Odp: Canon 6D - przebiegi powyżej 100 tys klatek
Jak ponoć powiedział Cartier-Bresson po francusku oczywiście "Vos 10 000 premieres photos sont les pires" ("Pierwsze 10 000 to Twoje najgorsze zdjęcia").
Ja ciągle jeszcze pstrykam te najgorsze, bo 10 tys. zdjeć jeszcze nie zrobiłem, choć jak pisałem wyżej, migawkę wyzwoliłem może nawet 100 tys. razy w życiu wszystkimi aparatami jakie kiedykolwiek miałem.
Natomiast ci, co już natrzaskali setki tysięcy i miliony teraz już na pewno robią arcydzieła....
Jak ktoś chce wiedzieć czy należy robic bardzo dużo zdjeć czy bardzo mało, tu jest odpowiedź:
Faut-il prendre beaucoup de photos, ou très peuÂ*?
pan.kolega polecam Ci tą książkę Malcolm Gladwell Poza schematem.. Czas poświęcony na ćwiczenie i doskonalenie czego ma znaczenie. To powinna być lektura szkolna :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
To mniej wiecej wychodzi zdjecie co dwie minuty :shock:, to chyba nie jedna osoba go obslugiwala :lol:
Uzywałem go tylko ja i nikt wiecej.
Trochę nie zrozumiałem zamysłu autora tematu.
Czy chodzi o to żeby robić mało zdjęć, bo migawka się skończy?
Uważam, ze aparat jest do robienia zdjęć, a nie do "mania go"!!!
Co za sens jest oszczędzać aparat cyfrowy, jak teoretycznie zdjęcia są za darmo (nie licząc ceny zakupu). Jeżeli kupiłem narzędzie to go używam - to jak by kupić wypasioną furę i jeździć okazyjne tylko dlatego, ze opony się pościerają. Bez sensu!
Pozdrawiam
Les
PS.
Niestety są tacy ludzie, którzy będąc w ciekawym miejscu robią 1-2 fotki, następnie chowają aparat. Na pytanie dlaczego nie robisz więcej, udzielają odpowiedzi: - bo migawka się zużyje. Zdarzenie cykliczne i prawdziwe :(
@scaners3d a przeczytales chociaz caly 1 post? chyba nie bardzo bo wiedzialbys ocb autorowi...
Cytat:
Zamieszczone przez
scaners3d
Trochę nie zrozumiałem zamysłu autora tematu.
Czy chodzi o to żeby robić mało zdjęć, bo migawka się skończy?
Wystarczyło przeczytać co nieco w wątku :) Po prostu nikt nie chciałby zastać awarii sprzętu na zleceniu, które opiera się na dość rygorystycznej umowie z ponoszeniem konsekwencji za swoje "wybryki" jak i te sprzętu.
Co do ilości zdjęć to robi się tyle ile jest potrzebne - nie ma czegoś takiego jak za dużo czy za mało. Nie zawsze ilość idzie w parze z zarobkiem np z repo ślubnego wychodzi zysk nieco powyżej 1zł za 1 zrobioną klatkę (surowy materiał bez selekcji), a za produktówki można wyciągnąć ponad 100zł za 1 klatkę choć tutaj jeszcze sporo do powiedzenia ma zaawansowana obróbka i często - grafika.
Cytat:
Zamieszczone przez
softgbs
Wystarczyło przeczytać co nieco w wątku :) Po prostu nikt nie chciałby zastać awarii sprzętu na zleceniu, które opiera się na dość rygorystycznej umowie z ponoszeniem konsekwencji za swoje "wybryki" jak i te sprzętu.
Co do ilości zdjęć to robi się tyle ile jest potrzebne - nie ma czegoś takiego jak za dużo czy za mało. Nie zawsze ilość idzie w parze z zarobkiem np z repo ślubnego wychodzi zysk nieco powyżej 1zł za 1 zrobioną klatkę (surowy materiał bez selekcji), a za produktówki można wyciągnąć ponad 100zł za 1 klatkę choć tutaj jeszcze sporo do powiedzenia ma zaawansowana obróbka i często - grafika.
Migawka kończy się w najbardziej nieodpowiednim momencie - czy to jest 100 001 czy 24 999 :(
Tak się zastanawiam teraz czy częstotliwość robienia fotek ma wpływ na "śmierć" migawki - czy dłużej wytrzyma aparat gdzie zdjęcia są robione prawie codziennie (bez szaleństw), czy taki, gdy ktoś "cyka" kilkanaście na miesiąc. Jak by nie było jest to część mechaniczna i może to mieć jakiś wpływ.
Ogólnie nie czekałem na nabicie rekordu przebiegu w 6D i wymieniłem oba body na nowe. Ciekawostka - migawka w jednym padła mi przy 76 tys podczas sesji plenerowej aczkolwiek objawy były widoczne przy krótkich czasach - przepalona górna cześć kadru pod kątem - lamelka miała opóźnienia :)
10D 60 tyś, 20D dokładnie 2 razy 60 tyś - , 40D z aptekarską dokładnością 60 tyś. , 50D sprzedałem przy 120 tyś sprawną , 7D 140 tyś i działa( zostawiłem na zapas ) , 6D obecnie 20 tyś - działa. Aparaty wykorzystuję zawodowo , rocznie około 60 tyś ,nigdy nie robię serii .