Odp: 35mm 1.4 L Canona do ASP-C - Jak się sprawuje
Przyłącze się do dyskusji jako posiadacz 50D oraz alternatywy dla tego szkła, czyli Sigmy 35 1.4. Ze wszystkich szkieł jakie posiadam w stopce jestem zadowolony, celnie, ostro, przy stałkach jasno. Miałem wcześniej c 17-55, c 50 1.4 i 1.8, 28 1.8, też było ostro, celnie ( no może z wyjątkiem 1,4). Tak więc podejrzewam, że gdybym zapiął c 35 1.4 do pięćdziesiątki również byłbym zadowolony, ale... Podpinałem ostatnio moje szkła - tak dla testu i porównania - do pełnej klatki kolegi i... już nie byłem tak zadowolony z cropa. Stałki stały się zupełnie innymi obiektywami, oczywiście na ich korzyść. Dlatego popieram tezę tych, którzy twierdza , że dopiero FF spowoduje zupełnie inny odbiór zdjęć, a nie tylko lepszy obiektyw. Twierdzę, że owszem, trzydziestka piątka będzie na cropie bardzo dobra, ale praktycznie takie same obrazy będzie można uzyskać innymi szkłami ( pomijam bezdyskusyjną kwestię światła). Ale jak to ma być zakup przyszłościowy, pod pełną klatkę, to jak najbardziej. Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
BigMan
Używałem z 40D tego szkła (35L) i moje wrażenie jak i kilku innych użytkowników tego formum jest dość słabe. Kupiłęm to szkła z myślą że docelowo bede działał na FF i tak to sie dzisiaj stało. Na FF szkło jest idealne i mucha nie siada ale na cropie nie jest warte tych pieniędzy.
kluczem tej słabości jest tu moim skromnym zdaniem 40d i jego przedobrzony filtr przed matrycą..
35L to moja pierwsza stałka z paskiem, używałem ją jeszcze na 350d gdzie rewelacyjnie się spisywało.. potem miałem 40d gdzie obrazek był w porównaniu z 350tką raczej kiepski.. a potem.. potem janmar w sandomierzu na plenerze pokazał 5d.. i pozamiatane :)
a konkluzja - moim zdaniem crop wyciąga z tego szkła jego najlepsze cechy optyczne jak ostrość ale przez odcięcie brzegów lekko ujmuje mu plastyki/magii czy jak to nazwać..
A ja właśnie miałem okazję popstrykać nim na 40D i byłem bardzo zadowolony. Ale nie miałem okazji na innych body, więc porównania nie mam.
No niestety wszystkie moje Lki poza 35L dawaly przyzwoity obrazek na cropie i nie odstawaly diametralnie w porownaniu do FF. Roznica jest i to oczywiste jednak przy 35L jest zdecydowanie najwieksza, zbyt duza moim zdaniem.
W moim przypadku 35/1,4 L USM bardzo źle współpracował z Canonem 7D. System ustawiania ostrości zawodził bardzo często. Pomyłki były spore i denerwujące. Kiedy musiałem wpinać to szkło do 7D, często wolałem ustawiać ostrość ręcznie. W niczym mi to nie przeszkadzało, gdyż obiekty w 95% były nieruchome.
Cytat:
Zamieszczone przez
romked
W moim przypadku 35/1,4 L USM bardzo źle współpracował z Canonem 7D. System ustawiania ostrości zawodził bardzo często. Pomyłki były spore i denerwujące. Kiedy musiałem wpinać to szkło do 7D, często wolałem ustawiać ostrość ręcznie. W niczym mi to nie przeszkadzało, gdyż obiekty w 95% były nieruchome.
Dziwne, bo przy FF pod względem AFu to jedno z celniejszych i pewnych szkiełek.
Ja pod 50D podpiąłem ten obiektyw jeden raz i nie zauważyłem większych problemów z AFem, na FF jakość zdjęć wyraźnie lepsza, ale to wynika z matrycy.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Nie lepiej i taniej Sigmę? :) Albo poczekać już na 35 mk II?
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
a wiesz coś? bo ja tak czekałem koło roku, i 2 lata temu wreszcie kupiłem...:mrgreen:
No właśnie, ktokolwiek coś wie na temat 35LII? Ja też tak czekam i czekam, ale pewnie w końcu kupię starą wersję. Z drugiej strony świetne opinie zbiera sigma i jest wyraźnie tańsza. Pewnie jak się w końcu doczekamy wersji II, jego cena przebije 85LII zgodnie z najnowszą polityką canona :(.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Dziwne, bo przy FF pod względem AFu to jedno z celniejszych i pewnych szkiełek.
7D to APS-C, a nie duża matryca jak w 5D. Po zamocowaniu w 5Dmk2 nie było problemów.
Cytat:
Zamieszczone przez
romked
7D to APS-C, a nie duża matryca jak w 5D. Po zamocowaniu w 5Dmk2 nie było problemów.
Nie no, wiem o co chodzi i jaką matrycę ma 7D ;).
Chodzi mi tylko o fakt, że skoro na 5DII z tym szkiełkiem nie ma absolutnie żadnych problemów z AFem, to z 7D powinno być tak samo lub lepiej, a tu masz.