Ja od siebie dodam tylko ze zawsze mozna skrocic czas doswietlajac zdjecie lampa , z tym ze wtedy warto postarac sie o jakies zmiEkczenie swiatelka.DIY dyfuzor czy cos, a wtedy i iso mOzna obnizyc do nawet 200
Wersja do druku
Ja od siebie dodam tylko ze zawsze mozna skrocic czas doswietlajac zdjecie lampa , z tym ze wtedy warto postarac sie o jakies zmiEkczenie swiatelka.DIY dyfuzor czy cos, a wtedy i iso mOzna obnizyc do nawet 200
25.
Prosze o uwagi , wszystkie mile widziane :)
Cześć,
Popatrzyłem na parametry ekspozycji, i widzę niebezpiecznie długi czas 1/10s i wysokie ISO 3200. Jeżeli się mylę proszę popraw mnie.
Jeden z kolegów doradzał użycie błysku, to pozwoli skrócić czasy i obniżyć ISO. Spróbuj tą drogą ;-)
No chyba, że nie chcesz maluszkowi błyskać w oczęta, ale wówczas doradzał bym wykorzystanie/poczekanie na korzystne warunki naturalne ( więcej światła). Wtedy i czas krótszy, i ISO niższe:wink:
Wydaje mi się, że sporo musisz odszumiać a to jak pisałem obniża jakość fotki.
Zrób zdjęcie na krótszym czasie i niższym ISO, porównaj efekt końcowy. Powinna być różnica na korzyść.
Pozdrawiam
mafi
nie bardzo rozumiem o co chodzi , poniewaz przy tym zdjeciu nie napracowalam sie wiele . nie odszumialam go , tylko troszeczke pracowalam nad ostroscia . ISO mialam ustawione na AUTO ,wiec niby bylo ok . W piatek ide popstrykac innym bobasom to ewentualnie pokombinuje cos z tym ISO . Dzieki bardzo za uwage .
pozdrawiam
Ewa
wrzuc iso max 800 , rob zdjecia w raw + jpg , sciagnij sobie rawshooter , darmowy program do obróbki rawów albo program canona, i jazda dobra sprawa, zbuduj dyfuzor jakis na lampe i dopalaj zdjecia lampą, polecam tryb preselekcji przysłony dzieki czemu bedziesz mogła kontrolować zakres GO
Taka myśl mi przyszła do głowy. Sprawdź jakie parametry odszumiania masz ustawione w puszcze. Być może soft odszumia bez Twojej ingerencji i nie masz na to potem wpływu. Dlatego lepiej pstrykać zdjęcia w RAW. Większa kontrola nad odszumianiem, wyostrzaniem, balansem bieli...
Z tego co widziałem to pstrykałaś z preselekcją przysłony. A więc czas automatycznie dopasowuje sie do wybranej przysłony.
W wizjerze wyświetlaja sie parametry ekspozycji i możesz je kontrolować przed wykonaniem zdjęcia, zwróć na to uwagę.
Pozdrawiam
mafi
nie jestem znawcą takich zdjeć, generalnie nie mam dziecka wiec nie foce dzieci, ale znacznie lepsze niz poprzednie, widać dużą poprawe
Mafi - bardzo dziekuje za komentarze ,bardzo pomocne sa jak dla poczatkujacego fotografa - czyli dla mnie :)
niebawem nastepne fotki , poeksperymentuje z RAW
ciekawa sama jestem co to bedzie .....
Witaj Nefrethete ;-)
Miło mi, że moja skromna wiedza jest Tobie pomocna. Ja także jestem na początku drogi, i staram się dzielić sprawdzonymi technikaliami.
Ostatnie zdjęcie 26. wygląda na zaplanowane, w tle nie ma nieładu jest "zasłona", przez to estetyka fotografii wzrasta.
Postaraj się zejść na niższe ISO ( tylko pamiętaj o czasie naświetlania), będzie jeszcze lepiej/ładniej. :)
"niebawem nastepne fotki , poeksperymentuje z RAW
ciekawa sama jestem co to bedzie ....." - no cóż umiejętnie wykorzystana obróbka a zdjęcia będą same się broniły ;). Ale tu kończy się moja pomoc:sad:, bo sam jej w tym zakresie potrzebuję. Nie zniechęcać się, gromadzić wiedzę i doświadczenie postępy przyjdą.
Pozdrawiam
mafi