Pretec zapowiedział P240 USB3.0 High-Speed Multi-Card Reader, ale na rynku chyba jeszcze niet.
Pozdrówka!
Wersja do druku
IMHO to jest to samo - tzn. to wszystko to są standardy interfejsów zatwierdzane przez PCMCIA (co oznacza PCMCIA? :wink:), tylko w różnych latach.
od mniej więcej 3 lat większość laptopów ma porty PCMCIA w standardzie ExpressCard 34/54.
no to kiepsko studiowałeś...
po pierwsze - nie ma czegoś takiego, jak czytnik PCMCIA w odniesieniu do kart CF, bo to jest przecież prawie ten sam interfejs. to są adaptery PCMCIA.
po drugie - te adaptery za 15 zł to są przejściówki 8-bitowe. i są faktycznie koszmarnie wolne. ale są karty PCMCIA w standardzie PC-Card - ten sam fizyczny interfejs, to samo gniazdo, ale już inne taktowanie i inna szerokość magistrali - w efekcie 8 do 16 razy szybsze ściąganie zdjęć!
i to przez to samo gniazdko "PCMCIA"! 8-)
qrcze, czy tak trudno znaleźć ten mój post w T&T?
tam jest wszystko ładnie opisane, są fotki, jest kawa na ławę.
i to chyba od trzech lat... :roll:
wystaje karta.
jeszcze nie, ale wypatruję z utęsknieniem.
na razie do USB 3 można kupić głównie dyski zewnętrzne i pendrive.
Hmmm, :roll: wyjaśnijmy może kilka pojęć, by nie wprowadzać w błąd pozostałych.
PCMCIA to mocno zakorzeniona w marketingu i handlu pluskwa językowa,
która jest często bardziej rozpoznawalna i użytkowana niż prawidłowe określenie – PC Card
Funkcjonalnie to jest mniej więcej to samo bo wyglądem i zastosowaniem niewiele się różni.
Ale to, że wkłada się bardzo podobną kartę, w prawie identyczny port laptopa
nie oznacza, że to jest to samo. Technologicznie jest to zupełnie co innego.
Ale nie będę się tu zagłębiał w szczegóły, szkoda czasu – sam poszukaj.
PC Express Card oferują znacznie większe prędkości transferu danych.
Oczywiście bardzo dużo zależy tutaj od zastosowanej karty CF.
Transfery niektórych czytników/adapterów CF PC-Express sięgają prawie 100MB/s.
Ale to, że producent deklaruje taką prędkość, nie oznacza, że każda karta CF „poleci” z taką prędkością.
Nie ma czegoś takiego jak cyt. "porty PCMCIA w standardzie ExpressCard 34/54."
Są porty dla PC Express Card w standardzie PCMCIA.
Hmmm, czyżby??? Może masz rację.
Możemy się czepiać szczegółów i słówek jak masz ochotę, bo równie dobrze można się upierać ,
że czytnik USB to adapter a nie czytnik itd., itp., ale nie o to chodzi.
Przyjrzyj się określeniom funkcjonującym na rynku – możesz z tym walczyć,
ale IMHO jest to „walka z wiatrakami” i niestety „kijem Wisły nie zawrócisz”.
Po pierwsze primo – nie ma czegoś takiego jak cyt. „karty PCMCIA w standardzie PC-Card”.
Są za to karty PC-Card w standardach zatwierdzanych przez PCMCIA.
Sam zaczynasz się plątać w swoich słowach ;)
Po drugie primo - jakie realne prędkości transferu uzyskałeś fizycznie???
Studiowałem temat PC-Card jakieś dwa może trzy lata temu
i w praktyce opinie użytkowników były baaaardzo negatywne – sporo lepiej
te same CF-ki wypadały w czytnikach USB.
I nie mówię tu o wolnych 8-mio bitówkach.
No fakt, odwaliłeś z tym kawałek dobrej roboty. Tylko że nie do końca można na tym polegać,
gdyż masz tam deczko nieaktualne dane odnośnie prędkości oferowanych
aktualnie przez czytniki/adaptery CF PC Express Card
Jeeeej :grin: ależ odkrywcza myśl.
Tylko że ja pisałem o samym czytniku 54 vs 34, a nie o kartach CF w czytnikach.
To powszechnie wszystkim wiadomo, a nie o to było pytanie.
Pozdrówka!
eee, to moje ulubione ostatnio zajęcie :D
no i zobacz, jak porządnie - dzięki temu - Ty odrobiłeś zadanie ;-)
szczerze - nie pamiętam.
i poza tym ktoś jeszcze miał w Polsce PC Card (CardBus!) do CF??? :shock:
bo jak tego szukałem 3 lata temu - nie było tu nikogo (!), a kilka sklepów, które miały to nawet w ofercie, po kontakcie wycofywały się z tego: "panie, jak to wygląda tak samo, działa tak samo, daje to samo, to kto za to zapłaci 10x więcej?" :roll:
i wszyscy kończyli na lepszych lub gorszych zwykłych adapterach 8-bitowych, które siłą rzeczy MUSIAŁY być wolne (max 1 MB/s).
swoją PC Card (CardBus!) załatwiłem w końcu z USA (z Lexara) i to nawet za darmo, tyle tylko, że jak przyszła, to ją trochę potestowałem (chyba była faktycznie z 6-8x szybsza w zależności od karty (a wtedy karty były sporo wolniejsze, niż dziś)), i tydzień później zmieniłem lapka na nowego z ExpressCard.
i od tamtej pory ta "PCMCIA" ;) leży w szufladzie.
niemniej jednak faktycznie, ZTCP prędkość była duża, ale bez przesady - była po prostu porównywalna z tymi uzyskiwanymi w dobrych czytnikach USB - jedynie wygoda większa (tam zarówno czytnik, jak i karta mieszczą się w całości w laptopie).
ale chyba niewiele zmieniło się (niewiele mogło się zmienić) od tamtej pory... :roll:
no bo interfejs jest ten sam, czy jest więcej urządzeń/czytników - nawet nie wiem, swój kupiłem 3 lata temu - i już nowego nie szukałem, używam go do dziś, nawet w tej chwili.
natomiast wiadomo, że w tym standardzie szybkość zależy tylko w części od czytnika typu ExpressCard i najczęściej to nie on będzie tu wąskim gardłem - IMHO prędkość najbardziej będzie zależała od prędkości karty (sam to widzę - stare karty mają u mnie 8 MB/s, nowsze dochodzą do 15-20 MB/s - a nie mam żadnych szybkich najnowszych kart), potem będzie laptop (pamięć, procek, dysk, system itp. itd.).
ooo, jest fotka z moimi czytnikami/adapterami sprzed 3 lat: 8-)
he, he, teraz widzę, że sam już zapomniałem - i wszędzie tam, gdzie pisałem (w tym i poprzednim poście) "PC Card" - wszędzie powinno było być "CardBus"! :lol:
no i prędkości już faktycznie niedzisiejsze.
ale myślę, że przy szybszych kartach - i tych samych adapterach - zwiększyłyby się.
Dostałem odpowiedź w zeszłym tygodniu od przedstawiciela Preteca (jedyny chyba, który pokazał czytnik na USB 3.0), że na razie nie ma tego w sprzedaży i nie wie, kiedy będzie miał ...
Czyli pochwalili się, by wyjść przed szereg i na tym sie skończyło ...
J.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A najszybszy chyba teraz dostępny jest tu :
http://www.digisol-online.com/epages...ectID=10375155
Dodatkowo ma sloty na inne pamięci, w tym najnowsze SD-HC i SD-XC.
J.
Lexar jest fajny ale wkurza mnie to, że się tak łatwo otwiera pod byle dotknięciem bocznych przycisków. W torbie praktycznie cały czas jest przez to otwarty.
A co sądzicie o KINGSTON FCR-HS? Cena o połowę mniejsza, ciekawe jak z jakością w porównaniu z Sandiskiem i Lexarem...
http://allegro.pl/czytnik-kart-kings...400072219.html
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
*o połowę mniejsza, niż Lexar UDMA czy SanDisk All In One.
PS:nie ma na tym forum opcji edytowania postów?