-
Odp: "pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Przede wszystkim pomiędzy A73 a A7R5 jest bardzo zasadnicza różnica w AF - A7R5 na zdecydowanie nowszy i czulszy system (pewnie właśnie dlatego działa z długimi zoomami Canona).
p,paw
Pewnie tak, ale jeszcze bardziej interesujące jest to, że Sigma 150-600C pod Canona znacznie lepiej pracuje przez MC-11 na SONY A7R V, niż na body Canona R6, gdzie zaliczała kompletnego zgona. To jest po prostu szydera robiona sobie przez korpoludków od Canona na użytkownikach wrażych obiektywów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Pewnie tak, ale jeszcze bardziej interesujące jest to, że Sigma 150-600C pod Canona znacznie lepiej pracuje przez MC-11 na SONY A7R V, niż na body Canona R6, gdzie zaliczała kompletnego zgona. To jest po prostu szydera robiona sobie przez korpoludków od Canona na użytkownikach wrażych obiektywów.
To pewnie pokłosie tego, że bagnet do Sony jest licencjonowany a w wypadku Canona wszystkie kundle zawsze działały wyłącznie na zasadzie reverse-engineering. Oficjalnie Canon nigdy nie wspierał 3rd party ani tez nie licencjonował czy też udostępniał swoich protokołów. Tu pewnie w R-kach zmienili coś w implementacji protokołu EF i się wywala.
p,paw
-
Jedziecie po tym człowieku, wytykacie mu błędy z lupą w ręku... Nie rozumiem tego. Przecież to totalnie subiektywne filmiki. Może faktycznie jestem z lekka pieprznięty ale doskonale rozumiem, że komuś może przeszkadzać duperel na który inny nie zwróci uwagi a wręcz będzie dla niego zaletą. Koleś mówi o swoich odczuciach, dzieli się refleksjami i miło gawędzi. Wolę to dziesięć razy bardziej niż wyżyłowane, odwalone profesjonalnie czytanki z instrukcji obsługi i materiałów reklamowych producenta. A zdjęcia? Że kiepskie? 90% zdjęć w necie to kiepskie zdjęcia - ostre, dobrze naświetlone tylko nie ma w nich nic co zostaje w pamięci.
Nienawidzę dużych apratów, nienawidzę dużych szkieł, nienawidzę celowników w osi obiektywu, nienawidzę pokręteł PASM, nienawidzę kompaktów bez wymiennych szkieł mimo, że ich wcale nie zmieniam. Wszystkie sprzęty pozbawione tych wad, mimo swoich zapewne mniejszych osiągów technicznych, będą dla mnie mniej warte niż wielkie wypasione bezlusterkowce z dużymi zoomami typu Canon R3, bo będą negatywnie wpływać na mój komfort fotografowania i w rezultacie zapewne na zdjęcia. Może facet nie jest mistrzem w swoim fachu, ale przynajmniej próbuje kręcić materiał jakiego brakuje mi w polskim YT.
-
Rozumiem @KEEK podejście,tez bardzo lubię np to jak działa wszystko na pokrętła np w Fuji, i jaki jest feeling, leici nie miałem więc tu się nie wypowiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
W trybie foto działa AF-C z wykrywaniem twarzy/oka włącznie. Mam jedynie wrażenie, że przy słabym świetle AF zaczyna się gubić i że natywny Tamron 28-75 działa lepiej. Podczas nagrywania filmu AF-C nie działa. Ważny jest też adapter. Mam Commlite i o ile 17-40 działa raczej poprawnie tak 50/1.8 nie ostrzył w ogóle a 70-200 jedynie do około 135mm a stabilizacja była użyteczna jedynie z ręcznym ustawieniem ogniskowej. Na Sigmie MC-11 50-tka ostrzy a 70-200 ostrzy w całym zakresie i stabilizacja w ustawieniu auto działa poprawnie.
Mam tego mc11 i całkiem sprawny fakt,ale z róznymi szkłami róznie,więc chciałem cos więcej dopytać o szczegóły. Ostatnio próbowałem Metobonsa i z naleśnikiem 40/2.8 odwalał fochy a nawet raz zawiesił aparat,że trzeba było go wyłączyc by działał.
-
To ja może dodam coś od siebie na przykładzie body Sony i Canona oraz obiektywu Sigma 150-600 HSM EF. Z Canonem R6 i oryginalną przejściówką EF-RF obiektyw działał dość kiepsko i często mimo potwierdzenia ostrości jej tam nie było za to często widziałem pulsowanie przód tył. Na body Sony tego nie ma i jeśli już ustawi ostrość to działa. Niestety sam obiektyw jest dość wolny zarówno na Canonie jak i na Sony a ostrość w mojej opinii jest od f/8.0.
-
-
Każdemu wedle życzenia, ja mam jeszcze tego RF-a 50/1.8 ale mam i Zeissa 55/1.8 i łooo matko jakaż jest różnica w tych szkłach i tak wiem cenowo Canon jest sporo tańszy ale znajdź mi odpowiednik tego Zeissa...no nie ma.
-
O Sony Zeiss 55/1.8 słyszy się skrajne opinie, można znalezc zwolenników jak i użytkowników którzy twierdzą że to szkło z bardzo nudnym obrazkiem. Nie wiem kto ma rację, natomiast również nie widziałem "zachycajacych" portretów zrobionym tym szkłem. W tej cenie wypadałoby aby tak było lub trochę lepiej niż to co widać.
Osobiście miałem Batisa 85/1.8. Trwało to krótko, dwa miesiące. Nie byłem w stanie znaleźć niczego interesującego w tym obrazku może poza ostrością i mikrokontrastem. To tyle. Za mało na portretowe 85 za tyle kaski.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
O Sony Zeiss 55/1.8 słyszy się skrajne opinie, można znalezc zwolenników jak i użytkowników którzy twierdzą że to szkło z bardzo nudnym obrazkiem. Nie wiem kto ma rację, natomiast również nie widziałem "zachycajacych" portretów zrobionym tym szkłem. W tej cenie wypadałoby aby tak było lub trochę lepiej niż to co widać.
Osobiście miałem Batisa 85/1.8. Trwało to krótko, dwa miesiące. Nie byłem w stanie znaleźć niczego interesującego w tym obrazku może poza ostrością i mikrokontrastem. To tyle. Za mało na 85.
Nie miałem Batisa 85 ale znajdź mi drugą tak szybką, lekką i ostrą 55? Porównywałem z Samyangiem 50/1.4 II no i sorry ale jest wolniej i tak jest ostro ale nie ma to szkło czegoś tak fajnego jak Zeiss. Poza tym nie każdy lubię skrajnie miękkie kremowe rozmycie jakie produkuje Sigma 85 DG DN.
-
Tu się zgadzam z tą szybkością.Batis też był szybszy niż analogiczna np nikona 85/1.4 czy 85/1.2L II którą mam. To są takie szkła gdzie trzeba szukać i znaleźć swoje preferencje.
-
Tylko w tym Sony jest spooory wybór i 50ek i 85k.... :) nie pasuje Batis to może Sigma,a może Gmaster... a może po taniości Samyang... a Canon dość,że w czasie cofniety za bagnetem Sony,to jeszcze blokuje innym choc sam nie dostarcza wyboru,więc można mieć potrzebe uzasadnioną szukania gdzie indziej.
-
Dajcie już spokój z tym ciągłym narzekaniem na Canona. Jest jak jest. Sprzęt się na nim nie kończy. Ciekawsze zawsze są rozmowy gdy mamy doświadczenie z różnymi systemami, szkłami niż płacz o Canonie. Ma kilka fajnych szkieł, komu pasują dobrze, komu nie to trzeba szukać i pisać o tym co dobre i ciekawe u innych ale bez zdartej płyty.
Przerobiłem 85tki 50tki, 35tki, Batisa, Nikona, Fuji, Samyanga, Sigmy, Canona oraz niektóre manuale. Naprawdę Canon tak Wam przeszkodził w swobodzie wyboru, no bez jaj :mrgreen: jeśli tak było lub jest to tylko z Waszej Panowie winy tak jest.
