Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
No myślę że Cichy już wie o premierze nowego Canon 35 i dlatego nie zrobił testu.:) Jakby nie patrzeć Sigma wygląda świetnie i patrząc na ceny nowych szkieł Canona jest niezłą alternatywą. Ja obstawiam koło 8-9 tys za nową przyszłą 35 Canona. Sam jestem ciekaw głębszej analizy jak działa faktycznie AF 6D.Chichy coś więcej?
Cytat:
Zamieszczone przez
Gregolius
No myślę że Cichy już wie o premierze nowego Canon 35 i dlatego nie zrobił testu.:)
A może jednak Tamron też szykuje swój 35/1,4 :confused: :mrgreen:
Co do Bokeh, to albo mamy niczym niezmąconą aberrację sferyczną która daje nam piękny bokeh i niską rozdzielczość, albo ją korygujemy i bokeh się psuje. Cudów nie ma. :P 24 L II miewa cebulę i wszyscy je lubią, bo jest genialne. AF mu nie działa i też jest dobrze. A tu taka nagonka. Czy to po prostu brak możliwości uwierzenia, że da się lepiej i taniej? :)
Obstawiam Canona 35 L II. Przynajmniej asferyków można tam napchać... Bo teraz już są tanie w produkcji i dzięki komputerom łatwiejsze do zaprojektowania. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
W 35L jest jeszcze gorszy.
no to jesteśmy innego zdania
Jak by wyglądał Świat, gdyby wszyscy mieli takie samo zdanie?
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Jak by wyglądał Świat, gdyby wszyscy mieli takie samo zdanie?
Tak jak w Korei Północnej tam wszyscy maja zdanie takie jak ich ukochany wódz:))
Jeżeli chodzi rozmycie to ja dużej różnicy nie widzę, może mniej aberacji w sigmie. Miło by widzieć jakieś porównanie jeżeli ktoś je ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Obstawiam Canona 35 L II. Przynajmniej asferyków można tam napchać... Bo teraz już są tanie w produkcji i dzięki komputerom łatwiejsze do zaprojektowania. :)
Obawiam się, że nie będzie zauważalnie lepszy od tej Sigmy. Budowa Sigmy jest bardzo zbliżona do patentu Canona na C35/1.4L II i cud się nie wydarzy. Ostrość będzie podobna i bokeh pewnie też.
Asferyków tyle ile w patencie.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Obawiam się, że nie będzie zauważalnie lepszy od tej Sigmy. Budowa Sigmy jest bardzo zbliżona do patentu Canona na C35/1.4L II i cud się nie wydarzy. Ostrość będzie podobna i bokeh pewnie też.
Asferyków tyle ile w patencie.
Ostrzejszy na pewno nie może być, bo wtedy będzie PRZEOSTRZENIE :D
A jak to szkło radzi sobie na cropie? Np. z Canonem 50D? 35 mm jest właściwie stworzone dla cropa. Kilka razy na róznych forach przeczytałem, że nie jest tak różowo i AF częśto pudłuje na różnych dystansach. Podoba mi się ta Sigma ale znowu te kalibracje...