Nie musisz, wystarczy że ja się nim cieszę.
Wersja do druku
Nie musisz, wystarczy że ja się nim cieszę.
A coś konstruktywnego potrafisz napisać? Jakie tak dla porównania wyniki osiągają Twoje komputery?
Kupując rok temu tego Mini M2 16/256, był droższy niż obecny podstawowy, no nic więcej nie kupowałem. Wymieniłem natomiast monitor do zdjęć na Studio Display.
Osobiście czekam od roku na nowego Studio M4 MAX, jeśli nie przesadzą z ceną, celuję w 32/1TB lub 64/1TB. Dysk może być mniejszy nawet 512, dla mnie to ma małe znaczenie. Jak pisałem wcześniej, pecetow już nie chce a przynajmniej nie planuję.
Ja przez chwilę myślałem o mini tak zeby zobaczyc z czym to sie je ale byłby dla mnie dużym ograniczeniem więc musiałbym i tak mieć PC, który już posiadam i który jest mocniejszy od mini więc zakup mini nie miałby sensu. Każdy ma inne potrzeby.
A Ty co konstruktywnego napisałeś? Uważasz, że nikt z nas nie potrafi liczyć lub dobrać sprzętu do swoich zastosowań i potrzeb? Pewnie większość z nas miała lub nadal ma styczność z Windowsem.
Tak wyśrubowany wynik z 5700x3d + 3070 ciężko pobić.
Mój poprzedni pecet do zdjęć był już za bardzo wiekowy, więc miałem prościej. Ale również rozważałem jakiś mocny pc konfig. Na ten moment podstawowa wersja mi starcza, to całkiem sprawnie pracuje. No i nie mam w końcu niepewności z kolorami, łatwiej jest.
Dla mnie to nie musi bić rekordów, obym tylko nie czekał na komputer gdy robi swoje.
Z mojej perspektywy zamiast wydać ponad 10tys na pc, wydałem 3.5 na pudło mini. Za różnice zmieniłem monitor na Studio Display.
Kolega od świecidełek jak widać nadal nic mądrego nie ma do powiedzenia.
Ja kładę lewy kciuk na cmd i palec wskazujący na c i v
Na windzie muszę użyć albo dwóch rąk albo czwarty palec na ctrl a wskazujący na c i v.
Ja mam OWC Envoy Pro FX, oraz
talerzowy SanDisk Professional G-DRIVE PRO SPACE Desktop Drive, oraz
Unitek S1226A obudowa dysku M.2 PCIe NVMe z nie pamiętam jakim dyskiem.
Backup to Synologi w raid x2.
Ten Adata SE920 ma lepsze parametry od moich gratów.
A kolega od "stymulatora" wydał już swoją autorytatywną opinię. Możemy się rozejść. Dziękujemy Ci wszechwiedzący mistrzu, tak bardzo obeznany i doświadczony z macOS oraz procesorami w architekturze ARM.
Tak też się staram z tym kciukiem, choć ja "c" wciskam środkowym, "v" wskazującym.
Przeklęta pamięć mięśniowa.
Mam obudowę UGREEN M.2 NVMe USB 3.1 Gen2 10Gb/s, chciałem coś szybszego i wpadła mi w oko ta Adata.
niestety z prawej strony ten układ inaczej wygląda, a inaczej z lewej ;)
zamieniłem Command i optron z prawej miejscami, bo mi się ciągle Command mylił z altem dla polskich liter, a on tak nie działał. Tylko że jak zmieniłem to z lewej ctrl już nie działa jak normalnie powinien, tylko żeby zrobić ctrlc ctrlv to musze użyć option, a to mi psuje klikologie.
Też czekam na Studio z M4 Max. Kurczę ten AirDrop między urządzeniami to jest baja..
Co wy wypisujecie?
Można różne rzeczy pisać na uzasadnienie przewagi Jabłka nad Gruszką, sam widziałem plusy dodatnie gdy analizowałem możliwość przejścia na Mac'a, ale chyba przesadzacie. Ctrl, C, V i X są w odległości kilku centymetrów od siebie.
Macie płetwy zamiast palców? Komando Foki?
:D:D
CtrlC ctrlV to poważna sprawa. Tak jak są zwolennicy wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad wyższością świąt Wielkiej nocy, tak tu będą zwolennicy i przeciwnicy tego jak jest z tym klawiszem Ctrl vs Cmd
--- Kolejny post ---
No tak, czegos takiego jak airdrop to nie ma w łyndołsie :)
Nieeeeeee my:
Załącznik 18822
A tak swoją drogą, co za ynteligent zamienił miejscami ctrl z klawiszem Fn,
oddalając jeszcze bardziej ctrl od c i v?
Przy takiej palcowej ekwilibrystyce to sobie tipsy połamię.
Załącznik 18824
Legioniści chyba. Legia Pany.
Wracając do mojego wpisu co sądzę o wersji Windows Server to takie coś jest po prostu niedopuszczalne, jeszcze nie sprawdzałem u siebie w pracy czy też taka kicha https://ithardware.pl/aktualnosci/wi...cja-36432.html
Podepnę się, jak taka konfiguracja na lapie sprawdzi się
z photoshopem,Lightroom, generalnie z obróbką.
Procesor:
Model procesora: Intel Core i7-9850H
Seria procesora: Intel Core i7
Liczba rdzeni procesora: 6
Taktowanie bazowe procesora: 2.6 GHz
Taktowanie maksymalne procesora: 4.6 GHz
Pamięć podręczna procesora: 12 MB
Karta graficzna:
Rodzaj karty graficznej: Grafika dedykowana
Model karty graficznej: NVIDIA Quadro RTX 5000
Pamięć karty graficznej: 16 GB
Typ dysku twardego: SSD
Interfejs dysku: M.2 PCIe
Pojemność dysku: 512 GB
Typ pamięci RAM: DDR4
Wielkość pamięci RAM: 32 GB
Maksymalna wielkość pamięci RAM: 128 GB
Liczba slotów RAM: 4
Nie bierzemy pod uwagę dysku, wielkość, i matrycy, praca na monitorze.
Dzięki za inforamcję.
Albo jak między kulturą fizyczną a kulturą.
Wątek jest generalnie o komputerze dla fotografa. Nie sądzę że wypada i tu również wpadać i pisać o wyższości komórki nad resztą. Ta walka o wyzszosci świat Bożego Narodzenia nad świętami wielkiej nocy była może i zabawna, ale tylko na początku. No co ja będę pisał, kultura tego wymaga :) aby trzymać się tematu :D
Taki dowcip mi się przypomniał:
Dzieci nowobogackich bawią się w piaskownicy, kopią piasek komórkami. Jasiowi złamała się komórka. Koledzy w śmiech.
- Co się śmiejecie, jutro ojciec kupi mi nową, wypasioną, taką że wam oczy zbieleją.
Na to koledzy:
- Tak, a do jutra będziesz kopał łopatką jak jakiś wieśniak.
A propos Mac-ów mini pomysł na oszczędnościowe 1TB
https://ithardware.pl/aktualnosci/ap...eci-36445.html
Przecież nie piszemy o ctrl + x/c/v, tylko o cmd + x/c/v. Dla mnie wygodniejsze, nawet dla nadgarstka, jest ułożenie mały palec na ctrl, serdeczny na x, środkowy na c, wskazujący na v. Nawyk kciuka na cmd (czyli lewy alt na windzie) + x/c/v pozostałymi palcami pewnie w krótkim czasie się wyrobi. Spokojnie.
Za sam procesor klasy tego M4 ile zapłacisz? Na co padnie Twój wybór? Możesz podać całą specyfikację?
Ale brednie.
Panowie - apeluję o nierozpoczynanie wojenek systemowych - niech każdy używa co chce i jak chce i za ile chce.
@MstrG Trzeba by mieć pełną specyfikację tego Maca i cenę zakupu. Wtedy by można zobaczyć co w tej cenie można poskładać na PC.
Chcesz powiedzieć, że nie znasz specyfikacji Maca, ale z całą stanowczością stwierdzasz, że kupisz PC z 64GB RAMu i 4TB SSD?
Patrząc na wyniki geekbencha bazowego procesora M4 chyba będziesz musiał mocno sięgnąć do kieszeni, aby mieć coś porównywalnego. Ale zaskocz mnie.
Pytanie było proste:
Juz dajcie spokoj.
Sprobuje jutro znalezc performance z odszumiania w LR M4 Pro i wtedy bedzie dla mnie jasne na ile jest on porownywalny z moim PC. Ale i tak po pierwszych testach robi ogromne wrazenie.
Sam zachodze w glowe, Cybul nawet je doszumia [emoji23]
@MstrG To nie jest takie proste. To tak jakby ktoś zapytał jakiego potrzebuje PC-ta żeby był tak wydajny jak konsola PS5 i najlepiej kosztował podobnie albo taniej. Najpierw trzeba porównać wszystkie podzespoły z konsoli, sprawdzić ich wydajność w benchmarkach a później szukać odpowiedników na PC i także sprawdzać jakie mają osiągi w testach. A na końcu jeszcze przeliczyć ceny. Tak więc to nie są tanie rzeczy panie Ferdku.
