Obiektyw nowy czy używany? Kiedy czyściłeś czujniki AF?
PS. Ładnego kotleta odgrzałeś.
Wersja do druku
Obiektyw nowy czy używany? Kiedy czyściłeś czujniki AF?
PS. Ładnego kotleta odgrzałeś.
Szkło używane, ale na innym body ostre jak żyletka... Załączone zdjęcie to tylko przykład, jest ich nieco więcej. Matryca kilka razy była czyszczona w serwisie, czujniki AF jak przypuszczam nie, sam się do tego mogę dobrać, czy tylko serwis?
Tak jak wspominałem fotografuję w trybie One Shot, może powinienem używać Al Servo? Używam środkowego punktu, aby ustawić ostrość, później szybkie "przekadrowanie" i shot.
Stare 50D radzi sobie o niebo lepiej...
Naladuj baterie, daj manualne czyszczenie. Gdy sie lustro podniesie, odwroc aparat do gory nogami i przedmuchaj gruszka te otwory na dnie komory.
Tak też spróbuję uczynić. Czytałem jakieś zaszłe tematy, gdzie ludzie opisywali problemy z AF w kontekście czyszczenia czujnika AF, rozumiem, że on się tam gdzieś właśnie znajduje?
Czujnik AF znajduje sie na dnie komory lustra. Beda tam takie prostokatne otwory, wlasnie je musisz przedmuchac. Wskazane tez jest wyczyszczenie tego malego lusterka pod glownym lustrem. Oczywiscie wszystko rob delikarnie ,aby nic nie uszkodzic.
Na koniec gruszka potraktuj matryce, zawsze cos tam moze sie zawiesic.
Ilu pstrykaczy tyle opinii niestety, zacznę od czyszczenia tych czujników. Jeżeli byłbyś uprzejmy przybliżyć tą mikro kalibrację to będę wdzięczny. Przeszukałem po tytułach i nic konkretnego mi w oczy nie wpadło.
W ósmym menu pozycja C.FN III: Autofocus/Drive
Podpozycja nr 8 (AF Microadjustment) wybierz ustawienie nr 2 "Adjust by lens"
wtedy guzikiem "INFO" wchodzisz w kalibrację dla aktualnie przypiętego obiektywu.
Zmieniasz obiektyw i dla niego ustawiasz odpowiednią kalibrację, i tak dalej dla pozostałych obiektywów.
Aparat zapamięta ustawienia i automatycznie dla podpiętego w danej chwili obiektywu stosuje.