-
Przecież nikt tu nie płacze z powodu polityki Canona. Tym którym ona nie pasowała przeszli w całości bądź częściowo na inny system. Jesteś jedynym użytkownikiem Canona z wypowiadających się w ostatnich postach i jakoś próbujesz tej polityki bronić. Każdy głosuje swoim portfelem. Ty zagłosowałeś ZA ja PRZECIW.
-
Najzabawniejszy jest fakt, ze to Sony bylo na początku wyśmiewane za małą ilośc szkła.
Powód się zawsze znajdzie. Mnie w Sony irytuje ergonomia i brak tetheringu w LR.
No ale nie każdy używa LR.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Dajcie już spokój z tym ciągłym narzekaniem na Canona.
A dlaczego niby nie? Tu nie zachodzi przypadek typu "coś się byku dziecka czepił?!" :mrgreen:
To tylko użytkownicy zgłaszają swoje uwagi zastrzeżenia, pretensje i oczekiwania wobec firmy, w której sprzęt się wpakowali, zamiast ją tulić, lulać i dupę miodem smarować, jak dziecku z adopcji :mrgreen:
-
Nie ja nie bronię tej polityki. Wiem jaka ona jest. Wiem że nie planują jej zmieniać. I to nie tak, że mi to pasuje. Na pewno ciężko jest Wam to zrozumieć. Opieram się na szklach, które chcę mieć lub sobie powiedzmy chce jakiś czas podziałać. System dla mnie ma wtórne znaczenie, ponieważ dziś w miarę dobrą puszkę kupię sobie w cenie dobrego szkła, z dowolnego systemu. Gdy mi się coś spodoba zostanę na z tym dłużej. A jeśli nie to sprzedam.
Na dzień dzisiejszy mam około 25 różnych szkieł z trzech systemów Fuji, Canon, Sony. Mam do nich przelotki manualne z m42, leici i PK. Może dlatego nie do końca czuję Wasze problemy. Ja skupiam się na wybranych elementach z różnych systemów i mało mnie interesuje to czego w nich nie ma. Bo zapewne jest w innym.
Weźmy np tamron 35-150/2-2.8. Jest do Sony i zaraz będzie w Nikonie. Podoba mi się to szkło. Zrobiłem research. Pojawił się taki sam Samyang. Nie biedze że nie będzie go w Canonie. Prawda?
A czy go nabede czy nie to się okaże. Nie jest tak że 35-150 zastąpić mi może stalki 35 i 50. Aby zdecydować tu cokolwiek, wiem że od kogoś pożyczę na weekend i zobaczę czy pasuje mi do moich "setupów" czy nie.
Tak to u mnie działa. I szczerze to mam gdzieś w którym systemie jest 35-150 i mam gdzieś że nie ma go w Canonie.
Zrozumieli czy nadal nie? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Każdy głosuje swoim portfelem.
I bardzo dobrze, jeśli coś tąpnie mogą spaść ceny. Czasem przydaje się takim firmą przysłowiowe wiadro zimnej wody.
Ps. gdzie jest 35 1.2L?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
A dlaczego niby nie? Tu nie zachodzi przypadek typu "coś się byku dziecka czepił?!" :mrgreen:
To tylko użytkownicy zgłaszają swoje uwagi zastrzeżenia, pretensje i oczekiwania wobec firmy, w której sprzęt się wpakowali, zamiast ją tulić, lulać i dupę miodem smarować, jak dziecku z adopcji :mrgreen:
Gdyby tylko to forum czytał ktoś z Canona, to można by to jeszcze zrozumieć.
A tak to lanie gówna do własnego i sąsiadów ogródka. Lepiej się wyprowadzić :)
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
p,paw
Nie dotrze do Ciebie nigdy, że rzetelnie się o czymś wypowiedzieć, a nawet skrytykować, można jedynie wtedy, gdy się to coś ma, i zna.
Obrzydliwe to jest udawanie w kręgu wzajemnej adoracji stworzonym przez jeleni, którzy się wpakowali w coś, co przynajmniej przejściowo jest dla nich pułapką, że wszystko jest w porządku, i że lepiej nie można było wybrać, a Canon nie jest jeszcze nieboszczykiem, aby się o nim wypowiadać tylko dobrze, lub wcale.
Chóralny hejt na jakikolwiek inny system zapewne by Ci nie przeszkadzał, a nawet byś się do niego w podskokach przyłączył?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Dajcie już spokój z tym ciągłym narzekaniem na Canona. Jest jak jest. Sprzęt się na nim nie kończy. Ciekawsze zawsze są rozmowy gdy mamy doświadczenie z różnymi systemami, szkłami niż płacz o Canonie. Ma kilka fajnych szkieł, komu pasują dobrze, komu nie to trzeba szukać i pisać o tym co dobre i ciekawe u innych ale bez zdartej płyty.
Przerobiłem 85tki 50tki, 35tki, Batisa, Nikona, Fuji, Samyanga, Sigmy, Canona oraz niektóre manuale. Naprawdę Canon tak Wam przeszkodził w swobodzie wyboru, no bez jaj :mrgreen: jeśli tak było lub jest to tylko z Waszej Panowie winy tak jest.
Chyba odwracasz kota... temat jest o gościu,który odszedł od Canona i narzekał na to czy tamto a wnioski części są takie,że chłop nie umie w te klocki a system jest cacy..każdy,kto narzeka czy chce zmienić coś,to najczęściej jest kiepskim fotografem,któremu przeszkadza rabek spódnicy.... a tak w ogóle to Sony nie robi portretów i nie ma skin tonów tylko ziarno.. ;)))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie dotrze do Ciebie nigdy, że rzetelnie się o czymś wypowiedzieć, a nawet skrytykować, można jedynie wtedy, gdy się to coś ma, i zna.
Obrzydliwe to jest udawanie w kręgu wzajemnej adoracji stworzonym przez jeleni, którzy się wpakowali w coś, co przynajmniej przejściowo jest dla nich pułapką, że wszystko jest w porządku, i że lepiej nie można było wybrać, a Canon nie jest jeszcze nieboszczykiem, aby się o nim wypowiadać tylko dobrze, lub wcale.
Chóralny hejt na jakikolwiek inny system zapewne by Ci nie przeszkadzał, a nawet byś się do niego w podskokach przyłączył?
Hej na jakikolwiek system mi przeszkadza.
Po prostu piszę że obrzydliwe jest to, że są tu ludzie którzy (jak Ty), którzy trwają przy tym Canonie, choć wyraźnie widać że marzą o posiadaniu innego systemu - bo w Canonie wszystko im przeszkadza. Nie rozumiem po co tu się wyzewnętrzniać - łatwiej po prostu zmienić.
Miałem Canona, sprzedałem wszystko, kupiłem Sony. Pożyłem 8 lat z Sony, wszystko sprzedałem i kupiłem Canona. Nie wszystko mi się w nim podoba, Sony nadal ma dużo lepsze matryca i dużo gorszą ergonomię. Nie widzę powodu żeby na maksa jechać ani na jednych ani na drugich.
Natomiast do szału sprowadza mnie malkontenctwo w postaci "Canon zły, Canon ma złą politykę, chce inne szkła a Canon mi nie pozwala". Po kija ciągle o tym pisać, skoro kompletnie nic tutaj on tej pisaniny nie zależy. No chyba że to taka zbiorowa terapia...
p,paw
-
Gość na etapie kupowania R5 nie doczytał, że filmowanie do 30min. Nie odrobił pracy domowej przed zakupem, to mu przeszkadza. Więc zamiast powiedzieć, ok moja wina nie doczytałem, zmieniam system bo chce mieć jeden a nie kilka a pojawił się z8/z9 i tam mam wszystko co chce, to dorabia teorie. Albo że 24-105 taki świetny dla niego i nie wiadomo po co jest 70-200/4. W Nikonie póki co nie ma problemu bo nie ma 70-200/4 do Z.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Chyba odwracasz kota... temat jest o gościu,który odszedł od Canona i narzekał na to czy tamto a wnioski części są takie,że chłop nie umie w te klocki a system jest cacy..każdy,kto narzeka czy chce zmienić coś,to najczęściej jest kiepskim fotografem,któremu przeszkadza rabek spódnicy.... a tak w ogóle to Sony nie robi portretów i nie ma skin tonów tylko ziarno.. ;)))
........
