Na OLX za ten sam zestaw nawet taniej o 100 zł :mrgreen: https://www.olx.pl/oferta/canon-eos-...f2f8c;promoted
Wersja do druku
Na OLX za ten sam zestaw nawet taniej o 100 zł :mrgreen: https://www.olx.pl/oferta/canon-eos-...f2f8c;promoted
To mało zdjął (na OLX), bo prowizja Allegro to kilka procent. Ale przyznacie, że oferta bdb? R-ka w cenie RP.
Może tak być, że właściciel tej aukcji nie czyta naszego forum? :shock: https://allegro.pl/oferta/fujifilm-g...oto-7842289154
Ej no te eRki (i nie tylko) były 2500zł tańsze przez kilka dni i to nie żadne Alii, tylko polski autoryzowany sklep. Kto cwańszy fajny interes mógł zrobić. Można tez było kupić potestować i sprzedać bez żadnych strat.
Dwa. Na allegro był kupon świąteczny dla handlujących, że marża tylko 1zł.
Pod koniec roku będzie więcej takich okazji bo już teraz R chodzą po 8.500 zł używane (a cena do dodatkowej negocjacji) https://www.gumtree.pl/a-aparaty-fot...80912077498009 ;)
Tą ofertę wyżej przebiję teraz: Canon EOS R + Canon RF 24-105 mm f / 4L IS za 3.800 zł ;) http://gazetakartuska.pl/canon-eos-r...-f-4l-is,o1347
To nie pean, to ironia dedykowana wszystkim, którym - cytuję wpis ze stopki kogoś z tego forum: w robieniu pięknych zdjęć przeszkadza ....dolony aparat - koniec cytatu. Fotografia to wciąż malowanie światłem, dlatego w 21 wieku są konkursy zdjęć na fotografię otworkową. Chciałbym na forum poświęconemu aparatowi który świadomie nabyłem przeczytać jakie zdjęcia tym aparatem można zrobić, a nie w każdym wątku, szczególnie od tych, którzy go nie mają jakich nie można zrobić.
No ale te zdjęcia nie powalają... przynajmniej mnie ;)
Wejdź do wątku o A7III. Ostatnie powali Cię na pewno :)
Skąd pomysł, że miałyby powalać kogokolwiek? Przecież te zdjęcia nie zrobił na wystawę, tylko sygnuje, że opanował jako tako aparat i zaczyna robić zdjęcia. Musiał od czegoś zacząć i akurat spodobały mu się takie widoczki, teraz je obejrzy i wyciągnie wnioski, czy można było i dało się lepiej i jak lepiej. Na pewno już wie, że szum jest OK. To są zdjęcia dla niego nie dla nas, a jak zdarzy się perełka... Wczoraj w skokach Jakub Wolny był najlepiej punktującym ze wszystkich skoczków (nie tylko Polaków)! Może dlatego, że po nieudanym skoku w poprzedniej drużynówce, co poskutkowało spadkiem poza podium całej drużyny usłyszał bodajże od Stocha: żeby wygrywać trzeba najpierw sto razy przegrać! Ja życzę świeżemu właścicielowi eRki dobrej zabawy i efektownych mistrzowskich strzałów, na podobieństwo tych, których tysiące można zobaczyć w portfoliach tutejszych forumowiczów.
Odniosłem się do tego ironicznego posta totamtena. Oczywiście brak drugiego slotu itp nie sprawia, że aparat nie robi zdjęć. Ale jak widać robi zdjęcia przeciętne, to drugi slot itp byłby argumentem "za" tym aparatem zamiast wieku innych aparatów które również robią przeciętne zdjęcia.
Podsumowując, w czasach gdy większość aparatów daje dobry obrazek, właśnie drugi slot itp jest cechą wyróżniającą dany model.
Ja mam R i mam 3 sloty, sam nie wiem jak to się stało ale są :-P Wprawdzie softwar'owo nie udało się Canon'owi pokonać bariery umożliwiającej jednoczesny zapis na przynajmniej dwóch ale to dla mnie nie jest problem. Fajna opcja jest taka, że przy odpowiednim ustawieniu sprzętu, każda wykonana fota online jest natychmiast wysyłana do sprzętu jaki przypiszemy (iPhone/iPad) i jakby rozwiązuje ten mankament Canona. Jak się zapełni (w co szczerze wątpię) 128GB karta, zamieniam miejscami z jednego z trzech slotów rezerwowych karty miejscami i dalej można zrobić kilka tysięcy świetnych! fotek, czego raczej nie uda mi się nigdy wykonać i tak można do śmierci ... jak z tymi jękami i żalami na tym forum ostatnio :-D
Tylko, że to zżera energie i w aparacie i w telefonie. Jak idziesz na ślub na 12 godzin to zdecydowanie lepiej i łatwiej mieć dwie karty. Wifi nie jest też stabilne. Oba urządzenia muszą być non stop włączone. Dwa beckup jest tylko jpegów i to skompresowanych dosyć mocno.
Nic nie zrozumiałeś :-D
Bicie piany na setki stron, każdy założony temat staje się po chwili śmietnikiem o niczym, szkoda.