No jak nie są tanie rzeczy? Jeszcze niedawno co to nie miało być za te pieniądze... Jak dla Ciebie zaproponowanie komputera dla fotografa za 2500zł porównywalnego z tym Maciem mini jest takie trudne, to jak chcesz złożyć komputer z 64GB RAMu i 4TB SSD, gdzie zostaje jeszcze 600zł? Jak odliczysz W11 za 500 to zostanie już 1400. Płyta mITX, jakaś malutka obudowa, zasilacz, chłodzenie. Co z kartą graficzną? Jaką zmieścisz w malutką obudowę? No chyba nie będziesz proponować integry? Ile zostanie na ten mega wydajny procesor? Dasz radę, spokojnie, wierzę w Ciebie.
Wy tu Panowie gadu gadu a ja w tym czasie zrobiłem sobie Mac-a ze starego kompa i zapoznaję się z system w wersji Catalina bo z powodu Intela HD4000 nic nowszego nie poszło.
Głos rozsądku. Jestem szczęśliwym człowiekiem. Wolnym od Waszych rozkminek :mrgreen: Młody mnie co prawda zmusił do złożenia blaszaka z klocków jakie tam sobie zamarzył / zakupił. Zadowolony, ale następnego niech już sobie złoży sam :twisted:
A dla siebie do foto (i tylko foto, wideo się brzydzę) kupiłem gejmingowy Acer Nitro 5 na ADM Ryzen 7 z GF RTX 3070 Ti. Jest szybszy ode mnie 3x :D, na 5 lat ma spokój. Wy macie taką samą, albo nawet krótszą perspektywę...
@MstrG Chyba się nie zrozumieliśmy. Mystek napisał że za 2,5k ma się 16GB RAM-u i 256 GB SSD więc napisałem ile za tą kwotę można mieć pamięci i jaki dysk w przypadku PC.
odpowiadając serio, jeśli ktoś foci do iso 500 na jpegach albo 200 w rawach i nic potem z nimi nie robi to nie musi odszumiać ;)
ale jeśli ktoś foci RAWy w wyższych iso, i obrabia foty to bardzo dużo operacji wzmacnia szum i z np. iso 1600 robi się efekt jak iso 4000. Na instagrama to nie ma takiej różnicy, ale jeśli ktoś jak ja robi film w 4k i to na dużym ekranie to widać baaardzo wyraźnie.
A przykład proszę - R6 czyli w miarę niskoszumna matryca, iso 1600, po obróbce w LR
bez odszumiania:
Załącznik 18850
po odszumieniu:
Załącznik 18851
No dokładnie. Za 2500zł masz tego podstawowego maca, który ma 16GB RAMu i 256GB pamięci masowej. Co ma do tego kupno samego RAMu i SSD do PC? Do właściciela powiedzmy Dacii Duster też podchodzisz i mówisz, że za te pieniądze by miał silnik 5.7 HEMI i jeszcze by zostało? Co mu po samym silniku?
Chodzi mi tylko o to, że za te 2500 serio ciężko będzie złożyć tak wydajny PC, a dodatkowo ten mac mini jest malutki (przy tym dobrze wykonany, nie sprawia wrażenia tandety, bo obudowa chyba jest z amelinium), potrzebuje mało papu, ma dwa porty USC-C i trzy TB4, bluetooth na pokładzie i system operacyjny. Dzisiaj wrzuciłem 400 zdjęć z Z9. Nie męczy mnie obróbka w LR, jestem nawet zaskoczony taką responsywnością. Nie testowałem jeszcze odszumiania AI czy wtyczek r4m. Tu myśle będzie największa różnica pomiędzy moim PC a tym śmiesznym szkrabem.
Ostatnio w ogóle nie gram na komputerze, może taki mini z M4 Pro lub studio z M4 Max by było dla mnie na ten moment fajniejszym rozwiązaniem? Chciałem się tylko przekonać jak działa najnowsza generacja procesorów ARM od Apple, miałem kiedyś styczność tylko z macbookiem i raz z iMaciem. Inna sprawa, że bardzo mocny komputer do gier już niedługo może nie być potrzebny za sprawą coraz bardziej rozwijanego grania w chmurze, typu NVIDIA GeForce Now czy Amazon Luna.
