-
MGTAN: powiem tak, aparat mi ostrzy i nie ma co do tego dwóch zdań ale ok 30% przypadków jest niecelna ;/ W pokolu przy świetlówce potrzeba wspomagania AF z lampy innaczej liczba trafień celnych spada do 50% .
Na zewnątrz sprawa się poprawia ale zdarzają się takie przypadki jak plik IMG_0240 z nieostrych. ostrzyłem środkowym punktem na te podwójne drzwi po środku kadru Czas bardzo krótki, F14 oświetlenie BDB więc dlaczego taka kaszana??
Co do techniki mojego ostrzenia to zawsze używam centralnego punktu. Wyostrzam i przesuwam kadr lekko w bok aby mój obiekt znalazł sie w odpowiednim miejscu a nie po środku kadru... tak jak to zawsze robiłem w 30D gdzie było praktycznie 99% trafień i ostre to co chciałem...
-
no to spróbuj bez przekadrowywania czy masz ten sam efekt.
-
;) spróbuję dziś z jakąś stałką... mam jeszcze jupitera 135mm postaram się zrobić jeszcze kilka fotek...
-
spróbuj na stałce a spróbuj na tym samym obiektywie co przedstawiłeś zbiór zdjeć.
-
Ze zdjęciem nr 240 ostrość jak dla ISO 3200 i F 14 jest dobra, bo wraz ze zwiększaniem ISO i przy przysłonie aż 14 ostrość będzie spadać i widać to w całym kadrze.
-
::ART:: ale czy aż w takim stopniu? bo mogę podesłać sampla z iso 6400 przy f5.6 gdzie ostrość jest o niebo lepsza...
-
Dla większości obiektywów zakres przysłon 4-8 jest najbardziej optymalny, czyli obraz jest najbardziej ostry i kontrastowy. Nie wiem jak to wygląda w przypadku Twojego obiektywu, ale możliwe że spadek ostrości jest następstwem f14. Najlepiej jeśli porównasz jakość tego samego obiektu dla f5,6 i f14 z zachowaniem tego samego ISO.
-
Moi drodzy WSZYSTKO się wyjaśniło po przeprowadzeniu testów na Jupiterze 135 F3.5:
- ostrość była ustawiana manualnie; czas 1/200 ; f5.0
- 8 na 10 zdjęć wykonanych z ręki jest tak ostrych, że można się pokaleczyć 2 poruszyłem.
- pomyślałem sobie wtedy jeśli taki głupi człowieczek moze ustawić ostrość ręcznie, to mądrzejsze i szybsze urządzenie tym bardziej powinno, chyba, że jest wadliwe.
- obiektyw nie jest wadliwy gdyż pod 30D działa znakomicie
- podłączyłem aparat do statywu i zrobiłem sample na kartce tekstu ostrząc cały czas w to samo miejsce na różnych ogniskowych (70mm ; 135mm ; 200mm) dla dziurki 2.8
- ostrzyło 2 linie niżej
- zacząłem rozkminiać MIKROREGULACJĘ i po ok 50 samplach wyszło że musiałem ustawić wartość +5
sample tutaj - ostrość na oczy
-
chyba jest minimalny BF. daj o jedną działke do przodu. Patrze na zdjęcie modelki i widze ze złapało ostrość na kącik oka a nie na źrenicę.
-
Właśnie zauważyłem że +5 sprawdza się ale +6 jest znacznie lepiej! Wyżej nie napisałem ale korekcja jest dla obiektywu Tamron 70-200 2.8