zapewne chodzi o jakosc wykonania czyt. cena wysoka a szklo nie tak szczelne jak klasa L.
Wersja do druku
Biore w takim razie :P
Temat sie zdeaktualizowal. Zdecydowalem sie na 17-55 2.8 (a mialbyc low budzetowy tamron...jak ja kocham to forum...).
Hmmm nie wiem za ile kupiłeś 17-55 ale z tego co widzę na allegro to niedużo trzeba dołożyć do 5D wersja 1 ;) A wtedy Twój zestaw stałek pokrywa wszystkie najważniejsze ogniskowe no i jest jasny i ostry ;)
A po sprzedaży 40D byłbyś może nawet na plusie..
Tylko, ze pozbywam sie 28 i 50, sprzedajac 40D musze jednak sporo dolozyc do 5D...
Rzucilem okiem - do wymiany puszki musze dolozyc przynajmniej 2000zl ktorych nie posiadam. Szarpnalem sie na 17-55, trzeba zachowac umiar.
Acha no ok, myslalem ze stałki zostaną i dojdzie 17-55. Wtedy 17-55 + sprzedaz 40D daloby 5D... ;)
A tak przy okazji... nie będzie Ci brakowało jasności tych 2 stałek co sprzedajesz? Bo chyba m.in. z tego powodu pewnie je kupiłeś...
Bedzie, ale zweryfikowalem swoje priorytety i bardziej mi aktualnie brakuje mobilnosci....
zreszta nie przesadzajmy 2.8 a uzywalne 2.0/2.2 to duza roznica, ale gdy dochodzi IS to juz to sie wyrownuje. Poza tym, czasem male GO nie jest dobre...nie zawsze robi sie portrety, a 17-55 da mi wieksze GO przy podobnych czasach. Pozatym okazyjnie kupilem ;p
Jakbym mial na zbyciu 2000pln to faktycznie wymienil bym puszke. Kiedy trzeba sobie powiedziec dosc...bo dochodzimy do absurdow ze amator kupuje 1D i same elki, choc nie zarabia na zdjeciach...to juz jest snobizm mili panstwo
Nie no jasne nic na siłę :) Ja sam jak widzisz drogiego sprzętu nie mam bo zdjęcia robie dla zabawy i nie chce mi się na tą zabawę wydawać całej kasy :) Pzdr i moze zapodaj cos z nowego nabytku oraz napisz kilka słów komentarza czy było warto :)
Moze masz racje, moglo by to brzydko wygladac, ale trzeba rozwazyc kontekst. Pojawiaja sie na forum osoby ktore zaczynaja i pierwsze co im sie pierze w mozgu to "kup elki" choc pisza to amatorzy. To absurd tego forum ale masz racje, kazdy bierze to na co go stac :)
choc dalej zdania nie zmieniam, ze kupienie Elki i optycznie podobnego szkla duzo taniej ktory rozni sie glownei solidnoscia i wykonaniem jest dla mnie gadgeciarstwem. Zawodowcom sie to przyda, amatorom...
seb2k6, na pewno sie podziele opiniami w tym temacie