Serwis na Żytniej w Warszawie wie :roll: .
Wersja do druku
po przeprowadzonym teście eosinfo zainstalowany na viscie pokazał prawidłowo przebieg jak i firmware w eos 1000d
Szukam szybkiej odpowiedzi gdyż nie znalazłem jej w wątku Odczytanie licznika w 40D, 450D, 50D
Czy da się domowym sposobem odczytać licznik migawki w nowej piątce? proszę o szybkie info. Chciałem kupić używane body i chcę wiedzieć czy nie jestem robiony w balona ;]
pozdrawiam
zgodnie z : http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx
powinien czytać "eosinfo"
wystarczy poczytać FAQ.......
Czyta czyta..
Potwierdzam !
Dzięki chłopaki ;) czyli jest dobrze!
Ale czy podaje co do jednego klapnięcia czy jakoś to zaokrągla?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czy wgranie nowego softu jest w stanie zresetować licznik? wg mnie nie ma takiej opcji... Co myślicie?
[QUOTE=radioel;771621
Ale czy podaje co do jednego klapnięcia czy jakoś to zaokrągla?[/QUOTE]
Zaokrągla do 100tys
Z ciekawości podpiąłem swojego 5D2 i sprawdziłem przebieg. Body kupione jako używane u Towersa (było jego własnością). No i jestem w szoku. :twisted:
nowy soft nie kasuje licznika
Heh. Rok temu padła mi migawka w 40D, stan około 60-65 tys.. W Berlinie wymienili na nową (zarem reset licznika) i w ciągu roku zrobiłem 55 tys. Mam tez drugi 40D kupiony w okresie gdy tamten lezał w serwisie tylko, że generalnie zapinam na nim 24-70 którym mniej foce i wyszło tego w ciągu roku 22 tys. zdjęć.
Chyba się przesiądę na jakiegoś Marka.
Sprawdziłem tą aplikację i u mnie pokazuje bez błędu (tyle co w nazwach plików) 9257 strzałów !!! świetny programik, jest cos takiego do 500D?? (dziewczyna mnie męczy) pliss :)
@C80 no to ładnie jedziesz z klatkami ;)
ja na 40D mam raptem 19 tys zdjęć :) hehe i pozbywam się go na rzecz FF.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a podłączałeś 500D? w necie krąży info że powinien mimo wszystko odczytac
no w sumie 40D ma 100tys zdjęć... a 1D ma 300k więc róznica jest, ale koszta wymiany w 1D są pewnie x razy wyższe :)
ale to tylko w 1D/1Ds :-)
ciekawe tylko że gwara jest na 12 miesięcy... 365 dni na 300tys klatek :-) tj. 1000 zdjęć na dobe... a kiedy czas na obróbke? hehe... po roku?
Dla reporterów pewnie nie stanowi to żadnego wyzwania, obróbką zajmą się graficy i edytorzy w agencji;) Wymiana migawki, gdy padnie przed deklarowanym przebiegiem nie jest zależna od okresu gwarancji, jak piszą koledzy.
Spust w swoim 40D mam już wymieniony, migawka jeszcze walczy (<19k):)
to ja z 40D nie miałem żadnego problemu. Teraz mam 5D i mam problem z zapisem filmów, potrafi zawiesić aparat po zapełnieniu bufora. Po za tym widziałem już błąd Err 70 i Err 02... ksss
Eosinfo-sćiągnij.
http://astrojargon.net/files/misc/setupeosinfo.exe
Jak należy rozumieć ten zapis:
"Thanks to all the 5DMkII users who reported success. As it turns out, you have to power-cycle the 5DMkII before the shutter count value updates itself"
Interesuje mnie głównie zapis POWER-CYCLE
Ja to bym rozumiał jako wyłączyć/włączyć.
może chodzi o to, że licznik aktualizuje się dopiero przy włączaniu aparatu?
musisz podłączyć aparat potem wyłączyc na chwile i włączyć i się aktualizuje w programie odrazu liczba klatek. Nie jest śledzone odrazu. Jakbys mial w tle odpalony soft Canona EOS Utility i cykał zdjęcia to byś zauwazył ze się nie zmienia info w programie do szczytywania liczby klatek wowczaswył -> wł i masz odświeżone.
A ma ktoś jakiś patent na odczyt z 1DMark3? Oczywiście poza serwisem.
Sprawdziłem własnie przebieg tym prostym programikiem - EOSInfo i... prawie 40tys klapnięć - 50D.
Dużo, mało? Ile średnio wyciągają? :)
40 tys to jest nic specjalnego, jednym pada po 20tys innym po 60 a innym po 130tys klapnięc.
I jak padnie to co wtedy? Mozna to jakos uratować?
Migawkę się wymienia w takim przypadku :roll:
oddać do serwisu na wymiane i tyle. Nic więcej nie wyrzeźbisz. trwałoś jest liczona w 50D jak dobrze pamiętam na 100tys klapnięc.
Oddam, choc mam jeszcze dwa tygodnie gwarancji (rocznej canonowskiej) a wszystko dobrze, później jak sie zepsuje bede miał przygode...
Logika analogicznie polega w tym przypadku na aucie - jest na gwarancji, ma przejechane xx kikomentrów i pozostało mu sie troche gwarancji, co by nie naprawiac później zuzytego elementu na własny koszt oddaje sie gwarantowi. Tylko ze wpierw cos zepsuc sie musi. Nie szukam dziury w całym, po prostu foce...
Zużycie zużyciem, ale jak sam napisałeś - aby serwis Ci wymienił cokolwiek na gwarancji to musi się to zepsuć. A z twojego wcześniejszego postu wynikało, że zamierzasz wymienić sprawną migawkę.
troszkę to "kombinatoryka" zalatuje.
W serwisie jest proste : działa dobrze? działa. Więc nie ma podstaw do wymiany.
Z samochodami tak samo nawet jak ma 300.000 km... działa? działa. Dzieujemy szerokiej drogi.
Gwarancja na migawkę jest niezależnie od liczby zrobionych zdjęć, jeżeli tylko nie minął rok od wypisania karty gwarancyjnej? Może tak ze 2 tygodnie przed końcem gwarancji odpalić tryb seryjny i zablokować, niech se pstryka aż się urwie :D
Zadna kombinatoryjka. Po prostu pewien sposob wykorzystania tego, co jeszcze moze mi sie przysłużyć. Nic w tym chyba dziwneg, ze dbam o swój interes.