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Po prostu piszę że obrzydliwe jest to, że są tu ludzie którzy (jak Ty), którzy trwają przy tym Canonie, choć wyraźnie widać że marzą o posiadaniu innego systemu - bo w Canonie wszystko im przeszkadza. Nie rozumiem po co tu się wyzewnętrzniać - łatwiej po prostu zmienić.
Miałem Canona, sprzedałem wszystko, kupiłem Sony. Pożyłem 8 lat z Sony, wszystko sprzedałem i kupiłem Canona. Nie wszystko mi się w nim podoba, Sony nadal ma dużo lepsze matryca i dużo gorszą ergonomię. Nie widzę powodu żeby na maksa jechać ani na jednych ani na drugich.
Natomiast do szału sprowadza mnie malkontenctwo w postaci "Canon zły, Canon ma złą politykę, chce inne szkła a Canon mi nie pozwala". Po kija ciągle o tym pisać, skoro kompletnie nic tutaj on tej pisaniny nie zależy. No chyba że to taka zbiorowa terapia...
p,paw
Bo to tańsze niż wizyta na kozetce u wiadomo kogo :)
-
Zawsze można zmienić, pracę wziąść kredyt i kupić L'ki
-
A poklepywanie się po plecach i utwierdzanie w przekonaniu, że Canon jest najlepszy i wszystko co robi to jest w interesie użytkowników aby chronić ich przed złem firm trzecich to nie jest terapia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
A poklepywanie się po plecach i utwierdzanie w przekonaniu, że Canon jest najlepszy i wszystko co robi to jest w interesie użytkowników aby chronić ich przed złem firm trzecich to nie jest terapia?
A ktoś tak twierdzi? Canon robi przede wszystkim to co jest w jego własnym interesie. I na razie całkiem nieźle na tym wychodzi.
Kupując go albo to akceptujesz albo kupujesz inną markę, której celem jest zrobienie Ci dobrze - powodzenia w poszukiwaniach :)
Organizacje charytatywne dla dobra ludzkości to nie na rynku komercyjnym :)
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
p,paw
..czyli dozwolone sa tylko wpisy pochwalne? ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
p,paw
to może w druga strone,co było nie tak z Sony,że wróciłes do Canona? ;) będzie ostrzeżenie jakby to komu do głowy przyszło.
-
@pawel.guraj Użyj czasu przeszlego "wychodziło mu do tej pory" bo przyszłość nie jest taka pewna skoro zaczyna się dogadywać z niezależnymi producentami optyki. Paradoksalnie dzięki tym, którzy zmienili system możesz mieć lepiej tkwiąc w Canonie wiesz szanuj innowierców.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
..czyli dozwolone sa tylko wpisy pochwalne? ;)
--- Kolejny post ---
to może w druga strone,co było nie tak z Sony,że wróciłes do Canona? ;) będzie ostrzeżenie jakby to komu do głowy przyszło.
Oczywiście, że można narzekać - sam to reobię, tyko po co przy każdej okazji ;-)
Dlaczego? Przeszkadzała mi ergonomia poza tym miałem sentyment do Canona. Pytanie powinno brzmieć - dlaczego przeszedłem na Sony. Bo było innowacyjne, bo postawiło na ML (8 lat temu niektórzy koledzy wyśmiewali się ze mnie, że ML nigdy nie przeżyje bo DSLR wiecznie żywy). Po 8 latach uznałem, że Canon powoli zaczął doganiać króliczka - dałem szansę.
I jestem z R5-ki bardzo zadowolony, choć oczywiście kilka kamyczków mógłbym do ogródka wrzucić. Z tych najcięższych:
- 12 bitów na ES
- Brak możliwości wyboru FPS w trybie ES
I jak to w Canonie bywa - obie sprawy dało by się naprawić softem, ale zapewnię pojawią się dopiero w MkII, którego na pewno kupię (choć nie potrzebuję)
p,paw
-
Dla jednego zmiana systemu jest rozwiązaniem rzeczywistym, jeśli nowy system spełnia jego potrzeby w wystarczającym stopniu, i lepiej, niż poprzedni system, a dla drugiego jest rozwiązaniem iluzorycznym, gdy się okazuje, że mankamenty nowego systemu przeważają nad zaletami, a to się okazuje dopiero "w praniu".
Ale też na papierze można z góry dostrzec mankamenty w innych systemach decydujące o ich odrzuceniu, więc co pozostaje, jak nie oczekiwanie od producenta systemu, w którym się jest, żeby zrobił coś lepiej, niż konkurencja? Czy to jest nienormalne?
-
Wydaje mi się że nie mają wyjścia i w końcu muszą zrobić. Ale aby było lepiej niż u konkurencji to musi potrwać sądzę. Skoro nawet Nikon się złamał i zaczął powoli dopuszczać wybrane szkła przebrandowane tamrona oraz sigme do apsc.
-
czyli cos im w słupkach musi spadać,skoro powoli ustepują... zasługa zakonu narzekaczy?? :)))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
czyli cos im w słupkach musi spadać,skoro powoli ustepują... zasługa zakonu narzekaczy?? :)))
Pewnie sobie skalkulowali, że taka licencja będzie im się świetnie opłacać. Myślę, że producenci(czyli użytkownicy) będą musieli sporo za taką licencję zapłacić.
Biznes jest biznes, jak słupek mówi, że się opłaca to się opłaca ;)
p,paw
-
Jeśli wszyscy na tym skorzystaja to tylko sie cieszyć :) konkurencja motorem postepu.. :) i o dziwo trzeba by tez podziekować hejtowanemu Sony w tym miejscu ;))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Albo mniej głosujacych własnym portfelem. Narzekaczami to ciężko powiedzieć na ile się przejmują. Na pewno coś tam słuchają, może ambasadorow ślubnych, tych od mody. Idą za pieniędzmi to pewne.
-
Jak ktoś narzeka, to zazwyczaj także portfelem głosuje w rytm swojego narzekania, więc chodzi o tych samych ludzi. Canon może się nie wczytywać w narzekania, ale uprzejmi zawsze donoszą, a jeśli ma to dodatkowo pokrycie w faktach finansowych, to zaczyna do tematu podchodzić poważnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Albo mniej głosujacych własnym portfelem. Narzekaczami to ciężko powiedzieć na ile się przejmują. Na pewno coś tam słuchają, może ambasadorow ślubnych, tych od mody. Idą za pieniędzmi to pewne.
Pamietam,że na swieżo po 'aferze' mocno apalował do nich kudłaty Jared,obecnie też pracuje na Canonie i też mówił,że odcinają sobie nowych młodych adaptów foto taką polityką..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Pamietam,że na swieżo po 'aferze' mocno apalował do nich kudłaty Jared,obecnie też pracuje na Canonie i też mówił,że odcinają sobie nowych młodych adaptów foto taką polityką..
--- Kolejny post ---
Zobaczcie np. jakie pierwsze szkła do ML zrobił Nikon i Canon. Zupełnie różne. Nikon dopiero niedawno wydał 50 i 85 1.2.
Nikon wystartował z 24-70/4 a Canon z 24-105. Nikon się obudził, nadrabia mocno w szklach. Canon jakby nie patrzeć zaczyna być w szklach maruderem. To może daje tez im do myślenia, że może jednak nie są niepokonani.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Młodzi w większości przypadków patrzą tylko na logo. Wystarczy zobaczyć jakie mają problemy na redicie ;)
Później, jeśli wystaczy im zapału i nie rzucą tego w cholerę, zaczyna się płacz i lament.
Gdy kupowałem pierwszego Canona (60D) byla to najgorsza opcja. Wybrałem go jednak ponieważ ergonomia była ok i systemowe lampy miały wbudowane radio.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Nie wiem czy to właściwy wątek chociaż po tytule wnoszę, że tak. Ja już się częściowo pożegnałem z Canonem :mrgreen: Dziękuje za piękne zdjęcia i może do kiedyś tam :lol:
Na jaki system zmieniles ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don
Ja wiem, ja wiem! :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jak ktoś narzeka, to zazwyczaj także portfelem głosuje w rytm swojego narzekania, więc chodzi o tych samych ludzi.
Eee tam. Jest masa narzekaczy w necie którzy np. wypowiadają się negatywnie o premierach sprzętu którego i tak nigdy nie kupią. To jest usprawiedliwianie malkontenctwa i marudzenia a nie że ktoś rzeczywiście wywrze presję zakupową.
