Odp: AF Canon - Nikon , czy taka tragiczna różnica ?
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Nikon daje dobry system AF'u do nawet amatorskich puszek, w Canonie żeby się nacieszyć lepszym AF'em ( nie mówię o one-shot) trzeba przynajmniej kupić 5dmk3 i wyżej.
Jakie to amatorskie puszki Nikona z dobrym AF masz na myśli? Miałem D90 z chyba nienajgorszymi szkłami i owszem af był całkiem sprawny ale w porównaniu z 5Dc szału nie było, 40d raczej szybszy. Chyba że pisząc amatorskie masz na myśli d300?
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Jakie to amatorskie puszki Nikona z dobrym AF masz na myśli? Miałem D90 z chyba nienajgorszymi szkłami i owszem af był całkiem sprawny ale w porównaniu z 5Dc szału nie było, 40d raczej szybszy. Chyba że pisząc amatorskie masz na myśli d300?
Chyba szału nie było w 5dmc. Poza tym co to za porównanie d90 do pełnoklatkowego 5dmc?
Dajmy na to obecnie d600/610 vs 6D < --- tak wiem, jeden punkt AF wystarczy, bo 99procent robi ktoś na jednym centralny - a ma inny wybór ?:)
7100 vs 70D <-- nie mówię nic o ostrzeniu z lcd podczas filmu. i matrycy w 70D której za nic bym nie chciał w tym czasie.
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Chyba szału nie było w 5dmc. Poza tym co to za porównanie d90 do pełnoklatkowego 5dmc?
Piszesz najpierw, że nikon daje dobry AF do amatorskich lustrzanek, kolega porównuje d90 do 40D i nawiązuje do 5D a Ty się obruszasz. Coś konsekwentny nie jesteś...
Ja miałem do czynienia z D700 i nie powiem, AF jest tam bardzo dobry zarówno na centralnym jak i bocznych i nie ma znaczenie czy one shot czy servo. Na pewno dużo lepiej od 5DII. Ale z drugiej strony 5DIII niczym D800 pod tym względem nie ustępuje, nawet 7D całkiem sprawnie sobie radzi. Ja myślę, że fakt lepszości AFa nikonów już dawno jest nieaktualny i jeżeli ktoś wybiera żółty system to nie z tego powodu. Są inne jak chociażby dynamika czy ISO.
Ja majac 1d2, 5d używam wszystkich punktów. Akurat we wszystkim co robie , unikam przekadrowywania jak tylko mogę. Poki co mam pewien plan :) Ale to na najbliższy czas jak wyjade z tego kraju gdzie wówczas będe mogł sobie pozwolic na inny sprzęt :) Póki co skazany bede na C..Mam czas żeby pomyśleć nad migrajcą..
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Dajmy na to obecnie d600/610 vs 6D < --- tak wiem, jeden punkt AF wystarczy, bo 99procent robi ktoś na jednym centralny - a ma inny wybór ?:)
7100 vs 70D <-- nie mówię nic o ostrzeniu z lcd podczas filmu. i matrycy w 70D której za nic bym nie chciał w tym czasie.
owszem, ale to wszystko blednie bo jako system mam bardzo dużo wpadek jakościowych i konstrukcyjnych, a mnie to stanowczo zniechęca, dlatego sprzedałem N
co do jakości bocznych punktów w D700 nie miałem żadnych zastrzezeń, śmigał aż miło, a bawię sie tylko bocznymi i w 2009 dla tego AF zmieniłem na N i fąfastyczne D700 :D
dziś inaczej bym dla siebie kombinował...
wracając do C: często stykam sie z wypowiedzią że w trudnych warunkach oświetleniowych 1D mk4 radzi sobie sprawniej niż 5D III, ale nie było tam opisane czy centralny czy boczne punkty
skoro masz juz 1D mk3 to niech najpierw zrobią ten AF i skalibrują z twoimi szkłami, a potem sie wypowiedz jak oceniasz
proponuję poczekac i wziąc na wstrzymanie przed dalszymi ruchami
Cytat:
Zamieszczone przez
Da__FreaK
Ja majac 1d2, 5d używam wszystkich punktów. Akurat we wszystkim co robie , unikam przekadrowywania jak tylko mogę. Poki co mam pewien plan :) Ale to na najbliższy czas jak wyjade z tego kraju gdzie wówczas będe mogł sobie pozwolic na inny sprzęt :) Póki co skazany bede na C..Mam czas żeby pomyśleć nad migrajcą..
Ja w 5Dc też używam wszystkich punktów, w a700 też używałem wszystkich, D5d w sumie też. Może ja jakiś dziwny jestem?
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
... jeżeli ktoś wybiera żółty system to nie z tego powodu. Są inne jak chociażby dynamika czy ISO.
albo 14-24 :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
Eee tam, przereklamowany ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
Równolegle toczy się wątek na temat UWA. Można tam podrzucić ten pomysł, bo jest kilka osób strasznie narzekających na rogi ;).
Mnie rogi w 24 L II doprowadzaja do szalu :D szczegolnie ludzie z glowani ala alien ;]..