No to już znasz odpowiedź :)
Wersja do druku
Też miałem o to zapytać, bo w przypadku błysku w trybie Av trzeba dać korektę na plus - z mojej praktyki +2/3EV lub więcej. Zresztą moim zdaniem praca w trybie z Av z lampą to trochę loteria.
Poza tym nie zauważyłem żadnej różnicy na dowolnym sposobie pomiaru światła pomiędzy trybami Av, Tv i M.
nie ma loterii, bo tryby Av i Mv ustawiają ekspozycje pod kątem światła zastanego
[QUOTE=roshuu;799137]Ale wychodzi inaczej. Czas w M musi byc inny niz a AV.. [QUOTE]
Niemożliwe.
Położyłem aparat na stole, skierowałem w ścianę, ustawiłem ISO na sztywno. W trybie M ustawiłem sobie przesłonę F4 i migawkę doregulowałem tak aby ekspozycja była na 0 - wyszło, że migawka ma mieć 1/4.
Następnie ustawiłem tryb na Av, kółkiem ustawiłem przesłonę na F4 i aparat automatycznie ustawił migawkę dokładnie na 1/4.
I na koniec przełączam w Tv, pokrętłem ustawiam migawkę na 1/4 i widzę że aparat dobiera przysłonę F4.
Oczywiście w trybach Av i Tv ekspozycja ustawiona na 0.
Wszystko się zgadza, nie może być przeciez tak, że w zależności od trybu parametry zdjęcia aparat dobiera inne.
Nie zawsze trzeba dawać korektę, tylko trzeba mieć świadomość że pomiar światła + siły błysku jest zupełnie różny w trybie Av a M: http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
Jeśli z błyskiem to masz rację - tryb Av się do tego nie nadaje i tylko w M. Lampa w trybie Av służy do doświetlania a nie oświetlania i często jej używam, ale z zupełnie odwrotną korekcją niż Ty, by np lekko doświetlić cienie czy oczy. Ale o błyskaniu porozmawiajmy sobie w podanym przeze mnie wątku by tu nie tworzyć offtopa.