Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Prawdę rzekłszy sprawa ceny jest tu kluczowa. Jak dla mnie np. jako użytkownika cropowych puszek to jakoś ta premiera mną nie wstrząsnęła. Jakby się okazało że potrzebuję takiego zakresu i że cena będzie bliska 16-35 jedynie słusznej firmy ;) to bym się chwili nie zastanawiał i brał Elżbietę.
Trochę podobnie jak z Sigmą 50-150f2.8 (Tokina chyba też coś podobnego ma) niby zakres i światło lepsze do cropa niż 70-200f4, a jednak nie cieszy się specjalną popularnością.
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Masz racje, zakres jest totalnie abstrakcyjny
Pitolicie, Hipolicie.
Dla mnie to jest jasna stałka 28, 35 i 50 w jednym!
Jeśli nie zarżną go ceną i jakość będzie przyzwoita - to będzie rewelka!
Hmmmm... Do tego tylko szeroki kacik i jakies jasne tele z f.2.8 i pozamiatane :)
Kurka... Oby i pod FF cos takiego bylo.
Pod FF takie obiektywy od dawna są, nawet z większym zakresem. Czym to się niby różni pod względem obrazka od zoomów 24-cośtam 2.8 działających na FF? Biorąc pod uwagę to, że słabsze światło na FF można skompensować wyższym użytecznym iso na FF i koniec.
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Czym to się niby różni pod względem obrazka od zoomów 24-cośtam 2.8 działających na FF?
Niczym. Ale zapominasz o jednym drobiazgu - to jest/będzie, póki co, jedyny taki lens do cropa. A nie każdy chce/może posiadać FF.
Do tej pory szczytem wypasu był "jasny" zoom f/2.8 (czyli z grubsza odpowiedniki "ciemnych" f/4 na FF pod względem GO).
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Pod FF takie obiektywy od dawna są, nawet z większym zakresem. Czym to się niby różni pod względem obrazka od zoomów 24-cośtam 2.8 działających na FF? Biorąc pod uwagę to, że słabsze światło na FF można skompensować wyższym użytecznym iso na FF i koniec.
To szkło na cropie da GO jakiej dotąd żadnym zoomem nie dało się uzyskać więc trudno tę oczywistą zaletę pomijać. Problem jak zwykle jest w tym, że nie ma nic za darmo i podejrzewam że jak już wyżej pisałem nie będzie różowo.
Ja to wszystko rozumiem i jako posiadacz cropa trzymam kciuki za cenę nie bardzo wystrzeloną w kosmos. Napisałem swoje stwierdzenie ze względu na powtarzające się tu i na optyczne.pl wypowiedzi, że ludzie chcą takie coś na FF. Na FF już takie coś jest.
Wiesz ludzie to różne rzeczy piszą 8-). Piszą że chcą ale jakby przyszło targać takie szkło, a przede wszystkim zapłacić za nie lekko licząc z 10k$ to by i tak nie kupili, a marudzenia by było że hej.
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Jeszcze inna rzecz - czujniki AF w aparatach sa mniej wiecej takie same w cropach i FF. W trudnych warunkach AF bedzie mial swiatlo z f/1.8, a w FF z f/2.8, a to juz moze byc roznica w ostrzeniu ;-)