Samyang wycofał bagnet RF ze sprzedaży.
Wersja do druku
Samyang wycofał bagnet RF ze sprzedaży.
Można ściągać Rokinona zza wielkiej wody :) Tam jeszcze jest niby dostępny.
dobrze, że wyposażyłem się w niego póki jeszcze był dostępny... jeszcze okaże się niedługo, że na rynku wtórnym ceny będą wyższe niż pierwotnie nówka sztuka :-)
Ech, a ja chciałem jeszcze kilka dni na decyzję, czy pozbyć się EF85 1.8 i wskoczyć na Samyanga.... Brać, póki coś jeszcze jest? Ktoś się przesiadał z 85 1.8?
Dla mnie to nadal nie jest jasne... Spór z Canonem o naruszenie jakiś patentów związanych z bagnetem?
Na miejscu Canona, jeżeli chciałbym zrobić zamknięty standard bagnetu (mam oczywiście swoje zdanie na ten temat) to bym zaszyfrował komunikację, tak że 3rd party musieli by "kraść" czipy, które umożliwają komunikacje.
p,paw
Możemy sobie gdybać. Przydałaby się oficjalna wersja samyanga. @Cichy wiesz coś więcej na ten temat :) ?
Pisałem już dawno o tym, że inżynieria wsteczna w szkłach RF niezależnych producentów bazująca na wykorzystaniu starych protokołów EF jest pomyłką - https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413871
Na stronie Samyanga brak mocowania RF https://www.samyanglens.com/en/produ...php?category=A
RED KOMODO nie obsługuje obiektywów Canon RF https://translate.google.com/transla...search&pto=aue
"Jarred land kończy swój post stwierdzeniem: „Więc proszę… nie kupuj teraz Komodo, jeśli oczekujesz, że RF zadziała magicznie po wyjęciu z pudełka”.
Canon ma swoją konstrukcję całkiem nieźle obszytą patentami, gdyby to było łatwe, zewnętrzni producenci już mieliby obiektywy, wiedzą o co toczy się gra. Nie sądzę, aby jakakolwiek firma zewnętrzna wyprodukowała jeszcze obiektyw AF kompatybilny z RF.
To są fakty o których pisałem rok temu na CB:
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413869
i tu
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413871
Ale równie dobrze możesz wierzyć osobom z CB, że to wyłącznie bzdury wyssane z palca. Twój wybór ;)
BTW - kompatybilność wsteczną w komunikacji RF Canon może wyłączyć softwarowo w każdej chwili. Wystarczy kaprys i tona szkieł z mocowaniem EF będzie nieużywalna w RF. Ale o tym też już pisałem.
@candar nie jestem biegły w tych tematach, napiszesz jaka jest różnica w pracy pomiędzy protokołem EF a RF? Weźmy za przykład mojego Samyanga RF i 50'ke Canona RF.
Dodam tylko że Samyang ma 12 pinów.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Załącznik 6381
Po to podałem dwa linki powyżej https://www.canon-board.info/threads...=1#post1423727 Jest w nich wszystko o co pytasz (ilość pinów , częstotliwość taktowania , itp) . Trzeba tylko w nie wejść i przeczytać.
Cytuję swój post sprzed roku:
EF został wydany 30 lat temu, dlatego trzeba było zmienić na nowo komunikację między aparatem a obiektywem.
EF = 7 pinów, RF = 12 pinów zgadnij jakie są różnice w sposobie użycia pinów i sposobie komunikacji obiektywu i aparatu w wersji RF?
Teraz, aby aparat EOS R widział obiektywy EF, komunikacja musi zostać przemapowana z 12 styków na 7 styków. Mógłbyś to zrobić z elektroniką w adapterze, ale po co? Wystarczy użyć procesora w aparacie, aby przełączyć się w tryb EF po podłączeniu adaptera i z powrotem w tryb RF po wyjęciu adaptera.
Ciekawe tylko dlaczego wszędzie czytam (z wyjątkiem CB), że Canon R przełącza się na protokół EF po zainstalowaniu adaptera, dlatego że protokół RF prawdopodobnie jest szyfrowany. W takim przypadku zewnętrzni producenci soczewek będą mieli niezłą jazdę w inżynierii wstecznej deszyfracji protokołu. Już dawno o tym pisano i jeśli taka możliwość była to Canon z pewnością ją wdrożył, aby raz na zawsze zablokować możliowść dopinania optyki producentów niezależnych. Canon nigdy nie otworzył swojego protokołu EF, tak więc dlaczego miałby to zrobić z RF ?
Przykładowo Nikon Z nie rozpoznaje używanego obiektywu z mocowaniem F. Te informacje zależą od adaptera. Canon wydaje się być pierwszym, który rozpoznaje adapter, przełączając się na protokół EF po zamontowaniu adaptera. Oznacza to, że natywny system języka R jest całkowicie samowystarczalny i nie ma potrzeby natywnej zgodności z poprzednimi wersjami. Wskazuje to na wykorzystanie szyfrowania w wybranym przez siebie protokole RF. Biorąc jednak pod uwagę, że puszki R przełączają protokoły, gdy wykryją adapter, funkcja przełączania protokołów może zostać w dowolnym momencie wyłączona i być może kamery R trzeciej lub czwartej generacji w ogóle nie będą już obsługiwać obiektywów EF, czego szczenie nie życzę użytkownikom Canona, ale z drugiej strony nie byłbym wcale zaskoczony takim działaniem bo szkła RF jednak trzeba sprzedawać i to na nich będzie główny dochód. Ta zmiana mocowania daje im wyjątkową okazję do zmonopolizowania rynku obiektywów i byłbym zaskoczony, gdyby tego nie zrobili znając ich styl działania. Zasadniczo Canon zdecyduje o żywotności obiektywów EF, kontrolując, które przyszłe aparaty (jeśli w ogóle) będą obsługiwać protokół EF. Oznacza to również, że szanse producentów innych firm na tworzenie adapterów, które działają na aparacie w trybie przełączania protokołów komunikacyjnych, są niewielkie i wszystko co zostanie wyprodukowane będzie korzystać z protokołów EF, który nie wiadomo jak długo jeszcze będzie działać.
Protokół EF jest w stanie osiągnąć około 80 kHz
https://translate.googleusercontent....SumjTmRJ6DOZRQ A potrzeby protokołu RF to częstotliwość taktowania 400 kHz (wg danych z internetu).
Według fragmentarycznej dokumentacji inżynierii odwrotnej, którą można znaleźć w Internecie, protokół EF działa z szybkością 19,2 kb/s (najwyraźniej w pewnym momencie został zaktualizowany z 9,6 kb/s). Dla porównania - protokół E-mount firmy Sony wykorzystuje asynchroniczną komunikację UART w każdym kierunku. Domyślna prędkość to 750 kb/s, a prędkość 1,5 Mb /s to obecny standard.
Warto pamiętać, że nowy protokół RF umożliwia:
1/IS w obiektywie działający w oparciu o dane zwrotne z czujnika obrazu, a nie tylko z żyroskopu w obiektywie
2/dane korekcji obiektywu pobierane z obiektywu do korpusu za każdym razem, gdy jest on montowany, eliminując potrzebę ładowania często używanych danych obiektywu do korpusu za pomocą programu EOS Utility na komputerze
3/nowy pierścień sterujący.
Wszystko to wymaga sporej przepustowości i niewielkich opóźnień, których stary protokół EF nie da rady przenieść.
Jest to jakby kolejna odpowiedź na pytanie o brak nowych konstrukcji niezależnych producentów (Sigma, Tamron) z bagnetem RF.
Protokół RF jest o 20 lat młodszy niż EF. Umożliwia znacznie szybszą wymiąnę danych pomiędzy obietkywem a body. Umożliwa wymianę znacznie większej ilości danych (na przykład feedback ze stabilizacji matrycy). Dzięki temu na przykład możne znacznie szybciej działać AF, można osiągnąc większą ilość FPS-ów itp.
Prawdopodobnie zawiera też wiele unowocześnień, jak równoległe wykonwywanie komend, możliwośc kolejowania komend itp.
Tak w skrócie dla laika.
p,paw
Równie dobrze możesz wierzyć, że Canon udostępnił swoje protokoły komunikacji RF Samyangowi. To, że w samochodzie jest pięć i więcej kół nie oznacza używania ich wszystkich podczas jazdy.
Swoje zdanie na podstawie informacji osób, które tematem się zajmowały podałem powyżej i nie mam nic do dodania więcej.
W każdym wywiadzie Canon podkreśla z jednym z powodów stworzenia bagnetu RF było ograniczenie produkcji niezależnych producentów optyki pod Canona (te wypowiedzi są w google - wystarczy poszukać).
Samyang 85 pewnie działał na protokole ef. Być może AF był trochę gorszy niż w 85rf/2, ale nic poza tym. Trafiał z ostrością, ekspozycja była dobra itd. Canon jeszcze przez długie lata nie wyłączy protokołu ef. Chyba, że tylko dla szkieł firm trzecich po nierozpoznaniu obiektywu. Zastanawiam się tylko, czy to jest zgodne z przepisami?
Co do samyanga to może być jeszcze tak, że ten ich obiektyw udawał jedną z 85tek Canona np. f1.8 stąd naruszenie praw autorskich, patentów itd. i wycofanie z rynku.
A z jakim to niby prawem miało by być niezgodne. Bagnety EF i RF były zawsze zamknięte. Canon nie udostępniał specyfikacji a wszystkie "kundle" działają na zasadzie reverse-engineeringu.
Sytuacja ma się zupełnie inaczej na przykład z Sony - które, za kasę, udostępnia producentom specyfikację bagnetu z protokołem. Można mieć na ten temat różne zdanie.
Myślę, że jeżeli w RF wprowadzono szyfrowanie, to wyłącznie po to, aby utrudnić życie konkurecji szklanej.
p,paw
Sami to potwierdzają w każdym wywiadzie na temat przyszłości bagnetu RF
BTW - Specjalista ds. produktów do przetwarzania obrazu z firmy Canon Europe, Mike Burnhill, ujął to w ten sposób: „W 1987 roku, kiedy wprowadziliśmy mocowanie obiektywu EF, powiedzmy, że prędkość komunikacji była jak chodzenie między aparatem a obiektywem. W przypadku aparatu Canon EOS-1D X Mark IIIa obecny obiektyw EF bardziej przypomina jazdę na motorowerze. Z mocowaniem RF można poczuć się jak w pociągu-pocisku”.
Przy okazji dodam , że nie wierzę, aby jakikolwiek japoński producent (Sigma np.) rażąco łamał prawa patentowe innych firm. To byłoby komercyjne samobójstwo. Tamron jest również Japończykiem, ale Samyang jest Koreańczykiem https://pl.wikipedia.org/wiki/Samyang i to wiele zmienia.
Zgaduję, że Samyang omijał do tej pory ochronę patentową bagnetu i protokołów Canona EF/RF, ale mogło to być do czasu.
Czyli Samyang RF tylko fizycznie był RF, bo elektronicznie był EF? Dobrze rozumiem to co piszecie?
To tak jak, jeśli dobrze pamiętam, Kenko w swoim extenderze udawało, że nie ma któregoś pinu i dzięki temu AF działał z ciemnymi szkłami.
Dokładnie tak. Wszystko co wychodzi z bagnetem RF od niezależnych bazuje na 20 letnich protokołach EF, dając zlepek EF-R ;)
Przypuszczam, że Canon zbanował Koreańskiego Samyanga za takie praktyki a Sigma i Tamron jako japońskie firmy nie odważą się wypuszczać RF, bo byłoby to dla nich komercyjne samobójstwo.
