Odp: Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Jak sprawdzasz ostrość obiektywu, to weź inną tablicę, albo ścianę z cegieł.
Tablica taka na przykład: link>> z tej strony>>
A na co mam tam celować? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Teraz o testowaniu AF - Popatrz na Twoje zdjęcie z 50mm ostrzone manualnie - spójrz na linijkę z podziałką (ten element cię interesuje głównie, a nie tablica z kontrastowym wzorem - ona służy do celowania). Widzisz tam jak się rozkłada ostrość - w zasadzie na tym zdjęciu rozkłada się wzorcowo (pomijam na tym etapie proporcje przód/tył), i przyjmijmy, że tak powinno być, jeśli poprawnie wyostrzysz manualnie. Tego się potem trzymaj przy ocenie AF.
Linijka na tym zdjęciu - 0 jest ostre, 10(przód i tył) jest ostre, 20(przód i tył) jest ostre, 30 już zaczyna się rozmywać zarówno przód jak i tył. Dalsze liczby już coraz bardziej rozmyte, ale mniej-więcej w tym samym stopniu przód i tył. Po tym widać, że ostrość jest mniej-więcej w tzw. punkt
Widziałem właśnie, że ręczne ustawienie ostrości było dość celne. Od dłuższego czasu właśnie wolę ostrzyć ręcznie tym obiektywem niż na AF. To był między innymi powód wysłania body do kalibracji, ale widać nie pomogło...i tak jak napisałem, będę musiał poświęcić więcej czasu na kalibrację i chyba przetrzepię wszystkie punkty od -20 do +20...:/
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Nie rozumiem wartości mikroregulacji, które wprowadzasz - dajesz dodatnie korekty, a zwiększa się front focus? Czy w tym aparacie jakoś inaczej to działa? Nie kumam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Cos musiales pomieszac majac FF zwiekszajac korekte na + ostrosc powinna przesuwac sie do tylu, a u Ciebie jedzie do przodu
No właśnie też tego nie rozumiem... tak jak napisałem..do pewnego momentu gdy zwiększam MA do około +10 AF jakby przesuwał się w dobrą stronę...ale powyżej znów zaczyna spadać... chore to jakieś, albo ja znów coś źle zrobiłem...
No nic...będe musiał zrobić próby tylko dla tego obiektywu bo ten 24-105 wydaje się do ogarnięcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Dla mnie, to szkła masz w porządku pod wzgl. ostrości, jedynie zestaw może ew. wymagać zestrojenia (niekoniecznie), oraz na pewno Ty musisz się nauczyć go efektywnie używać (m.in. nauczyć się robić NIM ostre zdjęcia, to nie żart) - jak już ktoś pisał - kilkukrotne potwierdzanie ostrości przed zrobieniem zdjęcia jest jednym z pożytecznych nawyków nie tylko przy pstrykaniu plastikową 50-tką. Robię to np. tandemem 5D3/70-200 2.8ISII w pewnych warunkach oświetleniowych. Tak to już jest, że im bardziej zaawansowany sprzęt, tym więcej wymaga zaangażowania w obsługę, ale w zamian potrafi się nieźle odwdzięczać.
O mniej więcej taką opinię mi chodziło ;) Dzięki.
Wytłumaczcie mi proszę tylko te ostrzenie kciukiem. Przez jakiś czas bawiłem się tym, ale chyba nie ogarnąłem tematu do końca i szybko przełączyłem ustawianie ostrości z powrotem na spust.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
bardzo wygodne wlasnie do kilkukrotnego zalaczania AF, niezaleznie do wyzwolenia migawki.
Tego właśnie nie ruzmiem....
Jeśli będę miał ustawianie ostrości pod AF-ON, chcąc zrobić zdjęcie, muszę oczywiście nacisnąć ten przycisk, a dopiero jak ustawi, nacisnąć spust. Ale czy ten spust trzymam do połowy czy wcale? Jaka jest metodologia?
Z góry dzięki za Waszą cierpliwość i rady.
Pozdr.
R
Przyciski dzialaja niezaleznie. Ten pod kciukiem wlacza AF, spust robi tylko zdjecie (polozenie "wcisniety do polowy" jest nieaktywne).
Na poczatku trzeba sie przyzwyczaic ze potrzebne sa dwa palce do zrobienia zdjecia, ale potem to sa juz same zalety.
Najpierw naciskasz AF-ON, a potem spust. Bardzo pomocne przy przekadrowaniu, ustawiasz ostrosc i przekadrowujesz bez przytrzymywania zadnego przycisku, jak jestes gotowy to robisz zdjecie i aparat ci nie przeostrzy.
Jezeli znasz polozenie obiektu fotografowanego (aktualne lub przyszle) ustawiasz ostrosc na ten punkt, a potem tylko czekasz na dobry kadr, nie zwracajac uwagi na to gdzie sa punkty AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
[...]spust robi tylko zdjecie (polozenie "wcisniety do polowy" jest nieaktywne).
[...]
Nie jest nieaktywne - wtedy następuje pomiar światła.
Dziś udało mi się zrobić kilka zdjęć w ciągu dnia, a w zasadzie po południu...zgodnie ( już teraz chyba naprawdę ;) ) z Waszymi wskazówkami.
Na początek 24-105. Chyba udało mi się ją całkiem poprawnie ustawić. Mikroregulacja na +5
TU
Teraz 50mm
Niestety tu mam większy problem.
Z mikroregulacją na 0 AF jest z tyłu, MA na +20 a ostrość wciąż z tyłu. Mniej, ale jednak.
MA0
MA+20
Co ja teraz mogę zrobić? Owszem mogę wysłać do serwisu, zapłacić 123PLN, ale jeśli serwis skalibruje szkło 50mm do body, to czy nie zepsują tej kalibracji? Nie chcę aby ostrość na 24-105 się zepsuła...
Chyba, że odbywa się to inaczej?
No przecież mają kalibrować szkło 50mm a nie body? Co to ma do współpracy body +24-105?
Cytat:
Zamieszczone przez
ds74
Co to ma do współpracy body +24-105?
No właśnie nie wiem... przecie pytam ;)
Zrobią Ci szkło do Twojego body, bez wpływu na inne szkła. Musisz tylko wysłać zestaw szkło + body i zaznaczyć, że ma być tylko szkło ustawione do body, czy jakoś tak - zadzwoń tam, to Ci człowiek powie konkretnie jakich informacji potrzebują.
Kuba1
kilkukrotne potwierdzanie ostrości przed zrobieniem zdjęcia jest jednym z pożytecznych nawyków
czy możesz to jakoś rozwinąć/uzasadnić po co ?
Każde wymuszenie działania AF (AF, "półspust") to osobne działanie systemu :
- sprawdzenie czy/jak "bardzo" jest ostre i wyliczenie kierunku i wielkości przesunięcia
- realizacja tego przesunięcia.
Za każdym razem ta sama sekwencja/działanie systemu AF.
Uważasz że np. za 3 razem precyzyjniej ustali ile przesunąć, precyzyjniej wyliczy przesunięcie czy też że jeśli mniej ma przesunąć to zrobi to precyzyjniej ?
Nie sądzę aby tak było.
jp
Trzeba by przeanalizowac jak dziala AF.
Czy jest to rodzaj regulatora PID, czyli krece pierscieniem az mi sie linia "zjedzie", czy moze mierzy przesuniecie i wylicza: musze zakrecic pierscieniem o x stopni?
Na koniec i tak musi sprawdzic polozenie "lini" i potwierdzic ostrosc, ale:
Jezeli precyzja takiego pomiaru wynosi powiedzmy +/- 2mm (to przykladowa liczba z kosmosu).
Po wyostrzeniu AF zatryma sie na -1mm i zglosci gotowosc bo jest w zakresie.
Czy po ponownym zalaczeniu AF sprawdzi pozycje i stwierdzi "OK jest ostro", czy zalaczy silnik i sprobuje dociagnac ten 1mm?
Czy jezeli obiektyw ma "lekkie luzy" to moze sie zdazyc ze jak AF "pusici" pierscien to moze sie on delikatnie przesunac? Wtedy "dostrzanie" ma sens.
Musialby sie tu jakis inzynier-fotograf-servisant wypowiedziec.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Canonierzysta
Teraz 50mm
Z mikroregulacją na 0 AF jest z tyłu, MA na +20 a ostrość wciąż z tyłu. Mniej, ale jednak.
... z przodu... :)
Wyglada ze z obiektywem jest zle. To jeszce pytanie z jakiej odleglosci robiles zdjecie? Powinno byc z okolo 2.5m
Mozesz zaryzykowac i wyslac sam obiektyw, skoro wada jest tak duza, to moze kalibrujac "do wzorca" uda sie ja zmniejszyc, przynajmniej do zakresu regulacji.
Niestety istnieje ryzyko ze to nie pomoze.
Jak wyslesz puszke i obiektyw, powiedz zeby kalibrowali szklo do puszki. (Ewentualnie puszke co najwyzej o te +5 ;))
Usjwo
Działanie AF, pomyśl
jakby nie działał (z Twojej listy) to za każdym razem działa tak samo.
Jest równie prawdopodobne że za drugim razem zrobi lepiej niż za pierwszym jaki i że zrobi gorzej niż za pierwszym.
jp