Odp: Czy 50 jest potrzebna ?
Też zadaję sobie podobne pytanie. Do tego co mam rozważam zamianę 50/1.4 na 50L lub dokupienie 35L. I wydaje mi się, że ta druga opcja będzie lepsza. 50-ką rzadko fotografuję, bo jak ktoś wyżej napisał albo jest za wąsko, albo za szeroko. 24L jest rewelacyjne, ale dość szerokie i nie wszędzie sie sprawdzi, wydaje mi się więc, że 35L jest najlepszym uzupełnieniem. 50/1.4 można zawsze zostawić a ja akuram mam bardzo dobry egzemplarz tego szkła, w dalszej przyszłości 85/1.8 zamienić na 85L i będę szczęśliwy ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
Dla mnie niestety ale 50mm nie istnieje. Robilem kilka podejsc ale jest to dla mnie ogniskowa na FF nijaka.
24mm mam jak trzeba szerzej, 85 i 135, to piekne portreto-zoomiki :mrgreen: a na kazdy inny dzien i okolicznosc 35mm. 50 w pomieszczeniach za waska a ja najczesciej zdjecia robie ludziom i sytuacjom tak do 3-4 metrow, dlatego piecdziesiatka mnie zupelnie nie kreci/interesuje ;-)
Stara dewiza z Łódzkiej Filmówki: "Jak nie możesz szerokim, rób teleobiektywem, jak nie możesz tele, to rób szerokim. Jak nie możesz ani tele, ani szerokim nie rób wcale.":lol:
Ja 50tki używam jako podstawowego szkła, czasami faktycznie jest za wąsko ale ze wszystkim można sobie poradzić, kwestia chęci. Za czasów analogów to był standard, a ludzie trzepali takie foty , że głowa mała. Ile ludzi tyle opinii, jeden woli córkę, drugi matkę a trzeci obie :D Kolejna sprawa, że 50tka wbrew opinii to wymagające szkło dlatego wielu idzie na łatwizne i kupuje 35tke :P
Piecdziesiatka, to nie tyle wymagajace szklo co jedno z najgorszych szkiel Canona.
Szeroki kat, to sa dopiero wymagania i potrzeba zastosowania umiejetnosci/doswiadczenia i opanowania.
Piecdziesiatką o wiele latwiej kadrowac i szukac ladnych i dobrych ujec ale Canon daje ciala jesli chodzi o wiare w sprawnosc jakosciowa jego obiektywow w tym zakresie... niestety.
myślę, że daną ognisową trzeba polubić, jak się lubi i umie 50 to nie będzie lepszej ogniskowej, jak ktoś czuje 35 to też pięknie. To mi się kojarzy ze sportowym wielobojem, zawsze jakaś ogniskowa będzie ulubiona, ale inne są również potrzebne i trzeba je czasami użyć.
Nie do konca. Gdyby Canon mial swietna jasna piecdziesiatke w swojej stajni, to chetnie bym ja zanabyl ale to co ma, to jakas pomylka wiec nie mam potrzeby na sile 50mm uzywac.
ok, szanuję Twój wybór, wielu ludzi z powodzeniem jednak używa C50, ja nie, u mnie w tym miejscu obejmują ją dwie ogniskowe 35 i 85. Niemniej jednak nie odważyłbym się twierdzić, że 50 jest zbędna.
Tego nie powiedzialem - w zaleznosci od potrzeb ;-)
Dla mnie 24, 35, 85 i 135 zalatwia sprawe w 99% ale sa tacy, co braku 50mm niczym nie zastapia :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
Nie do konca. Gdyby Canon mial swietna jasna piecdziesiatke w swojej stajni, to chetnie bym ja zanabyl ale to co ma, to jakas pomylka wiec nie mam potrzeby na sile 50mm uzywac.
a 1.2 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Duda
a 1.2 ?
Jest jasna, ale niestety nie jest świetna :)