To chyba dość łatwo sprawdzić.
Jeżeli podłączysz pod adapter mocowania Canon EF-EOS R dowolny obiektyw z mocowaniem EF bez okienka skali odległości czyli np. EF 40mm f/2.8 STM, to w wizjerze czy na tylnym wyświetlaczu nie pojawi się elektroniczna skala odległości czyli obiektyw komunikuje się z aparatem po staremu.
Jeżeli podłączysz dowolny obiektyw marki Canon z mocowaniem RF, to w wizjerze czy na tylnym wyświetlaczu pojawi się elektroniczna skala odległości czyli obiektyw komunikuje się z aparatem po nowemu.
Nie tak dawno Canon zrobił chyba nieświadomie przymiarkę do wyłączania nie swoich obiektywów.
Później to naprawili.Cytat:
While Samyang lens firmware was updated to Version 3 in November 2020 to enable IBIS on the Canon R5, working well with Canon R5 firmware Version 1.2, the most recent revision of Canon R5 firmware to Version 1.3 released on March 29, 2021 has now disabled all communication protocols between the Samyang AF 14mm F2.8 RF and the Canon R5, making the Samyang lens unusable, with the dreaded F00 aperture and no AF. I'm in touch with Samyang's North American tech rep, and will be confirming the problem with him tomorrow.
Co do udawania jednej z 85-tek Canona. Przy zapisie do pliku JPG z poziomu aplikacji od Adobe obiektyw widnieje później w danych EXIF jako SAMYANG RF 85mm F1.4. Nie wiem jako to wygląda w przypadku pliku RAW, ponieważ nie mogę nigdzie żadnego namierzyć w Internecie.Cytat:
New Canon R5 Firmware Version 1.3.1 released April 14th fixes the problem, and the Samyang AF 14mm F2.8 RF with Firmware Version 3 now communicates properly with full function restored.
To co zapisuje w exif to może być jeszcze inna sprawa. Coś tu samyang ewidentnie nabroił, że się tak gwałtownie usunęli.
Racja, sprawdziłem przed momentem, 50 RF pokazuje skalę odległości, Samyang już nie.
Exif RAW'a pod Windows pokazuje tylko długość ogniskowej 85mm.
W LR EXIF pokazuje Samyang RF.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Załącznik 6382
Zgadzam się z tym, że w Japonii etyka biznesowa jest inna niż w Korei.
Natomiast może to jest przyczynek do tego żeby japońskie firmy się dogadały i ktoś tam za ciężkie pieniądze te protokoły od Canona kiedyś dostał, natomiast taki ktoś żeby wyłożyć ową górę kasy na licencje protokołu itd. Musi mieć pewność, że nie będzie na rynku nieuczciwej konkurencji, a te pewność jest w stanie gwarantować swoimi działaniami Canon ścigając wszelkie przejawy czyjegoś kombinowania jeśli nie są dogadani.
Ale trzeba chcieć. A Canon w każdym wywiadzie dotyczącym bagnetu RF i protokołów oprogramowania podkreśla, że nie będzie udostępniał i sprzedawał żadnych swoich patentów. Po to zaprojektowali RF, aby odciąć niezależnych od swojego systemu. Codziennie patentują wszystkie projekty i ostatnio stanęli na głowie, aby zdementować informację o produkcji matrycy w R3 przez Sony. Zaklinają się na wszystkie świętości, że matryca w R3 została przez nich zaprojektowana i w y p r o d u k o w a n a https://petapixel.com/2021/06/18/can...-made-by-sony/ . Reasumując można zapodać motto: "Patrzcie - mówimy - to jest nasze, przez nas wykonane, i to nie jest nasze ostatnie słowo! I nikt nie ma prawa się przyczepić". Canonowi w żaden sposób nie zależy , aby fiordy jadły mu z ręki - to nie ta bajka.
