Ale kalibracja pomoże na taką przypadłość jak u mnie, tzn gdy błąd nie zawsze występuje? Bo jeżeli chodzi o coś w stylu mikrokalibracji to raczej nie pomoże bo mam ustawione ok w body.
Wersja do druku
Ale kalibracja pomoże na taką przypadłość jak u mnie, tzn gdy błąd nie zawsze występuje? Bo jeżeli chodzi o coś w stylu mikrokalibracji to raczej nie pomoże bo mam ustawione ok w body.
No to może być kwestia oświetlenia, mało kontrastowego obiektu. Wtedy po prostu trzeba czasem przekalibrować obiektyw. Po to jest ta funkcja w body.
dzisiaj robilem zdjecia przy dobrym oswietleniu. Mikrokalibracje nie pomagają bo jest juz ustawione tak aby przy statycznych ujeciach gdzie nic sie blizej obiektywu nie pojawia bylo ok.
No i właśnie może w tym problem, skalibrowałeś pod jedne warunki, a w innych już jest inaczej :) Poza tym w zoomie dochodzi jeszcze kwestia ogniskowych, na szerokim może być inaczej i na długim końcu inaczej. Miłej zabawy kalibracją :)
kalibrowalem na bierząco. Poza tym czasami to nie są roznice ktore dalo by sie zrekompenksowac. Sprawdze jeszcze hard reset bo podobno pomaga.
No to skoro różne szkła nie trafiają to wyślij body do kalibracji. Albo sami i wtedy skalibrują do wzorcowego obiektywu, albo najlepiej ze wszystkimi szkłami Canona to wtedy będzie większa pewność sukcesu tej operacji.
A w Krakowie jest jakiś serwis godny zaufania ktory by to naprawil? Mieszkam w Krakowie więc ułatwiłoby mi to sprawę.
Nie ma.