Wymienisz puchę i obiektyw.
Radze w pierwszej kolejności poza kolejnością zainwestować w Canona 60D lub 650D. Po takiej zmianie już poprawa będzie zauważalna.
W drugiej kolejności poza kolejnością zmień 55-250 na 70-200 f/4 lub f/2,8.
Wersja do druku
Wymienisz puchę i obiektyw.
Radze w pierwszej kolejności poza kolejnością zainwestować w Canona 60D lub 650D. Po takiej zmianie już poprawa będzie zauważalna.
W drugiej kolejności poza kolejnością zmień 55-250 na 70-200 f/4 lub f/2,8.
Może problem leży w znalezieniu punktu ostrzenia. Ja zawsze ostrzę na lewą krawędź kwadracika w środkowym punkcie i wtedy jest OK "Kwadracik" jest duży więc przy dalszych obiektach jak celowałbym na jego środek to przeważnie ostrość ucieka mi na tyły...
7four-niby prawda ale ja jestem do tego zmuszony- jeżeli chcę złapać 1, 2 ostre zdjęcia to muszę naklikać duużo...wyjścia nie mam
Ogólnie to właściwie wiem już co nieco-myślę, że już nie będę głów zawracał. Dzięki wszystkim za komentarze i wskazówki.
70-200 f4= lepsza ostrość kontrast kolory / brak is + częste pomyłki przez body
55-d/650d + 55-250 = większa celność lepsza rozdzielczość zdjęcia mniejsze szumy is / gorsza ostrość ...
co wybrać...nie wiem-zobaczymy
Tak czy siak coś trzeba będzie ;)
pozdrawiam
niantic na początek jeszcze poćwicz na jakimś statycznym obiekcie. Bez klikania. Ostrząc po każdym ujęciu. Nie wiem jak robisz, ale skutecznie jest najpierw rozgrzać stabilizację, a potem jeszcze ze dwa razy nacisnąć i puścić. Wtedy aparat sobie podostrzy. Bo stabilizacja zawsze pracuje jeszcze przez jakiś czas po puszczeniu spustu migawki. I zdjęcia robimy wdech, wydech i na koniec wydechu. Spust spokojnie wciskamy spokojnie.
Warto wyeliminować te czynniki zanim zaczniesz zakupy.
I jak pisałem porób jakieś obiekty tak by było czy nie ma FF, BF. Czyli ostrzysz na środek i bez przekadrowania.
na statycznym typu np kartka książki ustawiona kilka metrów lub też np kalendarz w drugim pokoju tudzież zabawka córki - nawet jakaś antena satelitarna blok dalej ;p jest super... nawet mimo, że to tani zoom i tanie body naprawdę jest ostro i można zrobić niezłą odbitkę... zwłaszcza jak się jeszcze podostrzy etc
z tym, że te obiekty są dość blisko i są wyodrębnione z tła
w terenie gdy robisz np krajobraz albo jakąś inną sarnę-odsetek trafionych spada mocno
dzięki bogu coś tam jednak łapie :) a wtedy już jest ok - ten zestaw za taką cenę jeśli chce to daję ładny obrazek..porównywałem sample z lepszymi body czy też obiektywami... raz widać wyraźną różnicę..innym razem niemal żadnej-podczas gdy cena...kilka tys różnicy (testy/sample optyczne.pl)
ściągałem też z tego forum test siudyma, który porównywał na c20d 55-250 i 70-200 2.8.. cóż-czasem widać mocną przewagę elki..innym razem-śladową lub niewielką...
swoją drogą- wezmę pod rozwagę (i praktykę) co piszecie...coś się może polepszy ;)
Porób tę książkę z kilkunastu metrów. Bo na kilka wada typu BF, FF może się jeszcze nie ujawniać.Cytat:
na statycznym typu np kartka książki ustawiona kilka metrów