Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Canon EOS 60D z AliExpress

Domyślnie Canon EOS 60D z AliExpress

Witajcie, specjalnie założyłem konto aby spytać się o waszą opinię. Mianowicie znalazłem takiego Canona 60D CANON EOS 60D Digital SLR camera Body Color Black-in Digital Camera from Electronics on Aliexpress.com za śmieszne pieniądze na AliExpress.com i mam mały dylemat. Ktoś coś wie? Ktoś coś słyszał, zamawiał z tej strony sprzęt? Kiedyś tam kupowałem pokrowiec na iPada, ale za 100x mniejsze pieniądze, dlatego się trochę obawiam.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Canon EOS 60D z AliExpress

nie będzie gwarancji, prawdopodobnie naliczą Ci w PL 23% vat i być może jeszcze cło i wyjdzie Ci tyle samo co w PL a nie będzie gwarancji do tego paczka może przyjść rozwalona, albo zaginąć albo coś
    1980zł + 23% + (455zł) + cło nie wiem ile jest? ale już bez cła wychodzi ponad 2400zł =)

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Jak weźmiesz kuriera to masz na 100% zatrzymana przesyłkę na urzędzie celnym i pokazujesz fakturę zakupu oraz składasz wyjaśnienie co jest w paczce. Dodatkowo przesyłasz do osoby zajmującej się odprawą kopię certyfikatu CE (tego europejskiego - akurat 60D ma) albo oświadczenie, że świadomy tego co grozi za składanie fałszywych oświadczeń oświadczasz, że aparat ma znak CE. Następnie naliczają VAT 23% bo na elektronikę cło jest 0% i w przypadku DHL koszty obsługi celnej czyli jakieś 110zł. Zamawiałem stamtąd 2 telefony i nie chciało nam się z kumplem czekać na darmową przesyłkę więc kuriera wzięliśmy, Chińską pocztą mogłoby nie trafić do UC ale paczka może iść 3 miechy.
    FF + trzydziestka piątka

Dzięki za odpowiedź, na śmierć zapomniałem o Vacie i cle. A co jeżeli bym poprosił sprzedawcę żeby oznaczył przesyłkę jako GIFT? Wtedy nie płaci się jak dobrze pamiętam cła, a co do vatu to nie jestem pewien

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cła nie zapłacisz w ogóle bo aparat to elektronika. Oznaczyć jako gift może koleś ale musi zaznaczyć wartość do 22EUR chyba. UC może też paczkę otworzyć. Nie wiem co się wtedy dzieje ale raczej poproszą o szczegółowe wyjaśnienia i VAT zapłacisz
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

VAT jest od 195zł naliczany. Więc teoretycznie jak masz wartość do 50$ to powinno być bez.
    Cło od 150euro, jak jest stawka za dany towar. Analogowe aparaty mają 3%. Cyfrowe chyba 0%, ale głównie o VAT tu chodzi.

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    VAT jest od 195zł naliczany. Więc teoretycznie jak masz wartość do 50$ to powinno być bez.
    A jak jakimś dziwnym przypadkiem przesyłka nie dotrze do zamawiającego, to też oddają tylko 50$?
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

PIeniadze wplacam przez paypal, wiec jak paczka nie dotrze to otwieram spor i mam zwrot,mewentualnie na aliexpress moge otworzyc spor i bedzie to samo

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

mam kilka transakcji z aliexpress.com za sobą i nie miałem jak dotąd żadnych problemów, nie przypominam sobie aby była możliwość zapłaty przez paypal zawsze płaciłem kartą kredytową i zawsze wybierałem Free Shipping co oznaczało minimum 3 tygodnie czekania, sprzedawcy nawet bez uprzedniej prośby zaniżają wartość na paczce więc jeszcze nie zdarzyło mi się płacić dodatkowych opłat z tym, że ja nie zamawiam do Polski, wszystko co do tej pory zamawiałem do Polski (ebay z Hong Kongu, USA) zawsze stawało w urzędzie celnym i musiałem przesyłać kopie płatności paypal bo naszych celników nie interesuje co jest na paczce doskonale wiedzą, że ceny są specjalnie zaniżane

A gdyby np. zapłacić w 2 ratach, jedna 400$, a druga 250$ i gdyby urząd celny chciał dowód dostałby screen rachunku na 250$ który i tak by był w paczce. Albo zaryzykować i zamówić pocztą i najwyżej potem zrobić zwrot jeżeli paczka nie dotrze.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów