No to jeszcze Nikkor 24-70/2.8 musiałby podrożeć. Trzeba pamiętać, że Tamron musi mieć na uwadze wszystkie systemy.
Wersja do druku
Dzisiejsza cena nikkora 24-70 - 6200zł wiec 1000zł tamron może iść spokojnie w górę, o ile mechanika jest sprawna i pewna. Ale tego nie da się ocenić nie mając danej sztuki w ręce.
Ja na temat tamrona nie mogę się wypowiedzieć, nigdy żadnego nie używałem, ale mam uraz do szkieł nie systemowych poprzez sigmę ;)
Wątek przeczyszczony, za kontynuowanie w tym samym stylu będziemy nagradzać kartkami uczestników.
Ciekawe jak wygladac bedzie sprawa z rozkalibrowywaniem sie tych Tamronow. Mialem kiedys 28-75 i byl co prawda ostry i trafial w punkt ale przez jakis rok czasu, pozniej na srodkowych ogniskowych zaczal robic sie bf o zoom creepie nie wspomne.
Wpadła mi do głowy jeszcze jedna wada - brak futerału w komplecie. Za taką kasę powinni dać...
Cichy, a masz pod ręką 28-75 aby go przestrzelać porównawczo? Nie interesuje mnie kwestia różnic w budowie mechanicznej bo zapewne jest na plus w nowym modelu.. o AF nawet nie warto wspominać ;) Za to ciekawi mnie jak optycznie wypada nowy 24-70 w porównaniu do starego 28-75 który kosztuje "trochę" mniej ;)
Swojego 28-75 posiadam w zasadzie od momentu premiery i jest ostry na f2.8. To co mi sie nie podoba to kolory z niego oraz kontrast pod swiatło. Poprawili te rzeczy w 24-70?
Jak juz tak odchodzimy od tematu to ten tamron lepiej śmiga na 5d 3? bo jeśli tak to jakoś nie widzę argumentów żeby go zmieniać przy obecnej cenie nowego Tamrona
15 maja oficjalnie przestano produkować canona 24-70 L
jest tutaj http://www.canonrumors.com/?s=canon+24-70
a nowy C 24-70 II, to ponad 2x więcej niz Tamron
To ja moze pozwole sobie podlinkowac "test" MTFow dla Tamrona i Lki z LensRentals http://www.lensrentals.com/blog/2012...24-70-mtf-data
Miałem właściwie nie pisać po "wywaleniu" kilku moich wcześniejszych krytycznych wpisów na temat tego obiektywu. Wynikały one z konfrontacji uzyskanych przeze mnie efektów z efektami i wnioskami zamieszczonymi przez p.Cichego. Czuję się jednak zobowiązany do małego sprostowania gdyż nie chciałbym aby ktoś przeczytawszy moje wypowiedzi (przed ich wykasowaniem), podobnie jak ja, doszedł do pochopnych wniosków. Ponieważ potrzebuję tego obiektyw (tego zakresu, tego światła i właśnie stabilizacji) na tyle, że nie zrażony wcześniejszymi efektami wybrałem się dzisiaj znowu do sklepu na testowanie. Już pod kilku "strzałach" moje wcześniejsze oceny tego obiektywu uległy zdecydowanej zmianie. Brzegi, może nie do końca tak ostre jak ze stałki, ale porównywalne i w pełni akceptowalne. Zupełnie nie to samo co przed tygodniem. Wtedy ostry był środek, a brzegi kompletne mydło i to jeszcze z prawej strony nie jednakowe, bo z prawej strony znacznie większe niż z lewej. Tak więc prawdopodobnie poszczególne egzemplarze będą się od siebie znacznie różniły. Tak więc najmocniej przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony, ale myślę, że wielu by się wkurzało czytając pozytywne recenzje tego obiektywu i jednocześnie patrząc na efekty, które uzyskałem przed tygodniem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i wróciłem oczywiście z "tamim"