Czy ktoś z posiadaczy 6d orientuje się czy można tak jak w 5d2 zrobić żeby jednocześnie po naciśnięciu jednego przycisku wyświetlana była na jednym ekranie ekspozycja dla aparatu i ekspozycja dla lampy ?
Wersja do druku
Czy ktoś z posiadaczy 6d orientuje się czy można tak jak w 5d2 zrobić żeby jednocześnie po naciśnięciu jednego przycisku wyświetlana była na jednym ekranie ekspozycja dla aparatu i ekspozycja dla lampy ?
No to trochę przesadziłeś z tą kilka razy wydajniejszą baterią bo 6d nie zrobi kilka razy więcej zdjęć na ładowaniu. Co do obudowy też bym się kłócił. Ogólnie te nowe aparaty jakoś tak oszczędniej z materiałami są traktowane. Znacznie lepszy AF. Wcale nie tak znacznie. Znacznie to ma 5dmk3, tu jest trochę lepiej niż w 5dmk2(a jego się aż tak bardzo nie różni od pierwszej wersji) mniejszy lżejszy to kwestia preferencji, nie każdy lubi takie aparaty (mi lepiej w ręce leży 5d) auto ISO w 5d tez było.
Generalnie 6d jest nowym aparatem więc powinno być duuużo lepiej po 7 latach, ale czy jest aż tak dużo? odrzucając pierdoły wychodzi że wcale tak wiele się nie zmieniło.
Dla mnie 6d to taki sam postęp w stosunku do 5d2 jak i krok wstecz. Jedno jest lepiej to inne gorzej. Z tego względu ja osobiście na pewno nie nazwałbym go następcą 5d2 i wcale nie dziwi mnie, że ten starszy tak dobrze trzyma cenę ponieważ pod kilkoma względami nadal przewyższa nowszego brata. Dla wielu to duży dylemat jaki aparat zostawić ponieważ trzeba dokładnie odpowiedzieć sobie na pytanie co jest dla nas ważniejsze. Ja jeszcze nie wiem, a chciałbym już wiedzieć.
Moim zdaniem 6D jest gorzej wykonany i mniej uszczelniony niż 5D, który uszczelnień nie ma niby wcale, ale nie raz tu na CB ktoś pisał, że walił fotki w strugach deszczu body 20D czy 5D i nic. Ja jak pada, przyznam szczerze, żę tylko focę 5D i jakoś jest okej.
Całkowicie zgadzam się z tym, że najlepszy, najładniejszy i najprawdziwszy obrazek płynie ze starego 5D. Pisząc, żę należy porównać zdjęcia i się nie zauważy różnicy między 5D, 5DII, 1DS i 6D, chodziło mi nie o porównanie maniaka fotograficznego, połączonego z grafikiem komputerowym, który każdy detal na zdjęciu w powiększeniu 1000% będzie oglądał i patrzył na odwzorowanie barw, szarpiąc Rawa jak reksio szynkę. Chodzi o szybkie porównanie klienta/laika lub prawdopodobnie 80% ludności z tego forum i nie tylko (zaraz mnie zlinczuje te 80%, że Oni widzą różnicę ;) ) Zresztą podejrzewam, że i klient różnicy między FF a APSc też nie dostrzeże...
Porównanie na ISO 3200 dla 5D to jego morderstwo, ejjj, to nie fair! Może od razu porównać oba korpusy na iso 12800 :]
Sam, jeśli miałbym budżet na 5D II (używkę) to kupiłbym stare 5D za pewnie połowę sumy a resztę wyrzygał na szkło, czy coś... Mnie swego czasu 5Dmk2 bardzo rozczarował...
Horak - w czym 5D mk2 jest lepszy od 6D? Chyba tylko w obudowie? :-)))
Np czas 1/8000, kompensacja błysku lampy pod przyciskiem, WB pod przyciskiem(mało istotne robiąc w rawach)
Dobra, ergonomia może jest lepsza ale czy nie uważasz, że to kwestia przyzwyczajenia? Ja na prawdę się śmiałem z tej puszki w momencie premiery. Mówię, obudowa gorsza, właśnie, brakuje 1/8000, blablabla. A teraz, popatrzcie ilu czołowych fotografów zrezygnowało z 5Dmk2 i nierzadko z mk3 na rzecz 6D :) To o czymś świadczy. Mi ergo 6D nie przeszkadza, przywyknąłem. 1/8000 brakuje mi może 2 razy w roku...
Ja się z tej puszki w żadnym razie nie śmieje. Uważam że to bardzo dobre body i lepsze niż 5dmk2. Używam obecnie 5dmk2 i 3 a to tylko dlatego że są bardzo podobne (ergonomicznie) 5dmk2 nadal daje świetny obrazek i długo jeszcze nie przestanie robić zdjęć.
faktycznie 6d rulez