Potwierdzam, wyświetlacz w 40D jest fatalny, a zdjęcia podglądowe są mydlane i nieostre.
Wersja do druku
Potwierdzam, wyświetlacz w 40D jest fatalny, a zdjęcia podglądowe są mydlane i nieostre.
aparat robi mi jpgi prawie 4 mb, gdy robie jpga z rawa w lightroomie i jakość ustawię na najwyższą, dostaję pliki prawie 6 mb. mam znaleźć ustawienie jakości w którym będę dostawał pliki mniej więcej wielkości aparatowej?
i czy tak mały wizjer to jest nierozwerwalne następstwo małej matrycy i małego lustra? jest dość przykry w porównaniu z normalną lustrzanką ;/
znowu skłamałem co do tego starego 28-80, jest jednak i kitem i usmem. dopiero teraz, po oglądaniu zdjęć z bliska widzę, jakie rozmyte zdjęcia robi :)
Wizjery moich 5D i 1DII nie umywają się wielkością do wizjera poczciwego Zenita B a ten z 10D to już w ogóle szkoda słów :(
Niestety tak właśnie jest, fizyki nie przeskoczysz i w aparatach z cropem wizjery są z konieczności mniejsze niż w FF.
Tutaj to dość fajnie widać:
Można redukować straty światła w wizjerze, rezygnować z lustra na korzyść pryzmatów, ale zawsze FF będzie miał możliwość zrobienia lepszego wizjera niż crop.
Co do zmiany jakości wykonywanych zdjęć to naciskasz klawisz menu, potem wybierasz quality i tam masz możliwość zmiany. Literki L,M,S odpowiadają rozdzielczości obrazka (duży, średni, mały), natomiast te symbole przy literkach oznaczają jakość (kompresję), taki wycinek koła (krawędź gładka, łukowata oznacza niższą kompresję, wyższą jakość, natomiast takie wystrzępione coś, takie "schodki", oznaczają większą kompresję, niższą wagę, oraz niższą jakość.
Ofc RAW czy +RAW to wiesz ocb z działaniem.
Nie wiem do końca, ale wydaje mi się że jpg zapisywany z photoshopa może różnić się rozmiarem równiez ze względu na rozpiętość kolorystyczną, tonalną (po obróbce)... Nie wiem czy różnicę będzie widać gołym okiem przy wywoływaniu z ps z najniższą kompresją i z puszki z najniższą kompresją, ale nie dziwiłbym się drobnym różnicom w rozmiarze.