Mam pytanie do osób posiadających EOSa R.
Kwestia AFa w fotografowaniu. Posiadam aktualnie między innymi 5d2 z sigmą 35art oraz 85Lii 1.2. Używając centralnego punktu w body oraz obu szkieł AF z reguły trafia, natomiast jak wiemy przeostrzając kilka razy i fotografując na zmianę to samo potrafi się mniej lub bardziej pomylić.
I tutaj moje pytanie - jak wyglądała by skuteczność punktowego AFa w EOS R z użyciem tych dwóch szkieł? Mam na myśli sytuację, w której powiedzmy wybieram "centralny" punkt w EOS R i na zmianę ustawiam ostrość na obiekt usytuowany blisko i daleko (żadna ekstremalna sytuacja - normalne fotografowanie np człowieka). I tak w kółko Za każdym razem robię zdjęcie. Jak wygląda w takim sytuacji powatarzalność wyników? Zdarzają się błędy Af?
W R nie masz potrzeby przeostrzania 85L bo łapie w punkt. Gdy nie trafi to widzisz to jak na dłoni dzięki evf. Ja nigdy nie testowałem w taki sposób jak opisałeś, ale wydaje mi się, że nie będzie błędu. Jeśli będzie to go zobaczysz w EVF. Poza tym masz niemal całą powierzchnię do ustawienia punktu AF więc musisz się odzwyczaić przekadrowywać. Sigma 35 A wymaga najnowszego softu by działać na R.
Ok, więc, może zadam pytanie inaczej. Załóżmy - ostrze na wybrany nieruchomy obiekt. Zapala się potwierdzenie AFa. Czy to jest równoznaczne z każdorazowo perfekcyjnie ustawioną ostrością? Zakładając, że ani ja ani obiekt fotografowany się nie poruszył? Czy zdarza się sytuacja, że pomimo zapalania potwierdzenia afa, ostrość została ustawiona błędnie (jak np. czasami w lustrzankach) o 3-4 mm sprzodu lub z tyłu ? nie mówie tutaj o stałym bf czy ff, a o losowości otrzymywanych wyników.
Czy np. temperatura barwowa światła ma realny wpływ na ostrość w przypadku bezlusterkowców?
Czy perfekcyjnie to nie wiem ale Jeśli w wizjerze widzisz, że ostrość jest na np. napisie na kubku to po zapisaniu zdjęcia nie ma szans żeby była gdzie indziej. Układ Af jest na matrycy. Ja miałem tak w 5dIII z 85L, że prawy skrajny boczny punkt ustawiał mi ostrość inaczej niż potwierdzał i względem punktów środkowych. W R tego nie ma.
@robertskc7 a robiłeś już R-ką jakieś śluby?
W maju dopiero.
Ciekawi mnie jak się spisze podczas zabaw w ciemnej sali, jak ze zmianą punktu af za pomocą aktywnego ekranu w warunkach reportażu i czy wykrywanie twarzy/oka ma w takiej fotografii w ogóle sens :) wrzuć jakąś krótka opinię jak już przetestujesz jeśli to nie problem.
Ja miałem chrzest o 16 czyli już ciemnica. Od ISO 2000 do 6400, mało ludzi wszyscy na czarno. Kiepskie światło w kościele i później w domu. Zmiana punktu AF boli, bo nowość i trzeba o tym myśleć, a powrót do punktu środkowego jest w karkołomnym miejscu (przycisk kosz) W 5d3 to była/jest pełna integracja oka dłoni i aparatu ( 500k zdjęć robi swoje) Wykrywanie twarzy to raczej w solo niż grupie osób i w kościele spisywało się znakomicie. Ogólnie zrobiłem 750 zdjęć na jednej baterii przez 4 godziny. Mam wrażenie że gdybym nie robił to i tak by pał po 4 godzinach. Zdarzały się pudła wynikające z małej GO niż niecelności systemu ale i z faktu, że punk AF w lewym dolnym rogu a potrzeba go w prawym i szukam kciukiem joya a tu zonk. Do zadań bardziej statycznych i zdjęć spokojniejszych, przemyślanych fajniej niż w klasycznym lustrze, bo jednak evf się sprawdza w skrajnych ( kontrastowych ) warunkach ale potrafi też człowieka zmylić. Za wcześnie na oceny. Wszystkie szkła 35 50 85 eLki pod względem AF i ostrości - drugie życie. No po prostu to działa przez adapter jak powinno i tyle. Aparat nie męczył rąk - chociaż grip za głęboki do wygodnej zmiany Afu. Irytuje to, że aparat non stop pracuje matrycą (LV lub evf) i przez to pożera energię. Nowy tryb z preselekcją wszystkiego extra, bo często 1/125 jest na granicy poruszenia a przy 1/160 i szybciej zdjęcia "dostają ostrości". Zawiodłem się szumem w sztucznym świetle. Jest czysty, ale dosyć intensywny. IMO to samo co w 5d3 tylko mniej kolorowo. Natomiast na niskich ISO poprawa ( do 5d3) jest spora. No i z Af jest lepiej, więc zakup body za 8k uważam za udany. Nie muszę się przestawiać po nawykach z 5d ( poza Af) no i adapter w zestawie. Myślę, że na weselach się sprawdzi, a jak nie to bez problemu znajdę 5dIV na wymianę.
Dzięki!
Dzięki za opinię. A czy jesteś w stanie stwierdzić, że po przejściu na bezlustro odsetek nietrafionych zdjec jest mniejszy?
5d mk2 jak powszechnie wiadomo ma średni AF jeśli chodzi o powtarzalność i precyzję. W szczególności na jasnych stałkach. Boczne punkty praktycznie nie istnieją w takich zastosowaniach. Już na 5d mk3 jest odczuwalnie lepiej. Choć szerze to ten AF robił wrażenie jak trzecia wersja 5tki pojawiła się na rynku. Canon nie miał wyjścia, bo sporo osób uciekało do Nikona d700 ;)
6d2,5d3,5d4,R i z tego co piszą RP też będą dużo lepiej trafiać niż 5d2. Szczególnie na przesłonach f1.2-f2.8.
No jezeli by mialo nie byc lepiej niz w 5d2 to bylaby masakra.
Tak. Jestem w stanie to stwierdzić. W studio żona praktycznie nie ma żadnych problemów z Af. Ja po jednym zleceniu stwierdzam, że w okolicach 2.8 nie mam nie trafionych zdjęć a w okolicach pełnej dziury odsetek pudła jest dużo mniejszy niż w 5dIII. Stwierdzam to na podstawie jednego chrztu oraz testów domowych na dzieciach.
p.s ostrzenie manualne z podwójną asystą działa perfekcyjnie.
Dzięki bardzo za konkretną opinię. Można wiedzieć z jakimi szkłami używasz R?
50L, 85LII, tamron 45 1.8 i mam sigmę 35A ostrzy OK, ale wymaga wgrania ostatniego softu, bo nie doświetla o jakieś 2 EV. Manualna Volna 80 działa bez problemu. Pożyczona, stara 35L rozklekotana na maxa, ostrzy o wiele dokładniej niż na 6d czy 5dIII kolegi.
Ma ktos z uzytkownikow EOS R pomysl jak permanentnie wylaczyc ten Fn bar? Skoro nie moge miec go do korekcji ekspozycji, to niech chociaz przestanie mi sie zglaszac w kolko menu konfiguracyjne.
W menu konfiguracyjnym wyłączasz całkowicie jego ustawienia wybierając w każdej z pozycji "Nie przypisano" i nic się nie pojawia więcej, pasek staje się martwy.
AF mam permanentnie w punkt ustawiony, ale gdybym chcial zmienic to z menu na ekranie.
W kazdej pozycji mam wybrane nie przypisano i wciaz smugniecie sensora palcem powoduje pojawienie sie menu oferujace przypisanie funkcji.
To jest głębiej:
Na ekranie ustawień dla paska naciśnij "Info/ Ustaw. całk. zasł" i tam przełącz na Off, zatwierdź i sprawdź. Powinno zadziałać na dotykanie dłuższe jak 1s.
Zadzialalo! Wielkie dzieki!
Swoją drogą, w instrukcji te podstawy są w j. polskim ... :-)
Sciagnalem swoja po angielsku i menu mam po angielsku, tak mi pasuje. Tak czy owak dziekuje raz jeszcze.
Mi ten Fn bar najlepiej przypasował do wyboru metody AF. W sumie nic innego tak dobrze się nie nadaje.
Jedno naprawili inne zepsuli. Nazewnictwo plików zepsuli, chyba, że ja mam jakąś wajchę ale nie sądzą. Jak by nie ustawić czy seryjną czy własną, w każdym przypadku zastępuje pierwszą pozycję znakiem "_" i nie jest fajnie. Może ktoś potwierdzić?
Zamiast np. "EOSR001.xxx" jest "_OSR001.xxx"
Czytałem te wytyczne i było na sRGB dlatego napisałem o problemie. Przełączyłem w Adobe i z powrotem na sRGB i zaskoczyło. Widocznie przez aktualizację coś się wysypało i trzeba było manewru żeby wróciło do normy.
Dzięki za kierunek tak czy inaczej :-)
Canon EOS R
Bardzo proszę o podpowiedź jak ustawiać programy C
Na C1 ustawiłem sobie w menu / programie ustawienia cichej migawki. Aparat po przełączaniu na inne programy i powrocie do C1 pamięta te ustawienia i parametry.
Na C2 ustawiłem program HDR wszystkie zdjęcia. i niestety aparat nie pamięta tych ustawień po powrocie do C2
Czy jest na to sposób. Co robię źle, albo niedobrze to opisałem.
Szymon
W aktualizacji firmware 1.2.0 wg rumorsów canon po cichu rozwiązał problem bahdingu:
https://www.canonrumors.com/firmware...e-canon-eos-r/
Nie bardzo wiem czym oddtworzyć timelapse 4k z Eosa R :oops:.
Poza tym jaki programik użyć do zmontowania i ewentualnie wyeksportowania w innym popularnym formacie.