Hmm, ciekawe... google na hasło "delkin cardbus linux" wypluwa jakieś kawałki jądra... ale w wersji do max. 2.6.10! I chyba też w tych okolicach czasowych próbowałem używać mojego. Od tamtej pory to nie wiem.
Wersja do druku
Kurcze, chyba będzie trzeba pobawić się w hakera i przepisać sterownik dla nowego kernela. Ostatni znalazłem dla 2.6.11. Zresztą, w oficjalnym 2.6.11 go nie było, tylko w patchach Alana Coxa. Ten wzięty bezpośrednio z 2.6.11-ac niestety się nie kompiluje na 2.6.18.x, którego używam. Ech...
EDIT: Napisałem do autora tego sterownika, Marka Lorda i dostałem od niego wersję, która kompiluje się na najnowszych kernelach. Przetestowałem - działa! Zmierzone osiągi to odczyt na poziomie 3.33MB/s, czyli ponad 3x szybciej niż na zwykłym 16-to bitowym czytniku. Czytnik umie więcej, osiągi na poziomie ok.2/3-3/4 możliwości są wynikiem tego, że sterownik był pisany na podstawie inżynierii odwrotnej ze sterowników Delkina. Nie jest to też tak szybko jak na czytniku na USB, ale za to nie zajmuje wcale miejsca.
mam i ja :grin:
tzn. dostałem właśnie (kuzyn z usa przywiózł) Lexar Cardbus 32-bit CF Adapter. działa bardzo dobrze, instalacja sterowników (pod XP) konieczna.
adapter testowany pod fotoloaderem wyciąga spokojnie około 6-7 MB/s, co jest porównywalne z czytnikami USB 2.0 i już dośc mocno zależy od samej karty (u mnie pretec x80).
na tych samych komputerach i kartach zwykły adapter 16-bitowy nie przekraczał w fotoloaderze 1 MB/s, więc czytnik Cardbus jest u mnie 6x szybszy :grin:
czyli ściągnięcie karty 1GB trwa 2,5 minuty, a nie prawie 20. no i ten brak kabli wokół laptopa 8-)
no i nabawiłem się moja nową super kartą...... :mrgreen:
tydzień po wizycie kuzyna coś mnie po....ło i kupiłem sobie nowego laptopa. pomijając inne kwestie, nowy laptok nie ma także gniazda PCMCIA w standardzie PC/CardBus, a jedynie nowe PCMCIA ExpressCard :twisted:
tak więc czytniczek delkina wylądował w szufladzie, a ja znów wróciłem do kabelków i czytnika na usb :cry:
powoli zaczynam polować na ExpressCard CF reader, czyli coś +/- takiego:
albo takiego:
jest tego ciut więcej na rynku (ceny od 60$ przez 40€ do 30£), obiecywane prędkości są rewelacyjne (od 20 do 33 MB/s), ale recenzje już mniej pochlebne (np. tutaj) i mówią o max. 9 MB/s. poza tym czytniki - z racji wymiarów gniazda ExpressCard wystają poza obudowę laptopa (choć ten z dolnej fotki powyżej robi wrażenie, jakby miał się chyba zmieścić?), co trochę niweczy podstawowy cel takiego czytnika (zawsze w lapku gotowe do działania).
jakby ktoś juz miał taką kartę i uzywał, to będę wdzięczny za info. sam oczywiście też poinformuję o testach, jeżeli do nich dojdzie (z fotoloaderem :wink:).
i jeszcze tylko żeby taki czytnik dobrze działał pod vistą! :evil: