Znaczy, kurde uściślijmy salas. Nie ma tej gwarancji jak się importuje z Chin tak? Bo Twoje posty można odebrać jakoby nie było jej w ogóle :)
Wersja do druku
Znaczy, kurde uściślijmy salas. Nie ma tej gwarancji jak się importuje z Chin tak? Bo Twoje posty można odebrać jakoby nie było jej w ogóle :)
nie ma gwarancji 100k klapnięć na migawkę W OGÓLE w canonie 60d
Jak kupowałem 60d to szukałem informacji wszędzie gdzie się da i zadzwoniłem do CSI i tam jakiś pracownik stwierdził, że NIE MA.
Migawkę Ci wymienią jeśli aparat jest na gwarancji canona (12 miesięcy i pochodzi z naszej dystrybucji)
Wygląda na to ze może być a może nie być gwarancji na migawkę
Informacja którą otrzymałem od CSI:
Firma Canon daje 12 miesięczną gwarancje na swój sprzęt. W przypadku podejrzenia uszkodzenia migawki sprzęt należy udostępnić do oględzin w warunkach serwisowych. W przypadku potwierdzenia usterki migawki o takim fakcie zostaje poinformowany producent, który zdecyduje o ewentualnej bezpłatnej możliwości wymiany.
Jesli sie cos zepsuje bez winy usera, masz gwarancje i naprawiaja. Paniwie ile razy bedziecie jeszcze walkowac ten temat. 6D tez nie ma gwarancji tylko seria 5 i 1.
no i o tym mówię, nie ma w 60d tak, że jeśli po gwarancji padnie Ci migawka przed 100k klapnięć to ją naprawiają za darmo tak jak w przypadku chociażby canona 5d
Tak, na pewno wymieniliby dzisiaj migawkę w 40d, gdyby byli w dobrym nastroju i takowa posiadali...8-)
Kto chce polegać na takich niepisanych gwarancjach plotkowych bo jeden pan z serwisu powiedział... proszę bardzo.
Z reguły taka ukryta gwarancja to skutek wad, o których producent wie, ale woli to załatwiać po cichu na zasadzie każdego orzypadku osobno. Lepiej niż na to liczyć jest mieć nowszy sprzęt, w którym tej wady już po prostu nie ma. Tak jak z odklejajacym się lustrem. Oceniam, :p że prędzej mnie piorun trafi w trakcie focenia niż padnie migawka w 6d przed 100 kilopstryków.
Mam ciekawsze pytanie za tylko $400. Jeżeli pracowitemu rzemieślnikowi w 1dx padnie migawka w okresie gwarancji, ale po przekroczeniu tych bodaj 400 kilopstryków, wymieni Canon migawkę za darmo czy nie?;)
A Canon mówi, że niestety nie.
A na pocieszenie dodaje, że obecnie wymiana migawki to tylko 5-8% ceny aparatu, nie tak jak w epoce filmu. To znaczy topowego aparatu jak 1dx, więc dylematu czy wymienić migawkę czy kupić nowe body nie ma.8-)