Bolek02, po polsku jest TYLKO na CD (mało wygodne korzystanie), angielskiej brak. A te dodatkowe... po prostu są, dla mnie bez różnicy; jak jestem poza domem, biorę tę po niemiecku... (le trochę sie meczę, bo sporo zapomniałem).
Wersja do druku
Bolek02, po polsku jest TYLKO na CD (mało wygodne korzystanie), angielskiej brak. A te dodatkowe... po prostu są, dla mnie bez różnicy; jak jestem poza domem, biorę tę po niemiecku... (le trochę sie meczę, bo sporo zapomniałem).
Skoro kupiłes w normalnym sklepie, to trochę dziwne, że nie dostałeś drukowanej. Sklep powinien Ci dac drukowaną instrukcję chciaż ksero - to ich obowiązek przecież i nikt nikomu nie robi łaski. Na płycie to tylko od TIP-a.
Ja kupowałem w sklepie fotojoker. Instrukcja drukowana jest po polsku i angielsku a na CD powtórka instrukcji aparatu i instrukcje do OS
Na szczęście instrukcja jest najmniej ważnym elementem aparatu.
Może nawet lepiej się stało, bo z lenistwa (tj. braku komforu) nie czytam jej, lecz uczę się sprzętu na fotkach. Zresztą ta instrukcja jest napisana - jak większość podobnych tekstów - trochę bez sensu.
Z niewielkiego doświadczeniauzywania 60d wiem, że mając tę matrycę i ustawiajac wysokie iso (6400), nie należy stosowac żadnego wyostrzania w aparacie. Red. szumu ustawiłem na "słabą", chyba działa lepiej niż "standard"; być może w ogóle należy ją wyłączyć. Optymizer też wyłączyłem. Na 3200 szum jest bardzo ładny, nie warto go niwelować w kompie. Zauwazyłem - używając pomiaru punktowego i strzelajac serią - bardzo duży rozrzut naświetlania (w kierunku przeświatlenia). Nie wiem, czy ten aparat tak ma, czy może minimalny ruch obiektywem powoduje zmianę parametrów pomiaru i ten "efekt".
Za radą forumowicza próbowalem działać na manualu, ale efekt końcowy był identyczny z tym, co osiągałem na "P"; niedoświetlenie o działkę widać b. wyraźnie (w 350d nie było aż takiej różnicy).
LV - nie korzystam (na razie), filmowanie - nie korzystam (może kiedyś).
Aparat b. fanie hula z niedrogimi szkłami tamron (17-50/2.8, Sigma 70-300 APO); słabiej z 50/1.8.
No tak, tylko po co się uczyć na błędach :( Ja uważam, że instrukcja po to jest żeby nie błądzić po omacku. Wiadomym jest, że jak się miało już wiele modeli canonów, to pewne rzeczy są intuicyjne i w zasadzie podobne, ale po co zgadywać :)