Odp: Obiektyw na wycieczkę objazdową do Włoch
Ja akurat jestem po Toskanii. W tym roku do 5D miałem w małej lekkiej torbie na ramię 5D+28/2.8+40/2.8+100/2.0. W lekkim nie fotograficznym plecaku w futerałach 24/1.4II i 70-200/4L.
W normalnym zwiedzaniu miasteczek to co w torbie - taki lekki zestaw sprawdził się idealnie - na szyji nie ciążył i na ramieniu też. Plecak brałem zawsze bo w aucie wolałem nie zostawiać 2xL poza tym był jeszcze na wodę i jakieś zakąski. W plecaku cięższe szkła tak nie ważą jak na szyji czy ramieniu. Potem jak w samochod na turystyczne drogi od razu na tylnim siedzeniu miałem 5D+70-200/4L na szybkie postoje i krajobrazy, acha jeszcze miałem TC1,4x dość często na stałe. 24L dwa razy uzywałem jak robiłem wieczorowo-nocne zwiedzanie miasteczek. A tak w dzien glownie wymiania 28/2.8 i 40/2.8 - swietne male i lekkie szkla.
Acha i do wszystkich polary. Rok temu mialem 70-200/2.8, a w tym roku wymienilem sie na wyjazd z sasiadem na 70-200/4L i było dużo lepiej z waga i poręcznością. Od tej pory zawsze bede bral 4L zamiast 2.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Ja akurat jestem po Toskanii. W tym roku do 5D miałem w małej lekkiej torbie na ramię 5D+28/2.8+40/2.8+100/2.0. W lekkim nie fotograficznym plecaku w futerałach 24/1.4II i 70-200/4L.
W normalnym zwiedzaniu miasteczek to co w torbie - taki lekki zestaw sprawdził się idealnie - na szyji nie ciążył i na ramieniu też. Plecak brałem zawsze bo w aucie wolałem nie zostawiać 2xL poza tym był jeszcze na wodę i jakieś zakąski. W plecaku cięższe szkła tak nie ważą jak na szyji czy ramieniu. Potem jak w samochod na turystyczne drogi od razu na tylnim siedzeniu miałem 5D+70-200/4L na szybkie postoje i krajobrazy, acha jeszcze miałem TC1,4x dość często na stałe. 24L dwa razy uzywałem jak robiłem wieczorowo-nocne zwiedzanie miasteczek. A tak w dzien glownie wymiania 28/2.8 i 40/2.8 - swietne male i lekkie szkla.
Acha i do wszystkich polary. Rok temu mialem 70-200/2.8, a w tym roku wymienilem sie na wyjazd z sasiadem na 70-200/4L i było dużo lepiej z waga i poręcznością. Od tej pory zawsze bede bral 4L zamiast 2.8.
1. do Toskanii ogolnie nie ma po co jechac z ogniskowymi ponizej 50mm. cos tam mozna zrobic (no dobra, w San Gimigniano i Florencji warto miec szeroki, no...) ale do focenia pol i domkow zdecydowanie 70-300 all the way.
2. ale Toskania a Wenecja to zupelnie inna para kaloszy. w Wenecji mozna zrobic cos dluga rurka, ale do tego trzeba miec troche umiejetnosci patrzenia dluga rurka i wybierania tematow. nie kazdy ma. natomiast szerokim katem (i to do 17mm w dol wlacznie) mozna sie ufocic jak mopsik, bo ujec jest pod dostatkiem i tylko spust migawki trzeba umiec znalezc. podstawa nieodmiennie pozostaje ten zakres 24-120mm, czyli w cropie 15-85 z okladem wystarczy. i polar, bezdyskusyjnie.
3. wycieczka indywidualna (zona i trujace d* dzieciaki nadal sie pod to kwalifikuja) to co innego niz klasyczna stonka z biura podrozy, ktora ma zapylac za przewodnikiem i czasie 5 godzin zaliczyc najwazniejsze highlighty miasta. nadal da rade zrobic jakies zdjecia, ale brak kontroli nad czasem ogranicza sporo mozliwosci i z koniecznosci wymusza pstrykanie co sie da, zamiast normalnego, spokojnego poogladania i pofocenia. osobiscie nawet na wycieczki indywidualne z zapasem czasu nie biore stalek (nie zebym nadmiar takowych mial), bo zoomy spokojnie wystarczaja i nie wymuszaja czestych zmian. ale to juz kwestia preferencji co do tematow i tego jak sie zdjecia robi, bo osobiscie nie wiem po co sa przeslony ponizej f/4.0 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
fancik
witam
Może ktoś z forumowiczów był na takiej wycieczce i ma jakieś spostrzeżenia co do zastosownia obiektywów.
Mimo iz zadowolony jestem z pracy mojego canona 15-85 mm to zastanawiam się nad np.28 /1.8 USM tylko że na APS-C to ten obiektyw w testach jakoś nie wypada za dobrze przynajmniej na Optyczne.pl.
Jesli chodzi o miejsca to głównie Rzym i Wenecja , niestety nie miałem jeszcze okazji i dlatego takie pytanie.
ps. inna sprawa że będzie mało czasu na ewentualne zmiany optyki i szukanie dobrych ujęć.
pozdrawiam Wojtek
W Wenecji spokojnie wystarczy Ci 15-85 i Tamron 70-300 (jak będziesz chciał coś strzelić po drugiej stronie Canale Grande). W bazylice Św. Marka potrzebne jest coś szerszego z dobrym światłem. Dlatego polecam Tokinę 11-16 f/2,8.
W Rzymie natomiast szerszy obiektyw przyda się znacznie częściej. Moim zdaniem nie warto kupować obiektywu ze światłem gorszym niż f/2,8. Mam T 70-300 f/4-5,6, ale na Canona 70-200 f/2,8 L USM nadal zbieram kasę.
Właśnie wróciłem z wycieczki z Włoch i chciałem zabrać jak najmniej sprzętu żeby dużo nie dźwigać... i wziołem 5d + 40mm 2.8 na szyi a na pasku w sakwie samyang 14mm i taki zestaw w zupełności mi wystarczył.
Cytat:
Zamieszczone przez
jajo_antipo
Właśnie wróciłem z wycieczki z Włoch i chciałem zabrać jak najmniej sprzętu żeby dużo nie dźwigać... i wziołem 5d + 40mm 2.8 na szyi a na pasku w sakwie samyang 14mm i taki zestaw w zupełności mi wystarczył.
bo musial...
Tylko po co pozbawiać się na wycieczce możliwości zrobienia ciekawych kadrów? W końcu to nie tylko wyjazd dokumentacyjny, ale fotografie mają stanowić ciekawą pamiątkę.
wszystko się zgadza, dlatego co osoba to innego wymagania ma... ja napisałem, że mi taki zestaw wystarczył i ze zdjęć jestem zadowolony, a z dźwigania większej ilości sprzętu raczej nie byłbym zadowolony, zwłaszcza jak ktoś jeszcze ma problemy z kręgosłupem...
Jeżdżę sobie do Włoch indywidualnie i dlatego nikt mnie nie pogania. Mogę robić zdjęcia bazyliki w Mediolanie i 2h. Żona już się przyzwyczaiła. Noszę sobie mały plecaczek foto i mam wszystko czego mi potrzeba.
Jak widzę zorganizowane grupy turystów biegnące za przewodnikiem to jest mi ich żal. Nie zobaczą nawet 1/2 tego co ja. Na takie miasta jak Wenecja czy Mediolan potrzeba minimum 2 dni, a Rzym 3÷4.
Gdybym miał galopować w grupie to pewnie kupiłbym sobie jakiś wypasiony kompakt, ze stałym światłem f/2,8.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
. Nie zobaczą nawet 1/2 tego co ja..
tu bym polemizował....może się okazać ze w czasie gdy kolega zawzięcie focil bazylikę z każdej strony oni zobaczyli cale północne włochy i część Austrii
wiec co komu do życia potrzebne
Po wątku "Obiektyw na wycieczkę objazdową do Włoch" aż się prosi o następne wątki:
- Obiektyw na wycieczkę objazdową do Francji,
- ... do Anglii,
- ... do Niemiec,
- ... do Rosji,
- ... do Egiptu,
- ... do ...
- ... itd.
Baza wiedzy fotograficznej niewyobrażalnie się rozszerzy.
:mrgreen::D