Też jestem ciekaw opinii o pracy AF przy ciemniejszych warunkach - kościół, sala weselna itp
Jestem o krok od zakupu ale mam nieco obaw właśnie o celność
Wersja do druku
Też jestem ciekaw opinii o pracy AF przy ciemniejszych warunkach - kościół, sala weselna itp
Jestem o krok od zakupu ale mam nieco obaw właśnie o celność
Pisze po prośbie do użytkowników tego szkła.
Do 17-40 mm się chyba przyzwyczaiłem, ale czy teraz tak będzie??
Samo szkło jest genialne, ale... Mam problem ze zdjęciami np z boku...
Bardzo mocno zniekształca.. Wszystko robi się misiowate.
Fotka zrobiona na wprost jest ok, ale kiedy zrobie grupkę ludzi z boku to jest już nieciekawie...
Czy macie tak samo??
Odświeżam troszkę temat w nowym roku. Rozumiem że jest już kilku szczęśliwych użytkowników tego instrumentu (Tamron 15-30) i są bardzo zadowoleni z efektów, lecz ciągle nie mam jasnej wiedzy na temat pracy AF w ciemniejszych pomieszczeniach w porównaniu do C16-35 lub C24-70 f/2.8. Jeśli zatem znajdzie się ktoś z weną twórczą do pisania to baaaardzo poproszę o szczerą wypowiedź w tej materii. Pozdrawiam
Panowie i co? Miały być relacje z użytkowania na sali weselnej czy w słabych warunkach i coś nie widać Was ;)
Czyżby AF zawiódł? Szczerze mam nadzieję, że nie bo przymierzam się do zakupu.
Będę wdzięczny za kilka słów na ten temat :)
Moim zdaniem to nie są trudne warunki... sory.. światło oświetla obiekt jeszcze centralnie... żaden problem nawet dla 550D...
dlatego w cudzysłowie ;) za to pod światło
(nie miałem jeszcze okazji, żeby go w bardzo słabym świetle przetestować)
zwykle fotki pstrykane w domu z podpieta lampa i oswietleniem z zyrandolu mowia mi ze to szklo nie jest demonem szybkosci i celnosci. mam je i pewnie bede jeszcze jakis czas miec. co do af.... coz przy ciemniejszych scenach bez lapmy po prostu ostrzy bardzo wolno, zdjecie zrobi ale jest nieostre. szybkoscia af w ciemnych warunkach jestem nieco zniesmaczony.
To moja opinia na podstawie szkla, ktore uzytkuje, byc moze trzebaby bylo je skalibrowac i moze byloby lepiej.
zastanawialem sie nad sigma 20 lub 35 .... stety badz niestety mam tamrona.... przed zakupem pstryknalem kilka sigma 35 i plastyka zdjecia byla super. wybralem tamrona i "siedze juz cicho". bez narzekania, nie jestem ani zafascynowany ale tez nie jestem zawiedzony tym szklem, jest jakis kompromis
Przy świetle żyrandolu to moje obydwa 6D nie trafiają z żadnym właściwie szkłem. Wczoraj miałem problem zrobić dziecku portret Sigmą 50, niby skalibrowana dobrze, a w świetle żarowym totalny BF.