Odp: 5D III a wybór ustawień AF'a
Aha czyli wszystko jasne - bug :(
To jedyna rzecz która mnie martwi przed zakupem,... bo mocno utrudniająca i upierdliwa się zdaje szczególnie biorąc pod uwagę cenę..
Najgorzej to w ciemniejszych scenach wygląda i pewnie przeszkadza, a tam z kolei nie zawsze szary kwadracik daje rade, jak patrze (dla porównania) w wizjer 30D i wyobrażam sobie że nie podświetlony na czerwono kwadracik to ten "aktywny" czy "potwierdzający" to włos się jeży na głowie.. najnowsza puszka, a krok lub dwa wstecz :(
Ciekawe czy to poprawią i jak..
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
... wygląda to bardzo nieciekawie..
Stoje u drzwi sklepu i trochę mnie to zmartwiło..
Wiec wejdz do sklepu i sam sprawdz.
I tak zrobie napewno, chciałem tylko zwyczajnie poznać opinie, jak tysiące innych osób powszechnie korzystających z tego forum ;)
Obym nie był pierwszym co odłoży spowrotem tą puszkę na półkę z uargumentownaiem że wizjer w niej to sowiecki kolorofon...
Ciekawe
żeby nie forum nie wiedziałbym że jest coś nie tak
mi nic nie przeszkadza przy fotografowaniu
przy ciemnych scenach też
Jeżeli chcesz robić fotki to ok a jak chcesz się wpatrywać w wizjer i widzieć wizjer zamiast w scenę to ja już nie wiem co powiedzieć
--- Kolejny post ---
PS
w zasadzie to nadal nie uważam że coś jest nie tak
i mam nadzieję że w następnym fw zajmą sie czymś lepszym np auto iso z lampą
Generalnie da się z problemem braku podświetlania punktu żyć. Przeszkadza to naprawdę w specyficznych sytuacjach. Z pewnością nie skreśliłbym tego aparatu z tego jednego powodu.
Filmik z wyciekającym światłem autofocusa jest ewidentnie przykładem jakiejś awarii i nie jest to normalne zachowanie.
To ze mozna wlaczyc blyskajaca na czerwono swiatke to swietna sprawa, uzywam tego i sprawdza sie genalnie, bo same punkty AF nie sa zbyt dobrze widoczne w niektorych sytuacjach. To nie jest zadne przeszkadzanie tylko pomoc.
PS. Pierwszy filmik to jakas awaria
Tak myślałem że to jakieś problemy bo aż nie możliwe to się wydawało... puszka jest świetna oczywiście, trochę ironią poleciałem ;) z tą rezygnacją..
Jeszcze jedno pytanie da się wył. siatkę, a zostawić podświetlenie punktów? siatka niepotrzebnie się zaświeca wraz z aktywnym punktem-grupą i to chyba trochę potęguje efekt..
Da się
możesz zrezygnować nie ma problemu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Jeszcze jedno pytanie da się wył. siatkę, a zostawić podświetlenie punktów?
Podświetlenie jest do wszystkiego, można wyłączyć siatkę na stałe ale rozbłysk od punktów AF jest również duży.
Podsumuje i nie męcze już Was :)
Istnieje możliwość wyłączenia siatki na stałe, w przypadku np. ustawienia "Wybór ręczny - 1 pkt AF" wszystkie punkty są widoczne "na szaro" a wybór i potwierdzenie ostrości sygnalizowane jest na czerwono, czyli standardowo jak w starszych EOS`ach, tyle że czerwień odbija się od sąsiadujących punktów, a walenie diód po bokach wizjera na filmikach to jakiś bug.
Dobrze rozumuje?