Odp: [Majorka636] Pierwszy aparat i pierwsze próby
jeszcze lepszy patent jest z folią NRC. Kupisz praktycznie w każdej aptece. Masz wtedy wersję dwukolorową, srebrną i złotą. Dodatkowo idziesz na budowę do sąsiada, pożyczasz arkusz styropianu. Przypinasz pineskami i blenda jak się patrzy...;) Chociaż tak prawdę mówiąc to przy takich zabiegach chyba jednak wolałbym udać się do najbliższego sklepu foto i zakupić blendę z prawdziwego zdarzenia;)
Zrobię sobie najpierw taką "na niby" ;P żeby się nauczyć jak to ugryźć, a potem jak będę zamawiać tego softboxa to wezmę od razu blendę :)
Ogólnie to myśląc nad moim prezentem miałam zamiar zażyczyć sobie lampę zewnętrzną taką za ok. 500zł, ale z tego co mówicie to jednak chyba zmienie zamówienie na tego softboxa. Pytanie tylko czy taki pojedynczy wystarczy, czy powinnam coś jeszcze do niego dokupić? (jak prezent to prezent - mogę sobie trochę zażyczyć) :D
Zastanawiam się tylko dlaczego fotografowie którzy pokazują bardzo fajne zdjęcia w swojej galerii doradzają Ci zakup tego chłamu do światła ciągłego. Najprostsza lampa błyskowa nawet z fotocelą będzie lepsza niż ta żaróweczka...
Do fotografowania dzidziusiów też? :) chodzi mi przede wszystkim o komfort żeby nie waliło po oczach ;)
Odbijaj błysk od sufitu i ścian. wtedy nie będzie ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Majorka636
Do fotografowania dzidziusiów też? :) chodzi mi przede wszystkim o komfort żeby nie waliło po oczach ;)
Przerabiałem ten temat kiedyś na innym forum. Myślę że moderatorzy nie będą mieli mi za złe jak podlinkuje;) Poczytaj sobie:
o wyższości światła błyskowego nad ciągłym...;)
Dzięki za linka, zabiorę się za lekturę w nocy :)
Co do odbijania swiatła od ścian - nie jestem właśnie pewne czy to się u mnie sprawdzi, bo mam zielone-fioletowo ściany :/
Cytat:
Zamieszczone przez
Majorka636
bo mam zielone-fioletowo ściany :/
To sufit i kartka papieru ;)
Heh... sufit również nie jest biały ;P srebrny.
No to bez parasolki się nie obejdzie ;)