Odp: Jaka stałka pod cropa
Cytat:
Zamieszczone przez
christoo
Powiedzcie mi jeszcze czy duża jest różnica pomiędzy sigma 30 1.4 a canonem 35mm?
Jeśli pytasz o światłosiłę, to ogromna - 1EV. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Dragunov
Panie, jak ciemno... to już lepiej Tamrona 17-50/2.8...
Cytat:
Zamieszczone przez
zaitsev
Ja nie robię artystycznych fotek na 1.4, pracuję głównie w zakresie f5.6-8, nie wspomnę o średnim formacie od f11 w górę. Ale wiadomo, każdy robi to co lubi. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Dragunov
Ja nie robię artystycznych fotek na 1.4, pracuję głównie w zakresie f5.6-8, nie wspomnę o średnim formacie od f11 w górę. Ale wiadomo, każdy robi to co lubi. ;)
Wiesz, nikt nie mówi o artyzmie, ale po prostu o ilości światła w danych warunkach. Dla mnie w stałce bardziej od jakości jest ważniejsza światłosiła. Dla Ciebie odwrotnie. ;)
"Fotek" też nie robię.
5.6 - 8 to KIT zaczyna wystarczać... :)
Ja polecam Sigmę 30mm 1.4 EX - ładnie pracuje AF a i ogniskowa całkiem niczego sobie.
Cytat:
Zamieszczone przez
zaitsev
Nie, nie lepiej :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
zaitsev
Wiesz, nikt nie mówi o artyzmie, ale po prostu o ilości światła w danych warunkach. Dla mnie w stałce bardziej od jakości jest ważniejsza światłosiła. Dla Ciebie odwrotnie. ;)
"Fotek" też nie robię.
Bardziej mam na myśli to, że np. f1.4 ogniskowa 35mm na FF na odległości 2 metrów od obiektu daje głębię ostrości w zakresie od 1.87m do 2.15m.... Czasami trochę mało, jeśli robimy zdjęcia gdzie plan jest rozbudowany. Światłosiła to nie wszystko, przy pierwszym zakupie stałki warto o tym wiedzieć.
Słowo "fotka" używam jako skrót słowa zdjęcie. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Dragunov
Bardziej mam na myśli to, że np. f1.4 ogniskowa 35mm na FF na odległości 2 metrów od obiektu daje głębię ostrości w zakresie od 1.87m do 2.15m.... Czasami trochę mało, jeśli robimy zdjęcia gdzie plan jest rozbudowany. Światłosiła to nie wszystko, przy pierwszym zakupie stałki warto o tym wiedzieć.
Przymknąć zawsze można. A jak jest potrzeba, to można otworzyć, wcale nie dla wow-factor. Ale wiadomo, każdy ma inne kryteria wyborów. ;)
Panowie i Panie :) mam możliwość kupna sigmy za 1200 zł. Obiektyw jest nieużywany, rok przesiadał w pudle podobno. Sprawa wygląda tak że nie ma gwarancji do niego bo był brany na fv czy jakoś tak. Opłaca się go kupić? Jak jest z wysyłką do serwisu sigmy i skalibrowaniu Af z body w razie czego?
Pozdrawiam