Odp: Canon 18-135 IS STM - czy naprawdę taki dobry ???
Podzielę się doświadczeniem z tym obiektywem.
Faktycznie szybko łapie AF.
Aberację niestety ma trochę ale w parze z 650D to nie przeszkadza bo on ma dostepną opcję i parametry dla wielu obiektywów canona korekcji aberacji.
Chodzi cichutko i do filmów faktycznie się nadaje. Przy kręceniu na 650D w mikrofonie stereo praktycznie nie słychać AF.
Co do testów AF bardzo trudno oceniać ten obiektyw w parze z 650D. Należy rozróżniać tryby AF i się odnosić.
Mi pięknie a nawet podkreślę genialnie ostrzy na dużych ogniskowych w trybie podglądu (przy czym strzela niemal zawsze celnie) przez wizjer natomiast na małe ogniskowe lepiej łapie w trybie LiveView.
Nie wiem z czego to wynika czy z obiektywu czy z aparatu, że przy 18mm w trybie przez wizjer ma front focus.
możesz zapodać jakieś sampelki?
Ja też coś od siebie dodam, bo wczoraj kolega kupił zestaw 60D + 18-135 STM. Obiektyw sprawia dobre wrażenie, na pewno w jakości zdjęć wpada lepiej niż poprzednik. Efekt bardzo zbliżony do 18-200. Można go spokojnie polecić, jak ktoś nie potrzebuje uniwersalnego i nie koniecznie jasnego szkła.
Wkurzajace jest, że w trybie AF nie działa ręczne ostrzenie - można sobie kręcić pierścieniem do woli, więc o podostrzaniu trzeba zapomnieć. Ostrzenie ręczne jedynie w trybie MF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Efekt bardzo zbliżony do 18-200..
biorąc pod uwagę mniejszy zakres to powinien wypadać zdecydowanie lepiej niż 18-200 bo jeśli nie, to lepiej kupić za tysiaka używkę 18-200...
Nabyłem go niedawno (z 650D), jestem zadowolony, ale ciężko nie być - pierwsza lustrzanka, pierwsze próby, poniżej sampel
sampelek w tym rozmiarze niestety nic nam nie powie
Cytat:
Zamieszczone przez
morained
Nabyłem go niedawno (z 650D), jestem zadowolony, ale ciężko nie być - pierwsza lustrzanka, pierwsze próby, poniżej sampel
Jak się nie ma do czego porównać, to zawsze jest dobrze ;).
Ujęcie ostrością nie grzeszy, ale blików nie ma.
i nie może grzeszyć przy f/18
jeszcze nie umiem uzyskiwac super efektów, a tu musiałem dać f/18 aby uzyskać słońce w takim kształcie.