-
Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
To ja pamiętam to jakoś inaczej. 5d2 z kitem kosztował ponad 13 tys i kolejka na niego była bardzo długa.
To byly inne czasy, no i MKII byl nowatorski, ze wzgledu na zapis HD.
Ale swoja droga moze warto patrzec na ceny w USD:
https://stooq.com/q/?s=usdpln
https://en.wikipedia.org/wiki/Templa...igital_cameras
No ja pamietam w polowie 2008 sprzet byl tani, ale i usd stal nisko ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Widzieliście przedsprzedażową cenę 6DII? 9499 PLN . Który to level próby dojenia potencjalnego klienta? Dziękuję, postoję. 5DII dalej robi całą robotę jakiej od niego oczekuję. To chyba ostatni w dziejach FF canona dostępny jako nowy poniżej 6500zł.
Robotę to i 5D I załatwia. Nie przypominam sobie nowej FF w tej cenie. 6D daleko zostawia w tyle 5DII. 6dII pewnie zostawi w tyle 5DIII ale na to trzeba trochę zaczekać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Widzieliście przedsprzedażową cenę 6DII? 9499 PLN . Który to level próby dojenia potencjalnego klienta? Dziękuję, postoję. 5DII dalej robi całą robotę jakiej od niego oczekuję. To chyba ostatni w dziejach FF canona dostępny jako nowy poniżej 6500zł.
6D dało się bezproblemowo kupić poniżej 6500 (dystrybucja polska sklep polecany przez canona przy cashbackach żeby było jasne) a z keszbekem to jeszcze spooooro niżej jak się dobry keszbek wybrało ale teraz cena chyba bedzie rosnąć :mrgreen:
-
6d nie jest wiele lepszy od 5d MK2. Matryca trochę i trochę szybciej reaguje. Mam oba.
-
@gnd ja też mam 6 i 5d2 i szczerze to dla mnie jest przepaść między tymi aparatami. Plus dla 5tki za wykonanie natomiast 6d miażdży go AFem, na dynamika i mniejszymi szumami. Do tego jest lekki. Ja odkąd mam 6d to 5tki używam sporadycznie.
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
6D dało się bezproblemowo kupić poniżej 6500 (dystrybucja polska sklep polecany przez canona przy cashbackach żeby było jasne) a z keszbekem to jeszcze spooooro niżej jak się dobry keszbek wybrało ale teraz cena chyba bedzie rosnąć :mrgreen:
W grudniu 2014r. kupiłem w MM za 5999zł i do tego zwrotu było chyba 360zł :)
Co do filmów w 4K to osobiście nie mam potrzeby filmowania w takiej rozdzielczości, ale zastanawiam się ile miejsca na karcie zajmuje 1 godz. takiego filmu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Co do filmów w 4K to osobiście nie mam potrzeby filmowania w takiej rozdzielczości, ale zastanawiam się ile miejsca na karcie zajmuje 1 godz. takiego filmu?
Godzina takiego filmu powinna się zwykle zmieścić na karcie 64 Gb.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Godzina takiego filmu powinna się zwykle zmieścić na karcie 64 Gb.
Nie w Canonie :) mjpeg zajmuje chore ilosci.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
ciekawe jak się ma ten wykres do kodeksu bushido :mrgreen:
-
niecale 12 EV rozpietosci tonalnej jest tragedia, bo odstepuje o okolo 0,2 EV od innego aparatu...
12 EV to jest okolo 7 EV wiecej (czyli 128 razy, zebysmy mieli jasnosc) od dobrego slajdu, na ktorym niektorzy uzytkownicy 6D jeszcze robili piekne zdjecia pelne szczegolow tonalnych. wiec musi byc, ze jakies duzo ostrzejsze to slonce sie zrobilo (od dziury ozonowej i ocieplenia klimatu) no bo inaczej nie potrafie wytlumaczyc, ze kiedys ludzie sobie swietnie radzili a teraz bez certyfikowanej przez DXO-koran matrycy nic sie nie da zrobic...
