Odp: 60d (nowy) czy 5d mark I?
Cytat:
Czyli polecasz kupić aparat którego nie masz i wiesz o nim tyle ile przeczytasz w internecie? Wracając do tematu "starości" sprzętu, możesz dać link do jakichś statystyk awaryjności sprzętu typu 5D oraz jego długości życia? Ja np. mam 10D z chyba 2003 roku i działa nadal wyśmienicie a ma ok. 35 tys. zdjęć przebiegu i będzie pewnie jeszcze działać przez następne 10 lat. Co do zastosowań PRO to chyba nie myślisz, że kolega zabierze jedynie 5D na zlecenie bez backup-u? Jeśli padnie 5D to wyjmie drugie body z torby i dalej będzie robił zdjęcia.
To czy mam czy nei mam nie ma tu znaczenia. Co Ty się tak uczepiłeś tego czy posiadam czy nie? Mam 500D i nie namawiam kolegi, aby taki kupił.
Stweirdzam jedynie fakt, że 5D mI jest stary i ryzyko wystąpienia awarii dużo większe niz przy nowym sprzęcie, który poleciłem (6D, 5D mII - jeszcze można kupić nowy)
To że masz aparat 10D, który działa to super. Ja mam kilka analogów, które też działaja, co nie zmienia faktu, że są stare.
Nie muszę czytać statystyk, aby wiedzieć, że ryzyko uszkodzenia jest większe przy starym 7 letnim aparacie niż przy nowym. Mówię ryzyko gdyż nowy sprzęt też może się popsuć. Pamiętaj, że migawka jest elementem mechaniczny,m, który zużywa się szybciej niż elektronika. Tak samo matryca, po wypstrykaniu iluś set tysięcy może już nie byc pierwszej świerzości...