Na PS czeka mnie do ogrania Alan Wake II (jedynkę przeszedłem, polecam) i remake Silent Hill 2. Myślę jeszcze o dokupieniu PS VR2, bo jest kilka ciekawych gier do ogrania. Przyzwyczaiłem się trochę do grania na dużym TV. Świetnie bawiłem się przy obu The Last of Us, Cyberpunku, wielu częściach Assassin's Creed, GTA, Days Gone, Uncharted, Dying Light 1 i 2, Watch Dogs. Ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczył mnie polski survival horror The Beast Inside. Czasem z dzieciakami zagram we Frantics, Monopoly, Suckboya czy It Takes Two. Nie mam jakiegoś parcia na granie na PC.
Ok. Dzięki za przykład. A czemu tak ci wyciąga kolorowy szum ?
Luminacja na 36 a kolor na 40. Standardowo w C1 jest na 50 ustawione. R6 ISO 3200 wołane w C1 Załącznik 18852
Wybór między Mac a PC to nie tylko kwestia co, za ile. I czy za podobne pieniądze mamy lepszą czy gorszą wydajność do fotografii.
Mogę pisać tylko oczywiście o własnych odczuciach.
Wydajność jak najbardziej się liczy i to jest powód tego, że obecnie jest już sens rozważać Maci.
Kompaktowe i eleganckie rozwiązanie. Mała prądożerność. Ciche. Nie ma potrzeby wyłączania w ogóle (chyba że coś sie zwiesi, bo się zdarzają źle napisane programy)
Zarządzanie kolorem wprost z pudełka, bez jakichś problemów konfiguracyjnych.
Dobre monitory 5K Studio Display (lub dla maksymalistów 6K 32cale XDR)
Zoptymalizowane aplikacje Adobe (szczególnie LR działa sprawniej, bo PS na obu systemach jest OK)
Inne ficzery typu AirDrop, AirPlay, czy choćby Apple Music (do zarządzania playlistami), od razu w systemie.
Odkąd Eversolo A8 dostał aktualizację Apple Musik, jest to dodatkowa zaleta. Z Tidalem bowiem zdarzają się problemy, raz na jakiś czas (chyba na ich serwerach przepustowość)
Mac może bezproblemowo grać np przez AirPlay na A8 czy na AppleTV z obrazem.
Blutooth, który działa zawsze bez zarzutu czego nie mogę tak stwierdzić w PC/Win.
Ale są też takie drobne szczegóły jak choćby łatwość przełączania między słuchawkami a głośnikiem, które działa (w win zawsze jakiś problem z tym przełączaniem)
Zmierzam do tego, że gdy posiadam iPhona, AppleTV, Eversolo A8 to Mac jest urządzeniem, który działa w tej układance po prostu, bez żadnego problemu. Dodatkowo Synology wpasowuje się do tej układanki bardzo dobrze.
Wyjmujesz Maca z pudełka, podłączasz Studio Display, i wszystko po prostu działa. Domowy system multimedialny :)
MacOS jak auto elektryczne. Ładujesz baterię, wciskasz Start, wybierasz kierunek jazdy i nic więcej cię nie obchodzi. Windows to klasyczne auto gdzie można powyłączać wszystkich asystentów, zajrzeć pod maskę, samodzielnie wymienić olej czy klocki hamulcowe czy coś zmodyfikować.
Jeśli chodzi o muzykę to mam komputer z Daphile z wtyczką Tidal oraz muzyką zgraną do plików na dysku, sterowany z PC, smartfona czy tabletu. Ten sam komputer obsługuje Kodi jeśli chodzi o filmy. Lubię grzebać w komputerach więc Mac czy Eversolo nie jest dla must have. Poradzę sobie sam ale rozumiem, że nie każdy chce grzebać w sprzęcie i woli gotowe rozwiązania.
Do jeżdżenia z domu do pracy, a w niedzielę do kościoła bardzo dobre. Wybierz się autem elektrycznym z Gdańska do Cortiny d'Ampezzo.
Mam 4 samochody, w tym elektryka Mini tylko do jeżdżenia po mieście :) ten w dalekie trasy, mimo że w trasie pali mało, w mieście już niekoniecznie.
--- Kolejny post ---
Tak, po latach grzebania się w serwerach, komputerach, już mi się nie chce prywatnie tego robić.
Fajny film tylko w kontekście naszych rozważań przydałoby się porównanie wydajności takiego M4 10 Core z procesorami np Intela czy AMD.
https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
Jak widać w zestawieniu Ryzen 7 Pro trochę ustępuje, natomiast wersja Ryzen 9 czy Intel i-7 12-tej generacji już jest szybszy. Pamiętajcie tylko ze tu są zarówno procesory w laptopach jak i w PC stacjonarnym.