.
176.
177.
178.
179.
-
179 - rewelka , jak kosmita normalnie :D
-
To jeszcze pszczółka z wczoraj:
180.
181.
-
181. Świetny moment uchwyciłeś. Ładny kadr. Super fotka.
-
Zgadzam sie - fajne strzaly - to lepsze niz portrety.............
-
Pokażę jeszcze może dla kontrastu mniej "ładną" przyrodę. Gdy robiłem zdjęcia tej osy, zauważyłem, że ona jeszcze żyła (ruszała szczękami).
182.
-
Witam, tym razem szerszenie. Obgryzały gałązki wierzbowe w celu przerobienia na papier stanowiący budulec gniazda.
183.
184.
185. Ślad wygryzania.
-
Całościowo bardzo ciekawe prace.
-
-
No to zaczyna byc coraz lepiej - gratuluje zdjec i przezyc (bo takie spotkania sprawiaja duzo przyjemnosci).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Max13
No to zaczyna byc coraz lepiej - gratuluje zdjec i przezyc (bo takie spotkania sprawiaja duzo przyjemnosci).
Dzięki. To prawda, że duża przyjemność, ale najbardziej mnie cieszyła obserwacja stadka raniuszków (tyle, że nie udało się zrobić zdjęć).
Może uda się kiedyś pomurnika upolować :)
-
Tryton Bardzo ładnie, pastelowe kolory, a nie jak najczęściej się udaje "sojka na zimowo"
pozdrawiam
-
Piękne zdjęcia sójek. Mnie nie udaje się uzyskać takiej ostrości tym obiektywem na 5,6. Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
masterkey
Tryton Bardzo ładnie, pastelowe kolory, a nie jak najczęściej się udaje "sojka na zimowo"
pozdrawiam
Za to mi się nigdy nie udało "na zimowo" :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Stan61
Piękne zdjęcia sójek. Mnie nie udaje się uzyskać takiej ostrości tym obiektywem na 5,6. Pozdrawiam.
Miałem szczęście, że blisko usiadła i nie za wysoko - dlatego ostrość ok (prawie nie cropowałem).
Dziękuję wszystkim, do następnego razu.
-
Sympatyczna sojka, ja lubię jej minę :)
-
...bardzo ladnie jak zawsze...
-
Jak te sójki robiłeś z podchodu to całkiem nieźle wyszły. :-)
-
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Robisz ptaki ze 100-400?
Tak. :)
-
Dziś mniej typowo, bo dla odmiany przyroda domowa (storczyki):
190.
191.
192.
193.
194.
195.
Mam nadzieję, że niebawem coś żywego poza domem się uda pstryknąć :) Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Dziś mniej typowo, bo dla odmiany przyroda domowa (storczyki):
[...]
Mam nadzieję, że niebawem coś żywego poza domem się uda pstryknąć :) Pozdrawiam.
Tryton, a Ty myślałeś, żeby przy takich zdjęciach trochę się bardziej wysilić ze światłem? Zdjęcia mogłyby zyskać z 500% na atrakcyjności, bo teraz są dość płaskie, a dodanie trochę światła i cienia ukazałaby piękno tych roślinek w zupełnie innym wymiarze. Namiastka tego, co mam na myśli pojawia się w zdjęciu nr. 194
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Tryton, a Ty myślałeś, żeby przy takich zdjęciach trochę się bardziej wysilić ze światłem? Zdjęcia mogłyby zyskać z 500% na atrakcyjności, bo teraz są dość płaskie, a dodanie trochę światła i cienia ukazałaby piękno tych roślinek w zupełnie innym wymiarze. Namiastka tego, co mam na myśli pojawia się w zdjęciu nr. 194
Ze światłem się wysilałem zapewniam mając czasem więcej niż jedno jego źródło. Co najwyżej mi nie wyszło. Oczywiście, że można lepiej, nie mam doświadczenia studyjnego lecz plenerowe i dlatego ciekaw byłem opinii. Powyższa uwaga jest cenna, bo uświadamia, że muszę poćwiczyć tego typu zabawy domowe.
Czy pozostali też są na NIE?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
...Czy pozostali też są na NIE?
Takie pytanie w którym zawarta jest odpowiedź? Bardzo ładne zdjęcia to są i mają w sobie całkiem sporo "plastyki".
190. - nie wiem czy zdjęcie dziubdziuba tak na mnie podziałało, ale ten storczyk skojarzył mi się z Dżabersmokiem. Mylę, że jak przy nim "lepiej usiądziesz" to możesz zrobić zdjęcie bardzo mocno działające na wyobraźnie.
-
-
191 - jakieś takie "płaskie" jest...
Pozostałe kwiatki są dla mnie "miód-malina". Muszę popróbować :lol:, a nuż też się uda?
-
To teraz jeszcze kilka zaległości, o których zapomniałem w ciągu ubiegłego roku (dlatego mały bałagan tematyczny):
196.
197. Sroka
198. Kląskawka
199.
200.