Odp: Poziom polszczyzny na forum :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Generalnie razem z postępem cywilizacyjnym idzie uproszczenie języka. Np. w polskim powoli zanika wołacz, [...]
Człowieku, :mrgreen: wołacz czuje się świetnie i nigdy nie zniknie z polszczyzny.
O Matko, kiedy wołacz zaniknie co się będzie się mówiło zamiast "Ty @&$?!" ?
Te, gość, siadź pod mym liściem?
E, mowa polska, groźniejsza niż burza...
Kerowca! Piłeś nie jedź...
i wreszcie: Hej, obywatel, nie $&@&!cie bez sensu?:roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Człowieku, :mrgreen: wołacz czuje się świetnie i nigdy nie zniknie z polszczyzny.
O Matko, kiedy wołacz zaniknie co się będzie się mówiło zamiast "Ty @&$?!" ?
Te, gość, siadź pod mym liściem?
E, mowa polska, groźniejsza niż burza...
Kerowca! Piłeś nie jedź...
i wreszcie: Hej, obywatel, nie $&@&!cie bez sensu?:roll:
Ubawiłem się, przeto zacnie :p :p :p
Azaliż coraz więcej angielskich wtrąceń pojawia się w naszym języku. W końcu prościej, łatwiej, szybciej.
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Ubawiłem się, przeto zacnie :p :p :p
Azaliż coraz więcej angielskich wtrąceń pojawia się w naszym języku. W końcu prościej, łatwiej, szybciej.
Ketras, a dopiero pisałem o błędach w pisowni, Ty swoje...:
"Udokumentowanie wady,błędu to podstawa do ewentualnej walki o zwrot/wymianę. Także od razu jak się pojawi, kilka fotek błędu zdjęcia ogólnie zestawu najlepiej z data[...]"
Powinno być: Udokumentowanie wady, błędu to podstawa do ewentualnej walki o zwrot/wymianę. Tak, że od razu jak się pojawi,...
Jakie tu "angielskie wtrącenia" tłumaczą błędy w pisowni :confused:
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Widzę że wątek mocno się rozwinął ;-). Nie spodziewałem się takiego zainteresowania. A jaki język! ;-))))
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
...forum to nie literatura.
Fakt, forum to nie literatura, ale elementarne zasady pisowni wszędzie są mile widziane. Nawet na forum niekoniecznie związanym z językiem ;-). Tłumaczenie zaniku znajomości zasad pisowni rozwojem internetu i uproszczeniem życia to dorabianie ideologii do zwykłego lenistwa :-). Nie mówię o języku literackim, stylistyce itp. (sam czasem popełniam tego rodzaju błędy), ale o podstawach gramatyki i ortografii.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
...
Wymawiałeś inaczej "ó" niż "u"?...
Tak! Na przykład takie słowo furtka. Gdy furtka jest otwarta wymawia się przez "u", a gdy zamknięta to przez "ó".
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Było się wychylać :twisted:
Zapamiętaj razzz na zafsze: rozpoczynamy zdanie od dużej (wielkiej) litery, ewentualnie (co osobiście mniej mi się podoba) wielką literą.
:)
Otóż nie. Zdanie rozpoczynamy wielką literą. Nie "od wielkiej...", nie "od dużej", nie "dużą". Wielką literą. Serio-serio. To jest (z tego co wiem) jedyna poprawna forma słownikowa tego wyrażenia.
A jako tłumacz i redaktor - czyli człowiek fotografią zajmujący się amatorsko, ale językiem zawodowo - całkowicie zgadzam się z autorem wątku.
I nie, nie zwalajmy wszystkiego na złą edukację. Choćby człowiek chodził do najgorszych szkół - wystarczy, że trochę poczyta i po prostu wie, że "niektórzy" pisze się łącznie.
Jak byłem mały (czyli jednak ładne parę lat temu) moja Ś.P. mama powtarzała mi do znudzenia, że robienie błędów i niechlujne mówienie / pisanie jest objawem braku szacunku dla rozmówcy / czytelnika.
Amen. (W wersji dla informatyków: Enter. W wersji dla Indian: howgh.)
Chciałem właśnie napisać, że na tym forum jeszcze nie jest tak źle z językiem jeśli porównać ze średnią krajową, aż tu nagle pojawił się post nowicjusza proszącego o poradę w kwestii obiektywu, ale którego nie bardzo da się zrozumieć. Błędy językowe błędami językowymi ale i bez nich niektórzy nie potrafią języka używać do przekazywania treści w zrozumiały sposób. Słowa złożone niby prawidłowo ale nie ma w nich sensu ani logiki.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
No cóż - widać się zasady zmieniły... Faktem jest jednak, że wszystkie szanujące się wydawnictwa stosują niemal wyłącznie formę "wielką literą", inne formy wycinając ogniem i mieczem. Dotyczy to także PWN :-)