Odp: 5D Mark II POMOC PRZY ZAKUPIE
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
Potrzebujesz korpus do zastosowań profesjonalnych, czyli utrzymujesz się z fotografii lub masz zamiar wkrótce zacząć. W takim razie powinieneś wiedzieć co potrzebujesz do pracy. Jeżeli chcesz wyglądać bardziej "profi", to kup światłomierz i noś go na szyi. Podobno można wynegocjować 10% ekstra do każdego zlecenia :D.
Masz rację, w sumie będzie to moja pierwsza pełna klatka, to, że lubię fotografię i uważam, że się w jakiś sposób znam nie czyni mnie profesjonalistą, więc tekst typu szukam TYLKO profesjonalnej lustrzanki chyba nie jest na miejscu. Więc dołożyć i kupić 6D?
Temat wałkowany tysiąc razy.. pytanie z serii, czy wyjść dziś na dwór czy może poczekać do jutra? Co radzicie? Między tymi korpusami nie ma złego wyboru, kup ten który trafi Ci się jako pierwszy w możliwie najlepszym stanie i sam zobaczysz. Nie spodoba Ci się coś, to zwyczajnie odsprzedasz - nie widzę tu specjalnie problemu i kupisz sobie ten drugi. Nie stracisz dużo bo to są bardzo pożądane korpusy (sam jesteś tego dowodem że za takim się oglądasz) a będziesz bogatszy o pewne doświadczenie. Wiesz jedni wolą tamto inni siamto. Trudno budować swój warsztat w oparciu o przeżycia i preferencje innych, nie obrażając nikogo. Takie moje zdanie.
Jeśli nie ma przepaści między dwoma modelami to faktycznie wybór należy chyba do mnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Otwórz sobie na tej stronie linka do 5D. Widzisz tam gdzieś słowo profesjonalny? Zrób to samo z linkiem do 1X. Widzisz różnice?
Według Canona dla profesjonalistów jest seria 1X, a że w Polsce większość używa 5D do profesjonalnych zastosowań to inna sprawa.
otwórz link z bogatszych Niemiec żeby nie było że z biednej Polski, przeczytaj choćby pasek adresowy, dostrzegasz kategorię "professional" ?
EOS DSLRs für Profis - EOS DSLRs und kompakte Systemkameras - Canon Deutschland
wracając do fragmentu opisu który wspominałeś dla 1Dx "Aparat EOS-1D X łączy szybkość pracy z jakością obrazu, tworząc aparat nowej generacji dla profesjonalistów"
przeczytaj opis dla 1D C : http://www.canon.pl/for_home/product..._slr/eos-1d_c/
brak w opisie 1D C "dla profesjonalistów" powoduje że to nie jest puszka profesjonalna ? sorry ale podział wg producenta jest naprawdę jasny...
Cytat:
Zamieszczone przez
buka111
Jeśli nie ma przepaści między dwoma modelami to faktycznie wybór należy chyba do mnie.
oczywiście że tak! ff to klasa sama w sobie.
Jeslo kupi nowy aparat i sprzeda go po miesiacu to straci wiecej niz gdyby kupil uzywany i sprzedal rowniez po miesiacu. Kolega jednak kompletnie nie wie czego chce wiec z kazdego zakupu bedzie zadowolony badz nie.
Również od jakiegoś czasu szukałem 5D mark II jako backup do mojego 6D i dzisiaj akurat natknąłem się na dopiero co wystawioną aukcję body w bdb stanie bez przetarć nalatane 150k za 3300zł myślę że cena ok ale faktycznie ciężko jest upolować dobrą sztukę w okazyjnych pieniążkach, jak już są to powyżej 4tys
Cytat:
Zamieszczone przez
buka111
Zawsze mozęsz nic nie kupować a kasę oddać na cele charytywne ;)
Podać nr konta:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
offca86
bez przetarć nalatane 150k za 3300zł myślę że cena ok ale faktycznie ciężko jest upolować dobrą sztukę w okazyjnych pieniążkach, jak już są to powyżej 4tys
To tak jakbyś chciał kupić 6D prawie nówke poniżej 2000zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
To tak jakbyś chciał kupić 6D prawie nówke poniżej 2000zł.
Takiej okazji to przynajmniej przez 3-4lata jeszcze się nie znajdzie...