... albo tez drugie wyjasnienie, ze inni ludzie robia zdjecia, a inni czytaja te *******y i sie masturbuja pomiarami roznic pomiedzy wykresami...
-
@akustyk Pitolenie. Wolisz mieć więcej szczegółów czy mniej? Wolałbyś mieć wypalone np okno czy nie? Ja np nie lubię robić hdrów jeśli nie muszę a nie zawsze się da co zrobić. Pewnie, że lepiej nie robić zdjęć w niesprzyjających warunkach. Po co mieć dane w RAWach skoro slajd miał 6 ev;)
-
Egzemplarz z którego pochodzi analizowany raw jest przedprodukcyjny. Dziwi mnie, że canon pozwolił udostępnić komukolwiek raw z takiego modelu... Wstrzymalbym się z oceną matrycy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
@akustyk Pitolenie. Wolisz mieć więcej szczegółów czy mniej?
mnie osobiscie 20Mpix daje mi dostatecznie duzo szczegolow dla monitora 4K. wiecej nie potrzebuje
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Wolałbyś mieć wypalone np okno czy nie?
nie fotografuje okien.
w zdjeciach jakie normalnie robie rozpietosc tonalna 6D jest dla mnie co najmniej wystarczajaca. de facto to ten aparat daje mi ogromny zapas
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Ja np nie lubię robić hdrów jeśli nie muszę a nie zawsze się da co zrobić. Pewnie, że lepiej nie robić zdjęć w niesprzyjających warunkach. Po co mieć dane w RAWach skoro slajd miał 6 ev;)
nie wiem co to sa dla ciebie niesprzyjajace warunki, w takich warunkach jakie sam robie (landszafty, czesto-gesto z mocno kontrastowymi ujeciami: https://www.flickr.com/people/bartrozanski/ ) nie mam nigdy wrazenia, zeby matryca 6D byla dla mnie ograniczeniem... zapewne wykorzystalbym mozliwosci matrycy lepszej pod wzgledem DR, ale pracujac na codzien 6D nie odczuwam _zadnej_ potrzeby wymiany tego korpusu ze wzgledu na ten jego aspekt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
... albo tez drugie wyjasnienie, ze inni ludzie robia zdjecia, a inni czytaja te *******y i sie masturbuja pomiarami roznic pomiedzy wykresami...
Bardzo poetycznie ujęte... Czyżby miesięczna słabość u kolegi?
-
-
Ciężko mi odnaleźć sytuację w której niedoświetlę zdjęcia o 3ev i będę musiał ją rozjaśniać w postprocesie tak samo jak ciężko mi zrozumieć jak można zrobić gorszą matrycę od poprzednika skoro technologia idzie do przodu, nie byłożadnej wojny śiwatowej czy innych kataklizmów cofających rozwój.
DR nawet w najgorszych lustrach i tak jest zadowalający ale fakt pogorszenia matrycy zamiast jej ulepszenia jest dziwny...
-
No to mamy już oficjalnie 6d classic;) Aparat legendarny, król rozpiętości tonalnej. Nikomu nie potrzeba więcej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
No to mamy już oficjalnie 6d classic;) Aparat legendarny, król rozpiętości tonalnej. Nikomu nie potrzeba więcej.
Jednooki geniusz AF w zupełnych ciemnościach ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Prawda boli?
Chyba nie za bardzo zrozumiałeś. Chodziło o, nazwijmy to, mało kulturalny język.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
Ciężko mi odnaleźć sytuację w której niedoświetlę zdjęcia o 3ev i będę musiał ją rozjaśniać w postprocesie tak samo jak ciężko mi zrozumieć jak można zrobić gorszą matrycę od poprzednika skoro technologia idzie do przodu, nie byłożadnej wojny śiwatowej czy innych kataklizmów cofających rozwój.
DR nawet w najgorszych lustrach i tak jest zadowalający ale fakt pogorszenia matrycy zamiast jej ulepszenia jest dziwny...
DR w 6D jest zadowalający i to jest prawda, z DRem w cropach ze słynnymi 15 czy 18 mpix matrycami już nie jest tak różowo - daje się na nich pracować ale to rzeźba w miękkim gó.nie i mi również nie zdarza się niedoświetlić o 3EV :mrgreen:
-
Jak ktoś chodzi po górach i chce zrobić fotkę będąc w zacienionej dolinie w samo południe (wiem, wiem, nie fotografuje się w samo południe ale na wycieczkach rózbie bywa i w pewnych ciekawych a trudno dostępnych miejscach da się być tylko w samo południe i chce się mieć stamtąd w miarę fajne i poprawne technicznie fotki) i mieć na tej fotce fajne niebieskie niebo i szczegóły dna doliny i nie używać przy tym filtrów połówkowych to niestety musi niedoświetlić o te 3EV. Nie wiem jak to będzie wyglądało w 6DII ale mam teraz 80D a wcześniej 70D i 1000D i w 80D naprawdę fajnie wyciąga się z cieni. W stosunku do wcześniejszych aparatów postęp jest olbrzymi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Jak ktoś chodzi po górach i chce zrobić fotkę będąc w zacienionej dolinie w samo południe (wiem, wiem, nie fotografuje się w samo południe ale na wycieczkach rózbie bywa i w pewnych ciekawych a trudno dostępnych miejscach da się być tylko w samo południe i chce się mieć stamtąd w miarę fajne i poprawne technicznie fotki) i mieć na tej fotce fajne niebieskie niebo i szczegóły dna doliny i nie używać przy tym filtrów połówkowych to niestety musi niedoświetlić o te 3EV. Nie wiem jak to będzie wyglądało w 6DII ale mam teraz 80D a wcześniej 70D i 1000D i w 80D naprawdę fajnie wyciąga się z cieni. W stosunku do wcześniejszych aparatów postęp jest olbrzymi.
To juz lepiej zrob sekwencje 2 zdjec z korekta ekspozycji i potem je zlozysz, w PS wyrownasz przesuniecie zdjec bez problemu, jak z reki. A najlepiej to miec ze soba statyw, ja tak robie jak sie nastawiam na krajobraz (inna sprawa, ze staram sie unikac takich wlasnie godzin). Wybacz, ale to juz troche szukanie argumentow na sile.
-
Statyw odpada - chodzę z plecakiem na całodniowe wycieczki, nocuję pod namiotem. Wystarczy, że dźwigam lustro i 3 różne obiektywy. Składaniem zdjęć czy robieniem HDR się kiedyś bawiłem ale to zabiera czas w czasie obróbki a w przypadku wiatru czy obiektów w ruchu jest praktycznie niemożliwe do zrobienia. Wyciągnięcie o 3EV zdecydowanie prostsze i fajnie jak matryca to umożliwia.
-
Ja mam taki fajny statyw Benro, mniej niz 0,5 kg, po zlozeniu ze 40 pare cm. I jak chodze po gorach, to go zabieram, jak wiekszy wiatr, to po prostu od dolu go dociaze pleackiem, kamieniem itp itd. Mam od 3 lat 6D, czasami robilem krajobraz z niedoswietlaniem ekspozycji, ale staralem sie nie przekarczac 1 i 2/3 EV przy ISO 100, zaden ubytek jakosci. Wiecej to juz zaczyna byc widoczne na zblizeniach. Chodz pewnie i te -3EV po retuszu akos by przeszlo. Nie wiem.
Tu wynika, ze w 80D ladniej sie wyciaga: https://www.dpreview.com/forums/thread/4016732
Kiedys fotografowie krajobrazu nosili ze soba plecaki po 20 - 30 kg z wielkim formatem w srodku ;) Tak wiec statyw dla mnie nie problem. A na pewno 6D bez korekty ekspozycji zmiazdzy 80D z korekta -3 EV ;)
-
Na razie nie ma powodu wierzyć w te domowe pomiary przemycanych rawów. Lepiej by było gdyby markII miał lepsze DR, niż 6d, ale jak ma mniejsze o 0.2-0.3 EV to też nie jest sensacja. Sony a9 ma całe 0.6 EV mniej niż a7rII a to nie jest tylko "następca" tylko o wiele droższy model wyższej klasy.
Gdyby to była prawda, 6d2 byłby w najgorszym przypadku porównywalny w departamencie DR z 1dx. To by była tragedia, bo wiadomo, że 1dx w dzisiejszych nowoczesnych czasach do niczego się nie nadaje. Nie wspominając nawet o 5d3, który jest jeszcze ciut gorszy.
Oczywiście wszystkie powyższe dywagacje oparte są na przodującym rankingu DXOMark.:roll:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ciekawe jak się ma ten wykres do kodeksu bushido :mrgreen:
Canon nie opiera się na bushido tylko na kyosei, czyli coś o harmonii i środowisku bez względu na rasę i wyznanie. Może szersza dynamika wymaga zatruwania środowiska.:D
-
Wg DXOMark to Canony chyba do niczego sie nie nadaja, a moi topowy fotografowie to w wiekszosci robia na Canonach. A i jak w TV widze imprezy sportowe, to tez Canon z reguly. To jak to jest?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Canon nie opiera się na bushido tylko na kyosei, czyli coś o harmonii i środowisku bez względu na rasę i wyznanie. Może szersza dynamika wymaga zatruwania środowiska.:D
no to trochę się pozmieniało - srodowisko i harmonia - znaczy używają ekologicznego lutu bez ołowiu który padnie sam z siebie lub zrobi zwarcie - niestety dobre produkty nie są obojętne dla środowiska, ale za to działają wiele lat - może to w przypadku korpusu nie jest aż tak istotne ale wpływa na jakość i awaryjność.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lamerok
Wg DXOMark to Canony chyba do niczego sie nie nadaja, a moi topowy fotografowie to w wiekszosci robia na Canonach. A i jak w TV widze imprezy sportowe, to tez Canon z reguly. To jak to jest?
To ambasadorzy ;)
-
Czesc z nich tak, ale jakie to ma znaczenie, skoro robia pieknie zdjecia, znajdujace uznanie wsrod znawcow i artystow :) I to Canonem, na przekor DXOMarkom i innym, gdzie byle Sony za 1,5 K USD stoi wyzej niz 1 DX MK II ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lamerok
Wg DXOMark to Canony chyba do niczego sie nie nadaja, a moi topowy fotografowie to w wiekszosci robia na Canonach.
DxO jest kompletnie niepojęte jeśli chodzi o przyznawanie tych całych swoich punktów. Natomiast pomiary parametrów sensorów jakoś tam robi i prezentuje wyniki.
Moim zdaniem te wyniki są sensowne.
Nie wiem tylko czy ten DR to akurat to co najważniejsze w matrycy. Jeżeli wywołuję obrazek z 5DIV i porównam z D810 lub nawet D750 to różnica w obróbce jest kolosalna na korzyść N. Niestety nie widzę też jakiejś zdecydowanej przewagi 5DIV nad 6D. Zresztą każdy może to sobie zrobić i wyrobić własne zdanie - być może całkiem odmienne.
Co do afery z wykradzionym RAWem to być może jest to jakaś podpucha. Na dziś uważam, że sensor w 6DII będzie miał "współczesny" DR na poziomie 5DIV lub 80D. Canon to opanował i tyle. Ważne jest czy obrazek nie będzie drętwy i szaro-bury w cieniach.
-
Nie piszcie złego słowa o DxO, bo wróci jp i znów się zacznie. Choć obecnie jest zajęty krucjatą w sprawie definicji głębi ostrości na innym forum. To może faktycznie można napisać, ze testy dxo są absolutnie stronnicze?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
DxO jest kompletnie niepojęte jeśli chodzi o przyznawanie tych całych swoich punktów. Natomiast pomiary parametrów sensorów jakoś tam robi i prezentuje wyniki.
Nie wiem tylko czy ten DR to akurat to co najważniejsze w matrycy. Jeżeli wywołuję obrazek z 5DIV i porównam z D810 lub nawet D750 to różnica w obróbce jest kolosalna na korzyść N. Niestety nie widzę też jakiejś zdecydowanej przewagi 5DIV nad 6D. Zresztą każdy może to sobie zrobić i wyrobić własne zdanie - być może całkiem odmienne.
Co do afery z wykradzionym RAWem to być może jest to jakaś podpucha. Na dziś uważam, że sensor w 6DII będzie miał "współczesny" DR na poziomie 5DIV lub 80D. Canon to opanował i tyle. Ważne jest czy obrazek nie będzie drętwy i szaro-bury w cieniach.
Może Canon tylko opanował jak wypaść dobrze w DXOMark? :? Bo też nie rozumiem jak ocena DR może nie uwzględniać koloru. Faktem jest, że dla mnie główna przewaga matryc Sony nad Canonem względem wyciągania z cieni to było właśnie zachowanie koloru. Jeżeli nawet detale się pokażą i szum jest znośny, bez koloru nie można uznać, że to jest sukces. Chyba że dla zdjęć czarno-białych. Ale chyba tak właśnie jest, że test DR w DXO zupełnie ignoruje kolor.
-
Obrazek z matrycy w moim G7X mark II jest zaskakująco reaktywny na suwaki shadow-highlights. Zielenie po wyciągnięciu z cienia nasycają się lepiej niż w 5DIV. Tak, że Canon też coś tam robi w tym zakresie :).
A DxO oceniło matrycę Canona G7X najwyżej spośród sensorów 1" :shock: Wyżej niż Sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Obrazek z matrycy w moim G7X mark II jest zaskakująco reaktywny na suwaki shadow-highlights. Zielenie po wyciągnięciu z cienia nasycają się lepiej niż w 5DIV. Tak, że Canon też coś tam robi w tym zakresie :).
A DxO oceniło matrycę Canona G7X najwyżej spośród sensorów 1" :shock: Wyżej niż Sony.
No ale G7X ma matrycę od Sony n'est-ce pas? Czyli w tym zakresie co robi to kupuje licencję Sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No ale G7X ma matrycę od Sony n'est-ce pas? Czyli w tym zakresie co robi to kupuje licencję Sony.
No nie. Myślałem, że to plotka z tą matrycą od Sony. Trochę na zasadzie: "jak dobra to od Sony".
No ale fakt, że RAW fajny jak na taki maleńki sensor.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
to niezbyt dobre wieści, bo 5D 4 jawi się jako upgrade 6D - megpiksele ma ok, dr wydawało się że również ma współczesny - i nie ma gibanego ekranika z mojego punktu widzenia same plusy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
5D 4 jawi się jako upgrade 6D - megpiksele ma ok, dr wydawało się że również ma współczesny - i nie ma gibanego ekranika z mojego punktu widzenia same plusy
tak tez zrobiłem, i od 2 tygodni (2 wesela, ok 1800 fotek z roznymi szkłami w baaaaardzo cięzkich warunkach m.in ciemna,ciasna zadymiona karczma) banan nie schodzi mi z twarzy :-)
nawet 85mm nap......a z af-em jak po red bullu :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Mnie też, raczej stawiałbym na nie do końca dopracowany na tym etapie firmware aparatu. Jeżeli jednak będzie inaczej to ci wszyscy którym się już teraz nie podoba DR przy ISO 100 zawsze mogą przesiąść się na Nikona D750 któremu na ten czas nikt nie podskoczy w tym temacie:
https://www.dpreview.com/reviews/ima...23750671681892
Za całą tę zadymę należy obwiniać niejakiego Roba Dickinsona, fotografa z Nowej Zelandii który dostał ten aparat do testowania na pewien lipcowy weekend https://www.facebook.com/RobDickinso...type=3&theater a potem zaczął wypuszczać posty na fredmiranda.com (zdjęcia przykładowe, kilka plików RAW do ściągnięcia) a zaczął bodajże od tego Official: Canon Announces the EOS 6D Mark II - FM Forums
Dopiero później niejaki cgarcia kilka postów dalej opublikował wyniki swojego testu zrobionego przy użyciu programu dcraw Official: Canon Announces the EOS 6D Mark II - FM Forums a że wyszło mu to co wyszło to już chyba nie jego wina? Jeśli "coś jest na rzeczy" to Canon powinien to poprawić, prawda?
Ten cały Rob Dickinson napisał później w jednym z postów "I'm assuming this is a production model firmware 1.0.2 but I dont know for sure" czyli nie był pewny na 100% czy egzemplarz który dostał do testowania był egzemplarzem z produkcyjnym modelem firmware. Kilka następnych podstron dalej już był bardziej pewny "OK my camera was a preproduction model apparently, so not sure how relevant my files will be to the final release"
Jak żyć, komu wierzyć?
-
^^ Założę się, że więcej już żadnego aparatu do testów nie dostanie. Ktoś z pracowników Canona też pewnie oberwie...
-
Napiszę krótko. Nie wierzę, że wypuścili takie badziewie. Nie ma na to szans.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
cgarcia pisze:
Cytat:
The dynamic range is very easy to measure (specially with Canon which uses masked pixels).
Trzeba o tym przekonać wszystkich w internetach, którzy publikują różniste wartości DR.
Cytat:
Some people critiquize the DXO dynamic range definition, but every other definition out there (e.g. "photographic dynamic range") merely adds/substracts a fixed offset, even worse introducing external variables (e.g. circle of confusion) which only serve to make the results non comparable across cameras. And DXO does not uses the method I post here, but usually they yield nearly the same values.
It is 99,999% safe to state that the 6D2 has zero dynamic range improvement at low ISO compared to the 6D.
To brakujące 0.001% to wg niego prawdopodobieństwo, że testowany egzemplarz jest inny od produkcyjnego.
Jeżeli DXO czy inni opublikują inne wartości, z których wynika lepsze DR, to owszem będzie w 100% jego wina. Nie jestem całkiem przekonany, że dowolny RAW może dać wiarygodne pomiary DR.
W każdym razie rozjaśnianie całkiem ciemnych obszarów na skałach w 9016.cr2 o 2 EV wydaje się dawać całkiem dobre wyniki. Nie wiem, czy z 6D byłoby gorzej, ale nie jest źle.
-
trzeba spokojnie poczekać DxO na pewno wyda wyrok (chciałem powiedzieć werdykt) niedługo :mrgreen: ja po prostu odrzucam taką ewentualność i nie wierzę, ale powoli tak na wszelki wypadek oswajam się z ideą 5D IV :mrgreen: a kodeks bushido ma gotowe rozwiązania takich problemów (jesli rzeczywiście są w co nie wierzę).
6D o 2EV to się rozjaśnia z palcem w .... (jak u mnie na wsi gadają) przy nowoczesnych sensorach obracamy sie raczej w okolicach 4 a nawet 5EV albo lepiej ale dla mnie to (lepiej) już hardcore jest
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
^^ Założę się, że więcej już żadnego aparatu do testów nie dostanie. Ktoś z pracowników Canona też pewnie oberwie...
Ten też pewnie dostanie po łapach chociaż niby chwali:
Canon EOS 6D Mark II Announced & We Reviewed It! - Steve's Digicams
Chciałoby się żeby mgiełka w dole wodospadu była mniej pstrokata :mrgreen:
http://www.steves-digicams.com/asset...e-2-31506.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
trzeba spokojnie poczekać DxO na pewno wyda wyrok (chciałem powiedzieć werdykt) niedługo :mrgreen: ja po prostu odrzucam taką ewentualność i nie wierzę, ale powoli tak na wszelki wypadek oswajam się z ideą 5D IV :mrgreen: a kodeks bushido ma gotowe rozwiązania takich problemów (jesli rzeczywiście są w co nie wierzę).
6D o 2EV to się rozjaśnia z palcem w .... (jak u mnie na wsi gadają) przy nowoczesnych sensorach obracamy sie raczej w okolicach 4 a nawet 5EV albo lepiej ale dla mnie to (lepiej) już hardcore jest
I tak i nie. Ja na 6D 2EV staram sie nie przekraczac, ale moze dlatego, ze samo ACR to u mnie wstep obrobki. A dalej w PSie czesto idzie nawet kilka filtrow NIK Collection (wprawdzie z czesciowym kryciem), ale juz one same wyciagaja niezle i dlatego wazny jest dla mnie material bazowy, bo widze utrate jakosci.
No ciezko mi kwestionowac testy DXO, jesli idzie o wykresy szumow, dynamiki tonalnej i glebi bitowej kolorow. Ale moze to jednak nie wszystko, wielu mowi, ze szumy na 5D4 sa ladniejsze, naturalniejsze niz w Sony, mi skolei kolory skory bardziej bardziej podobaja sie w Canonach niz Nikonach. Wiadomo mozna to skorygowac, jak i wiele innych rzeczy.... Ale jest wiele niuansow decydujacych o jakosci obrazka.
-
Ale tak swoją drogą to trzeba mieć nieźle nagwizdane żeby 6dII kupić za +9000pln. Nie wydałem tyle na nowy 5d2, a kilka stówek więcej zapłaciłem za 5d3 też nowy. I można tworzyć różne teorie, ale producenci sprzętu foto lecą z cenami w chu..steczkę. Ten aparat nie powinien mieć prawa kosztować więcej niż 7000. I nie obchodzi mnie stosunek pln do dolara, tylko stosunek producenta do rynku polskiego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lamerok
I tak i nie. Ja na 6D 2EV staram sie nie przekraczac, ale moze dlatego, ze samo ACR to u mnie wstep obrobki. A dalej w PSie czesto idzie nawet kilka filtrow NIK Collection (wprawdzie z czesciowym kryciem), ale juz one same wyciagaja niezle i dlatego wazny jest dla mnie material bazowy, bo widze utrate jakosci.
No ciezko mi kwestionowac testy DXO, jesli idzie o wykresy szumow, dynamiki tonalnej i glebi bitowej kolorow. Ale moze to jednak nie wszystko, wielu mowi, ze szumy na 5D4 sa ladniejsze, naturalniejsze niz w Sony, mi skolei kolory skory bardziej bardziej podobaja sie w Canonach niz Nikonach. Wiadomo mozna to skorygowac, jak i wiele innych rzeczy.... Ale jest wiele niuansow decydujacych o jakosci obrazka.
problemem nie jest ile kto wyciąga lub nie wyciąga - problemem jest czy ktoś wsadził w ten korpus "starą" nową matrycę i robi odgrzewanie kotleta tak jak to się odbywało przy słynnych matrycach cropowych czy nie? - i to jest zasadnicze pytanie - odpowiedź poznamy wkrótce.
Ja również nauczyłem sie żyć z drętwą matrycą cropa kiedy go używałem więć moja potrzeba "wyciągania cieni" na fullfrejmie jest niewielka i 6D realizuje ją z zapasem i nie jest to czynnik determinujący wybór korpusu ale nie przepadam za odgrzewanymi kotletami - nie zamierzam kupować bezlustra sony nie mówiąc już o innych "profesjonalnych" bezlustrach z małą lub maleńka matrycą i moim kolejnym korpusem będzie canon ale niekoniecznie 6DII.
