na poczatek zamierzam zakupic
lampe CY100MR , oczywiscie statyw i softbox ( i tum mam dylemat)
dedykowany jest soft 60x60cm ale ja mysle nad softem 60x90 , czy wydolam:d
fotografia portretowa ,plan amerykanski, oraz cala postac
na poczatek zamierzam zakupic
lampe CY100MR , oczywiscie statyw i softbox ( i tum mam dylemat)
dedykowany jest soft 60x60cm ale ja mysle nad softem 60x90 , czy wydolam:d
fotografia portretowa ,plan amerykanski, oraz cala postac
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Chwalisz się, czy o coś nas pytasz?
;P
A teraz moja porada - 100W może być za mało do fotografowania - zwłaszcza jak chodzi o całą postać (gdybyś chciał np więcej niż jeden plan). I lepiej kupić jedną mocniejszą lampę i blendy, niż dwie słabsze lampy. (kurcze, powtarzam to ciągle tu jak mantrę jakąs)
ale niestety niestac mnie na drozsza lampe
200ws to dodatkowe 300zl
dodatkowo mam blende i 2 parasolki (odbijajaca i rozpraszajaca)
no dobrze ale zeby dozbierac musze zarobic, a zeby zarobic musze miec na poczatek jakiegos flesza, a wiec pozoostaje przy opcji tej 100ws, prosze wiec doradzic jakiej wielkosci softbox dobrac?
czyli o cos pytales ? czy to tylko takie myslenie na glos ?![]()
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
softbox 60x60 sprawdza się do zdj legitymacyjnych. Osobiście używam 60x90 + lampy 250ws, 100 będzie za mała.Pamiętaj ,że musisz odjechać z lampami jakieś 2m.Lampa 100 ws polecam jako kontrę, rozjaśnieinie pewnych elementów planu, a nie jako światło modelujące
czyli rozwijajac wypowiedz kedar'a - kup sobie narazie 100 - jak zarobisz to kupisz wieksza a 100 itak Ci sie przyda. a co do softboxa - 60x90 moze byc za duzy w stosunku do mocy lampy
100 ws to stanowczo za mało.Sam używam lamp 500 ws i czasami to mi nie starcza.