A co ty myslisz ze firma sobie w stope strzeli?
Normalna polityka jak i kazdej innej firmy.
Wersja do druku
Nie lubię biznesów krótkoterminowych, w stylu na "Łowcę Jeleni". Kupiłeś? A to sp... teraz na bambus.
Doskonale wiem, że dochód jest z masy sprzedanych rebelkitów. Że splendor jest ze stadionowych białych lufek.
Tyle, że myślałem że dla amatora-pasjonata też coś się przy okazji znajdzie, tak jak kiedyś 5d, 70-200/4, 85/1.8. Że pojawią się rzeczy które w sensie użytkowym mają sens znikomy, ale cieszą oko i ręce bardziej niż 60d z przemalowanym na biało 70-300.
Dlatego robię jedyną rzecz, na którą mnie stać - każdego potencjalnego amatora rebelkita zawracam z Canon-drogi. Mam w tym, znikome ale jednak, osiągnięcia.
Jak to nie ma racji bytu? Wystarczy, że wypuści takie - lub jemu podobne - szkło jako następcę 17-40/4, w stosownie wyższej cenie i jestem pewien, że będzie równie wielkim hitem zakupowym. Nie ma tu nic do rzeczy szkło 16-35 ze światłem f/2.8.
Wystarczającą zachętą powinna być premiera Nikkora 16-35/4 VR, któremu stary 17-40 do pięt nie dorasta a jakoś tak znacznie droższy nie jest patrząc na parametry i wyposażenie.
Problem z fotografią jest taki, że człowiek fotografuje wszystko co moźliwe. Od spacer, po jedzenie, po ptaki, wydarzenia sportowe, kotlety itd. Bardzo ciężko sprostać wymaganiom wszystkich.
Szczerze mówiąc rzeczy, które wymieniłeś to ja bym już zakwalifikował zaawansowanego-amatora-z-lepszym-portfelem-pasjonata. Amator pasjonat to moim zdaniem seria XXD i 85/1.8 jako najdroższe szkło, a nie najtańsze :)
Podziwiam! Jeszcze nie widziałem takiego zamiłowania do żadnej firmy u nikogo :-)
Ulotki i transparty w 2011? :)
Masz pełną rację, Nowart. A ponieważ raczej nie wypuści, konkluzja dla mnie była prosta, a podjęte decyzje uważam za jak najbardziej słuszne.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja się na nikogo nie gniewam. Ja po prostu wysiadam, pomyliłem pociągi.
Panowie z tym strzalem w stope to chyba przesadzacie, wypuszczenie 16-50 F4 czy podobnego odnowionego 17-40L to bedzie mega biznes dla Canona, jesli oczywiscie zalozymy ze owy nowy obiektyw bedzie ostry w kazdym punkcie kadru, 17-40L zniknie od razu ze sklepow i ludzie rzuca sie na nowy jak hieny na padline, a cena ~3500 zł nie odstraszy nikogo
Ooops. Przepraszam. Zapomniałem o cenie N16-35/4VR. No tak, odkąd Nikon zaczął rzucać zabójcze ceny to racja. 16-50/4HIS przyjąłby się bardzo.