co do ceny to chciałbym uniknąć dyskusji o niej - na forum zwykle zbacza na jakieś dziwne tory o zarobkach, kursach i innych tematach - rynek jest nadal konkurencyjny i cenę trzeba porównać z ceną konkurencyjnych korpusów (podobne możliwości podobne pozycjonowanie) i jak na razie w tej kwestii mam zdanie podone do tomfoot ale inni producenci w kwesti ceny też potrafią zadziwić - na ten moment porównując (tylko produkty canona) 5DIV, 5DIII i 6DII nie widzę argumentów uzasadniających zakup 6DII.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
problemem nie jest ile kto wyciąga lub nie wyciąga - problemem jest czy ktoś wsadził w ten korpus "starą" nową matrycę i robi odgrzewanie kotleta tak jak to się odbywało przy słynnych matrycach cropowych czy nie? - i to jest zasadnicze pytanie - odpowiedź poznamy wkrótce.
to jest Dual Pixel, wiec tam AF w trybie LV zapiernicza jak zloto. nawet nie tylko w porownaniu z 6D (bo ten ma AF w trybie LV koszmarnie wolny i tu chyba nawet EOS M1 go bije). wiec, owszem, to nie jest odgrzewany kotlet, przynajmniej technicznie rzecz biorac.
a co do oceny faktycznych mozliwosci matrycy to ja bym mocno i zdecydowanie zalecal poczekanie na uczciwe testy i opinie uzytkownikow. ocenianie czegokolwiek na podstawie jakichs tam opinii jakichs tam ludzikow z "Internetow", albo tez na podstawie czort wie jak naswietlonych i jak przerabianych JPEG-ow... myslalem, ze nawet malo ogarniete osoby potrafia zajarzyc, ze to nie jest w zaden sposob miarodajne...
internet jest jak powietrze... kazdy moze puscic baka i to sie bedzie dlugo unosic. a jesli zrobi to odpowiednio glosno, to sie tego faktu nie da przegapic. ale to nadal nie czyni z tego baka nowego modelu perfum...
-
Ja jestem bardzo ciekawy jak ten AF w LV czy przy nagrywaniu filmów będzie działał np. z 24-105L ver. 1 czy Tamronem 70-300 USD.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ale tak swoją drogą to trzeba mieć nieźle nagwizdane żeby 6dII kupić za +9000pln. Nie wydałem tyle na nowy 5d2, a kilka stówek więcej zapłaciłem za 5d3 też nowy. I można tworzyć różne teorie, ale producenci sprzętu foto lecą z cenami w chu..steczkę. Ten aparat nie powinien mieć prawa kosztować więcej niż 7000. I nie obchodzi mnie stosunek pln do dolara, tylko stosunek producenta do rynku polskiego.
Rozumiem, że oba kupowałeś tuż po premierze? Przelicznik USD do PLN też był taki jak teraz? Witamy w świecie globalnych korpo, które używają USD do rozliczeń i na używanie PLN do tego się nie zanosi. Odlicz sobie VAT i będziesz miał cenę jak w USA po praktycznie "dobrym" kursie USD. W USA nie ma VAT, mają za to inne podatki, które po prostu są niższe niż nasz VAT. W Japonii też jest taniej bo tam mają niższy VAT. Trzeba się też przyzwyczaić, że Polska jest mało znaczącym rynkiem i cenami tutaj się mało kto przejmuje - można się wyprowadzić lub przełknąć tę gorzką pigułkę (można ew pokazywać niezadowolenie portfelem ale tupanie nóżką to na Canona ma zerowy wpływ). Poczekasz trochę to i w Polsce cena nowej szóstki spadnie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Poczekasz trochę to i w Polsce cena nowej szóstki spadnie...
Tylko wtedy aparaty będą bardziej zaawansowane od 6D2 i ludzie beda patrzec na ten aparat jak na relikt. Beda woleli mniej zaplacic za 6D1 albo za jakas starsza 5tke. To prawda, nic nie usprawiedliwia jego startowej ceny. Ale poczekajmy na ruchy innych producentów.