o 0,5 nie starczyło... zdjęcie robione było przed kąpielą, przy dość słabym świetle... iso 1600 i dośc długi czas naświetlania
Wersja do druku
o 0,5 nie starczyło... zdjęcie robione było przed kąpielą, przy dość słabym świetle... iso 1600 i dośc długi czas naświetlania
Nol, co z tego do kogo było jak każdy zna odpowiedź?
błagam, nie kłóćcie się...
wracając do zdjęć... w sobotę miałam mieć kolejne spotkanko z kolejną koleżanka, ale plany spaliły na panewce, bo... zachorowałam... tak więc na razie będzie tu cicho.
W takim razie szybkiego powrotu do zdrowia życzę :)
Gunia, widzę u Ciebie ooooogrooomne postępy, ostatnie zdjęcie świetne. Mam też do Ciebie zapytanie, mianowicie nigdy nie bawiłem się w odszumianie więc czy mogła byś mi trochę o tym opowiedzieć? Jakim programem, co i jak? Może być na PRIV.
No i szybkiego powrotu do zdrowia życzę.
dzięki Kabu :)
cóż mogę pisać o odszumianiu.. odszumiam neat image, darmowy program do ściągnięcia z internetu... najczęściej robię na auto, ewentualnie koryguję to potem suwaczkami w programie. Niestety ( jak widzisz) po odszumianiu obraz staje sie mało ostry i trzeba dodatkowo wyostrzać. na forum było już nieraz o tym :)
pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ok, mam takie [pytanie czysto techniczne, mam nadzieję, ze ktoś będzie znał odpowiedź...
czy wie ktoś może czy istnieje jakiś sposób na to, żeby na zdjęciach fajerwerków nie było widać tego dymu?
Spróbować można krótszy czas. Ale jeśli jest bardzo dużo fajerwerków, dym widać gołym okiem, to i na zdjęciu będzie..
kurcę szkoda... miałam nadzieję, że idzie to jakoś obejść...
dzięki Kamil za odp :)
Najlepszy sposób na to aby tego dymu było widać jak najmniej albo aby nie rzucał się zbyt mocno w oczy to zrobienie zdjęcia jakimś szerokim obiektywem i najlepiej aby te fajerwerki z czymś się komponowały.
Natalia - plener CB w Poznaniu
76.
77.
78.
79.
80.
81.
Jak zwykle prosze o opinie :)
78 i 79 podobają mi się z tym że na 79 rozprasza mnię ciutek tło fotki
pozdrawiam
76 - było by fanie, gdyby ostrość nie była na szal
77 - sympatyczne, chociaż ten brzydki odblask spaskudził zdjęcie
78 - albo prześwietlone, albo coś sie z balansem bieli stało
79 - widział bym w kwadracie, do tego te pstrokacizny na ścianie odwracają uwagę
81 - coś Ty jej powiedziała? minę ma jakby Cię chciała hm, ugryźć ;) ?
Aleks gdzie ty masz prześwietlone??!!
co do 76 sie zgadzam, nawet tego nie zauważyłam...
co do 77... starałam się zniwelować, ale sie ni dało.. gdybyś ty widział w jakiej pozycji ja robiłam to zdjęcie :D
77 jest robione przy oknie z odbitym światłem słonecznym 78 wewnątrz gdzie światło jest szare i mdłe nie ma co porównywać w obu przypadkach udało się Guni oddać właśnie światło jakie było. Nie sztuka pokręcić kolorami tak żeby się ogółowi wydawało, że zdjęcie jest ładne, sztuką jest oddać klimat i charakter miejsca w jakim były one zrobione .
różnica tu polega na tym, że w 77 było to światło słoneczne, a na 78 odbite od blendy :) po prostu taki balans bieli jak na 77 byłby tam jak najbardziej niewskazany..
ok, to może inaczej
kolorystyka z 77 bardziej mi się widzi :)
Qbexus - z tego, co pisze Gunia, to na 78 jeszcze doświetliła blendą, więc nie do końca "czyste" światło zastane. A wierz mi, jestem daleki od kombinowania kolorkami, żeby się podobało. A jednocześnie, to nie reportaż, tylko portret wiec "oddawać" trzeba modelkę, a niekoniecznie miejsce ;) Ale to oczywiście moje subiektywne zdanie :)
Co do 79 po to jedzie się na plener żeby móc fotografować w ciekawej scenerii tło jest tu integralną częścią zdjęcia czasem to wręcz modelka jest uzupełnieniem tła zdjęcie jak najbardziej godne uwagi.
dziękuję wszystkim za opinię. Aleks, nikt nie jest nieomylny:)
tym razem modelka jest Ania, znana także jako ebru ( na razie 3 ujecie, potem moze cos dodatkowego...)
82.
83.
84.
jakos nie w humorze ta Twoja modelka :)
ależ oczywiście, że w humorze... potem będą zdjęcia z uśmiechem :)
No Gunia, naprawde powiem Ci, że portrety Natalii wyszły Ci świetnie.
na 77 światło odegrało naprawde dużą rolę szczególnie jesli chodzi o klimat, w cieplejszych kolorach Natalii chyba jest bardziej do twarzy:wink:
W 78.. ach, co za spojrzenie8-)
Toleruję 84, chociaż troszkę za zimne. Ładnie wypełniony kadr, przyjemna poza i mina, chociaż twarz do poprawienia (wory pod oczami i zmarszczki te pod policzkami obok kącików ust).
82 byłoby świetne, gdyby nie popsuł go słup :D
83 ładne bw, ale ujęcie z góry i to jeszcze z głową pochyloną na dół mi nie leży. Foto z poziomu głowy modelki , a zarazem równolegle do tego murku na którym siedzi byłoby fajniejsze.
a gdyby tak 84 dać BW...?
Bo jak już takie zimne, to czemu nie pójść dalej ?
82 - bardzo ładne kolory
micles- bez Photoshopa ciężko to poprawić, żeby dobrze wyglądało.. tak mnie sie przynajmniej wydaje...
na 83. właśnie chciałam takie ujęcie, typu "nie zbliżaj się, bo cie ugryzę"
aleks- zaraz lookne jak to będzie wyglądało...
slider- dzięki, na pewno Natalii przekaże towje achy nad jej spojrzeniem :D
Micles dziwne czepianie sie. co do 82 - slup jest nieodlacznym elementem zdjecia. bylismy w ruinach wiec trzeba chociaz ich fragmencik pokazac.
84 - chlodne kolory idealnie pokazuja tamten klimat.
a jesli chodzi o 83.. haha:) to byloby zupelnie inne zdjecie:) inny nastroj..
Micles juz tak ma, że się czepia :D
85.
86. ( dla Miclesa bez niczego w kadrze, prócz modelki)
87. ( dla fotosc z uśmiechem)
88.
a co do 84... jednak wolę w kolorze...
to niech zacznie czepianie się od swoich fotek:)
ogolnie ja sam mam tak ze na swoich widze bledy ale dopiero po jakichs 2-4 tygodnaich od wykonania:) moze to jest jakas metoda:)
co do Twych fotek - 87 - na nie. 88 stanowczo na tak:)
85 tez ladne kolorki:)
Czepiam się, bo słup
a) krzywy
b) idealnie w środku kadru
c) wyrasta z modelki
Można to było jakoś logistycznie pogodzić, tak jak z resztą zostało prawie pokazane na 85.
Ponadto ośmielę się rzec, że foty nie zabijają ostrością :D
2.0 - 2.2 to taki "bajer" w 50 1.8 :P Zadziałał tylko w 83 i 88. Reszta do przymknięcia.
No, ten uśmiech na 87 jakiś taki.. mocno dyskusyjny ;)
88 - ja też zdecydowanie na tak
85 - przeszkadza mi ten chyba włos na policzku, jakoś tak.. "poszerza" usta
To nie jest portret fashion, czy glamour, kiedy wszystko musi byc proste. Mi ta krzywosc totalnie nie przeszkadza w odbiorze zdjecia. Poza tym czy kiedykolwiek robiles zdjecia przepychajac sie pomiedzy 10-innymi osobami strzelajacymi foty? Wg mnie nie jest zle, nie mozna tych fot odbierac oderwanych od kontekstu w jakim byly robione:)
I znowu ciężko nie przyznac Miclesowi choć trochę racji. Ty patrzysz na te zdjęcia pod kątem niedzielnego pleneru, micles - bardziej obiektywnie:wink:
Jakiś czas temu przegladałem wątek, w ktorym dziewczyna wystawila pod opinię zdjecia przedstawiajace jej koleżanke jeżdzącą konno. Wydawało jej sie, że zdjęcia sa dobre, bo lubiła konie. była zaangażowana emocjonalnie w tworzenie tych zdjęć. chwilę potem przyszedł pierwszy lepszy user z CB do komentowania; "kiepskie zdjecia"; bo kadr, bo GO, bo kolory, bo to, bo tamto..
PS: Rozumiesz zależność?:grin:
rozumiem zbieznosc.. tylko ze podobnie moglbys podchodzic do zdjęć na world press photo. niektore z nich bez calej otoczki i kontekstu bylyby nawet ponizej średniej tego forum. ktos by mogl powiedziec ze to zwykly pstryk, a micles by wypisał litanię wad:) zdjecie to nie tylko obrazek, to takze historia.
aczkolwiek rozumiem Ciebie - to jest kwestia podejscia do fotografii i tego co kto widzi i chce widziec:) no i kwestia zaangazowania, ale tez mozliwosci. to nie bylo pstrykanie na spokojnie usiadz tu, zrob mine taka, przesun sie w lewo. sory, jeszcze raz, swiatlo nie takie, poruszylem:)
Ale ja nie wiem że tam było 10 osób, bo nie ma tego napisanego pod zdjęciem
a nie było nas 12..? ;)
Guniu - Ania zdecydowanie tam tworzy ładne zdjęcie, gdzie się uśmiecha, byle nie tak, jak jak na 87.. No chyba że dla jaj :mrgreen:
85 - najsympatyczniejsze, ale lewą stronę niestety trza ciachnąć..
88 - doceniam ale bojem ;)
micles co do słupa masz rację w każdym innym przypadku na szczęście nie. 84 to nie zdjęcie do magazynu i nie bardzo widzę potrzebę poprawiania czegokolwiek a kolor jest formą wyrazu jak chcesz plastikfantastik to playboy-a kup, 83 opisałeś jak Ty zrobił byś to zdjęcie a my tu oglądamy zdjęcia Guni jak co zapraszam na następny plener.
Zgodzę, się z Miclasem. Po samym zdjęciu nie widać, że było robione w zgiełku 10 czy 12 osób. Odbiorca nie musi czytać tego gdzieś obok, on ma patrzeć tylko na zdajecie, ono ma mu opowiedzieć historię. Jeśli chodzi o zdjęcia z Word Press Photo tam widać, tuman walk, ciężkie warunki itd.
Niekoniecznie. Kolejny raz już przytaczam ten namiot jakiś uchodźcow. Gdyby nie podpis pod zdjęciem, to myślałbym że po prostu ktoś sobie w lesie postawił namiot, ponarzucał na niego jakiś ciuchów i śmieci i sfotografował. Muszę w końcu znaleźć to zdjęcie :D
A do 84 to nie żadne poprawianie kolorków, tylko cieplejszy WB i koniec.
nie wiedziałam, że aż taka dyskusja wyniknie...
to, że był ścisk absolutnie nie tłumaczy braków zdjęcia. Zdjecie powinno być dobre i koniec
Micles- na 84. włąsnie takie wb mnie się podoba, po prostu. Faktycznie, na 2.0 50tka się myliła, ale chciałam ja przetestowac własnie na takiej GO ( zbyt czesto z nią styczności nie mam, bo pozyczona od brata...)
i fakt, ten slup na 82 trochę przeszkadza...
ewa- dzięki za opinię.. na 87. ten usmiech był własnie taki lekko jajcarski :) ( o ile dobrze pamiętam sytuację...)
no slup jest koloru wlosow modelki (tak + -) wiec troche się z nią zlewa, ale sam nieraz nie moglem się ustawic jak chcialem. w reportażu (tak przynajmniej mi się wydaje) niedoróbki kadru są czasem nieuniknione. niemniej gdyby traktowac to foto jako zwykly portret to rzeczywiscie przeszkadza.
wracajac do World Press (jesli Ci Gunia przeszkadza ten OF to daj znac:) ) mam foto:
http://www.worldpressphoto.org/index...bandwidth=high
szczerze - gdyby nie opis powiedzialbym ze jakas hot 13 narysowala sobie cos na piasku i zrobiła pstryk. Juz widze komentarze typu 'nierowne oswietlenie', 'moglas usunac te liscie (czy co to tam jest) z kadru', 'ucielas patyk na dole' :)
a ja się sobie na zdjęciach Guni bardzo podobam i już :mrgreen:
ebru ty mnie się też na moich zdjęciach podobasz:P
Mnie się bardziej podobały te wcześniejsze, 1 on 1 :D
OT : znalazłem te walone namioty : http://www.worldpressphoto.org/index...electedIndex=7
bo Michale wtedy się inaczej pracuje, zupełnie inaczej... ;)
Ale za to jaka satysfakcja jak się uda zrobić coś fajnego i unikalnego w śród innych 10 fotografujących.
88.
na zdjęciu kuzynka Marta
z całym szacunkiem, ale wygląda jak powiększenie skanu ze zdjęcia legitymacyjnego...