Jakbym miał tyle za kompakta płacić, to już jednak pomyślałbym o Leice. Żeby to chociaż miało obiektyw wymienialny. I jednak jakiś wizjer.
Wersja do druku
Jakbym miał tyle za kompakta płacić, to już jednak pomyślałbym o Leice. Żeby to chociaż miało obiektyw wymienialny. I jednak jakiś wizjer.
wydaje mi się, że już tylko kroczek od tego...
Jak dla mnie 35mm ze światłem 2 wystarczy. Mam nadzieję w piątek po testować tego „kompakta” w studio.
Recenzja Sony RX-1 na Dpreview:
Sony Cyber-shot DSC-RX1 Review: Digital Photography Review
Ogólnie, same superlatywy - wady to głównie niezbyt dobry autofocus oraz brak wizjera. Główna zaleta - jakość obrazka. Ale największą wadą jest cena - w Polsce 14 tysięcy złotych. Jak (jeśli) Sony wypuści system z wymienną optyką, to będzie pewnie podobny poziom cen lub drożej (vide Fuji z modelami X100 i bezlusterkowcami). Przecież nie bedzie mordować swojego rozwijanego systemu NEXów z APS-ami.
Robi wyższą półkę - NEXy konkurują z micro43, Samsungiem NX, Fuji, Canonem M... a wyżej - tańsza Leica - komapkty FF z niewymienną optyką (lub bezlusterkowce FF). Tanio nie będzie...
No i Sony wypuściło A58. Z tego co widzę i czym to model słabszy od swojego poprzednika którego rzekomo jest następca. Nie jestem fanboyem Sony - choć kiedyś może nie tyle co byłem ale jakoś lubiłem produkty tego producenta. Tak teraz widzę że te A58 to taka zabaweczka. Która ma sobie więcej z poziomu 1100d niż z poziomy 650d do którego rzekomo równa (mam tutaj na myśli klasy aparatów).
Sony Alpha SLT-A58 - Optyczne.pl
Choć na plus nowego modelu względem Canona można chyba zaliczyć jedynie lepszy uchwyt (zaznaczam że tak mi się wydaje co nie oznacza ze tak jest czy będzie). Z tego co na szybko widziałem jakość zdjęć jest ciut gorsza od jego poprzednika. Zazdroszczę mu tylko trybu zdjęć panoramicznych którego brak w moim Canonie. A o jakości plastiku z którego wykonana jest a58 nie wypowiadam się do puki nie wezmę go w swoje ręce - jednak to co widzę nie nastraja mnie optymizmem.
Reasumując czekam nadal na Canono'wskie nowości. I ciesze się ze nie czekałem na Sony A58 bo czułbym się zawiedziony.
Polityka cenowa Sony rzeczywiście dziwna. Ja rozumiem niszowość rx-1, no ale... Za tę cenę można kupić dobrą, używaną M9. Cena alfy 99 też z kosmosu..... Nex-6 fajny!
W tym roku ma wejść ponoć Nex-9 ff, ciekawe, jak jego będą pozycjonować.
Można też kupić kilkanaście ton ziemniaków. I co z tego? Jak ktoś chce mieć pełno klatkowy maleńki kompakt to może kupić RX1 i nie kupi nic innego bo nie ma. A99 jest technologicznie konstrukcją nieco wyprzedzającą konkurencję a cena jest podobna. W trzeci bagnet od Sony nie chce mi się wierzyć. Ani w tym ani następnych latach.
Nowość. Tylko ta cena :!: Tyle kaski za szkło w tej ogniskowej bez stabilizacji :?: Kto to kupi :lol:
Nowość: Sony 500 mm f/4 G SSM - Optyczne.pl Tylko ta cena :!: Tyle kaski za szkło w tej ogniskowej bez stabilizacji - o świetle już nie wspomnę. Kto to kupi :?: