No tak ale to mała niedogodność, więc podejrzewam że jest coś więcej. Tylko co ?
Wersja do druku
No tak ale to mała niedogodność, więc podejrzewam że jest coś więcej. Tylko co ?
No wlasnie jest cos wiecej... Widmo z dziurami. WB nawet ustawione na custom dalej daje przeklamane i nienaturalne kolory i nie wyglada to dobrze. O ustawieniu ktoregos gotowego (fluorescent czy tungsten) tak aby bylo normalnie mozna wogole zapomniec. W tych pewnie nie jest inaczej, a obstawiam ze jeszcze gozej jak w sredniej przyzwoitych kompaktowek (ped za moca, musieli cos po drodze zgubic).
hmmm. Kuchatek co to jest "widmo z dziurami". Czyżby chodziło o to, że ta świetlówka miga a nie pali się światłem ciągłym, czy o coś zupełnie innego :roll:
W skrócie to chodzi o to że słońce generuje pełne widmo od podczerwieni poprzez zakres widzialny do nadfioletu . świetlówki mają luki w tym widmie , tzn że sumarycznie dają światło białe , lecz niektórymi barwami nie świecą.
po rozczepieniu światła białego emitowanego przez słońce mam taką tęczę jak na obrazku poniżej .
po rozczepieniu światła białego emitowanego przez świetlówkę w tęczy byłyby dziury .
http://www.funsports.pl/f-default-f.htm
to adres firmy która sprzedaje sprzet w łodzi , mam na to dość dobre upusty od podanych cen....
wiec jakby było wieksze zamówienie ......to lepiej
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez toni
Dla mnie na 100 %
- CY200K ( jedna na 100 %, jeśli cena będzie dobra to dwie )
- SK120 ( softbox ośmiokątny 80x120 )
- W806 statyw
- SA03 ( przewód do wyzwalania lamp )
Podaj ceny poszczególnych rzeczy jakbyś mógł. Pozdrawiam
To jeszcze ja pare swoich :D
Daylight, czyli sloneczko...
Załącznik 947
7W zarowka...
Załącznik 948
Troche mocniejsza, 200W...
Załącznik 949
Wiekszosc halogenow i innych swiatel swiecacych rozgrzanym drucikiem bedzie mialo tego typu widmo, mocniejsze troche wiecej niebieskiego, ale bez jakichs radykalnych roznic. Zwracamy na uwage na plynne przejscia pomiedzy poszczegolnymi kolorami.
Xenon, czyli palnik lampy... moim zdaniem troche krotka ekspozycja, widmo tak czy siak dosyc rowne... Widac to lepiej na wykresach liniowych, ale te sa ladniejsze ;) To zreszta chyba taki byle jaki palnik byl a nie fotograficzny.
Załącznik 950
Niestety wiecej w tym poscie nie pojdzie, wiec nastepny ze swietlowkami :)
Osramowa CFL'ka (compact fluorescent lamp), czyli swietlowka kompaktowa... 2700K
Załącznik 952
Kilka pikow w poszczegolnych pasmach... W porownaniu do rozleglych widm powyzej chyba wyraznie widac dziury :D
Oko sie nabierze, ale niestety sensor juz taki latwy nie jest.
4000K...
Załącznik 953
6000K dejlajt...
Załącznik 954
Nadal wyrazne braki w zieleni (a zielonych pixeli na sensorach jest najwiecej). We wszystkich duzy impuls w fiolecie (az "wyjarany" na bialo). W zielonym podobnie waskie pasmo wyraznie przewaza nad pozostalymi barwami.
Skala w nm dla fotek... Tak... To sa normalne zdjecia rozszczepionego widma a nie zadne symulacje.
Załącznik 955
A teraz zwykle swietlowki (nie kompaktowe)...
Philips daylight... 5900K
Załącznik 957
Warm white fluorescent... 3700K
Załącznik 956
Tutaj troche lepiej jak w kompaktach, tyle ze te lampki nie maja po 100-300W na mala sztuke na gwint. Trzeba dlugasnych rur, obudow, osprzetu... A i tak nie wiadomo czy akurat te rury ktore dostaniecie beda takie jak nalezy. Dalej widoczne piki w zieleni i fiolecie...
Na koniec ciekawostki...
Telewizor, czyli jakies tam crt...
Załącznik 959
LCD (pewnie stary trup, wiekszosc widm nie obejmuje za bardzo ostatnich osiagniec)...
Załącznik 958
Swieczka...
Załącznik 960
Mysle ze wam starczy... Przetrawcie.