BTW - jak ktoś ukradnie Ci zdjęcie bez Twojej zgody oraz bez praw na publikację wizerunku osoby na zdjęciu i będzie je rozpowszechniał komercyjnie nie tylko w internecie - to raczej go nie pogłaszczesz i nie powiesz, że "nic się nie stało". A to dokładnie obrazuje działanie koreańskich firm.
Protokoły, piny.... Ale manuale też musięli wyciąć :)
Jest odpowiedź Samyanga w sprawie wycofania optyki z mocowaniem RF. Nieco enigmatyczna, ale jest. https://www.canonrumors.com/forum/th...-lenses.40565/
Załącznik 6408
Myśle, ze dostali roszczenie / pozew o złamanie patentów i dopóki sprawa się nie zakończy to nie oczekiwałbym obszernych oficjalnych wyjaśnień, a być może w ogóle ich nie będzie.
Co ciekawe na stronie Rokinona, obiektywy nadal są widoczne https://www.rokinon.com/lenses/auto-...mount/canon-rf
https://www.rokinon.com/contact
Sądząc po wpisie w zakładce kontakt Rokinon to osobna firma (wobec której zapewne Canon jeszcze nie wysnuł żadnych roszczeń) kupująca od Samyanga hurtowe ilości obiektywów i rebrandujaca je dla jednego czy kilku rynków. Wobec tego formalnie nie muszą kończyć, wycofywać ich ze sprzedaży, natomiast zapewne mogą mieć problem z łańcuchem dostaw jeśli Samyang jako realny wytwórca zaprzestał produkcji.
Sprzęt który jest u dystrybutorów pewnie się wyprzeda ale wobec roszczenia nie powstaną następne egzemplarze.
Nic nie jest oczywiste:
Firmware 1.3 do R5 zablokowało współpracę Samyanga RF 14/2.8 z IBIS:
https://www.canonrumors.com/forum/th...f2-8-rf.40339/
Natychmiast wyszła poprawka 1.3.1, która te bug usuwa.
Jakoś to nie pasuje do polityki wrogości, konkretne wyjaśnienie jest potrzebne.
Bo zostawienie tego buga byłoby polityką wrogości wobec klientów, a nie Samyanga - może takie jest wyjaśnienie.
skoro rynek się kurczy to pomysł by konkurencja nie mogla wykorzystać fjuczerów nie jest głupi, dla producenta of course
a Samyang i Ronkinon to jedno i to samo
No z grubej rury uderzyli w tym momencie. Jeśli z tym Samyangiem jest tak jak przypuszczamy to ... dosyć jasno wyklarowali sytuację :)
Ja lubię stałki i dla mnie to by była smutna wiadomość. W bagnecie RF na razie - STMy są takie sobie jeśli chodzi o obrazek a Lki w kosmicznych pieniądzach. Brakuje mi czegoś po środku np. coś a'la Canon 50/1.4.
Nie wiadomo, czy w ogóle pójdą w taki podział oferty szkieł jak w EF. No, ale z drugiej strony to przecież jest trochę dziwne, że jest tylko 50stm za 1000 zł a potem 50L za 12000 zł? :)
Enfant terrible - czyli Yongnuo YN 85 mm f/1.8R DF DSM pod bagnet RF ;)
Chiński producent optyki wprowadza do sprzedaży portretowy obiektyw z mocowaniem Canon RF. https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...i-do-sprzedazy
Jak widać w Chinach nie zwracają uwagi na takie drobiazgi, jak ochrona patentów producenta :mrgreen: https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...yw-85-mm-f-1-8
https://www.youtube.com/watch?v=fPfP...ristopherFrost
mam ten obiektyw jestem, zadowolony, ale mysle czy nie sprzedac go i kupic 24-70
Hi, aktualizował już ktoś soft w R6 do 1.4 i sprawdzał czy Samy 85/1.4 jeszcze działa? Bo się boję trochę :D