A dowody - wystarczy prześledzić historię tego forum. Ile razy było marudzenie i hejt na puszki/szkła które były hitami sprzedaży.
-
Szczególnie gdy były nowe. Bo jak wyszła następna, to ona była do bani, a te stare nowe nagle stawały się najlepsze kultowe. Jeden wyjątek tylko zauważyłem.
-
Zawsze jest presja zakupowa na najnowsze modele, ino ceny mrożą te zapędy, i wtedy ludzie marudzą, że "za te pieniądze" oczekiwaliby czegoś lepszego, a gdy cena z czasem spada, to się na nią godzą, i na to, że tego czegoś nie ma też, bo cena jest niższa, a alternatywy jakby nie było, bo to dalej najnowszy model, i tak powstają hity sprzedaży.
-
To jak ja. Nigdy nie zgadzam się na "nową" cenę ale gdy spadnie wady przestają mi raptem przeszkadzać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Nie miałem Batisa 85 ale znajdź mi drugą tak szybką, lekką i ostrą 55? Porównywałem z Samyangiem 50/1.4 II no i sorry ale jest wolniej i tak jest ostro ale nie ma to szkło czegoś tak fajnego jak Zeiss.
Sonnar ma potężny rozstrzał między egzemplarzami.
https://www.lensrentals.com/blog/med.../55f1.8sml.jpg
Trzeba porównać to po prawej -Variance
z innymi stałkami https://www.lensrentals.com/blog/201...iance-summary/
Dane z 10 egzemplarzy każdego modelu.
Cytat:
Oto dobry przykład z innym obiektywem Sony, Sonnar 55mm f/1.8. To dobry egzemplarz, ładny i ostry, dobrze wycentrowany, ale z pochyleniem pola. Jeśli po prostu przetestujesz to na ceglanej ścianie lub tablicy testowej umieszczonej w najlepszym centralnym punkcie ostrości (co jest reprezentowane przez czarną linię przechodzącą przez pozycję ogniska „0”), zobaczysz, że twoja tablica była wyraźnie bardziej miękka po jednej stronie niż po drugiej. Jeśli przesuniesz ostrość nieco do przodu, zobaczysz, że miękka strona jest teraz tak samo ostra jak druga strona.
/.../
Powyższy obiektyw 55 mm to doskonały przykład obiektywu, z którego jeden fotograf może być całkowicie zadowolony, a inny uważa go za całkowicie nie do przyjęcia. A trzeci nigdy nie zrobił nim rzeczywistego zdjęcia, ponieważ na tablicy testowej wyglądało to okropnie.
https://www.lensrentals.com/blog/201...-lens-testing/
+ vs EF 50/1.8 https://www.lensrentals.com/blog/med...y-var-comp.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don
Toż to żadna tajemnica - na Sony. Miałem R6 ale mam nadal RP i RF24-70/2.8 - będę też sprzedawać.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Dzięki ja ze swojego jestem zadowolony, pięknie rysuje i bardzo mi się podoba zarówno sam wygląd obiektywu jak i obrazek jaki daje. Tabelki mi nie są potrzebne do szczęścia, robię fotę i patrzę czy jest ok i albo się podoba albo nie, proste.
-
Edit.
+ vs FE 50/1.8 https://www.lensrentals.com/blog/med...y-var-comp.jpg
Patrząc na rozstrzał między egzemplarzami to różnie z nim bywa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Pewnie masz rację ale mój jest bardzo dobry z drugiej strony to nie mam porównania do innej sztuki ale skoro na tak gęstej matrycy jest ostro to ja nic więcej nie oczekuję.
-
Fajny wątek. Canon nie jest firmą idealną i nie projektuje/produkuje sprzętu idealnego ale... czekam na film, gdzie ktoś przejdzie z Canona na Leice oraz Summiluxy. Wtedy pstryki wiewiórek oraz wróbli z parku nabiorą mocy... Zadziwiające jest, że tak dużo osób upatruje problemów w sprzęcie a nie w sobie i zamiast wydać pieniądze na naukę wydaje na zmianę systemów...