Moje 055ProB od 5 czy 6 lat są w niezmiennie dobrym mechanicznym stanie (tylko coraz bardziej poobijane). Natomiast większość głowic to syf jakich mało w dodatku z bezsensownymi płytkami (jak np. ta sześciokątna).
Wersja do druku
600R wysokość 170cm
435 wysokość 161 +37cm kolumna
czyli jak widać jest tylko 9cm niższy liczba sekcji ta sama ale danych na temat przekroju nogi nie znalazłem
dodam jeszcze ze maja tą samą głowicę która bardzo przypadła mi do gustu w 600R natomiast 435 nie widziałem bo nie mieli na stanie ale w tym tygodniu pomacam to dam znać aha i 435 ma dodatkowo poziomicę. No i różnią się kolorem i rodzajem blokady sekcji
600R srebrny i zacisk skrzydełkowy
435 czarny i pokrętło smooth control
pozdrawiam Emil
zakup nog juz mi na kilka(nascie) nastepnych lat nie grozi, wiec tego nie sprawdze. wierze na slowo.
co do glowic to niestety sie zgadzam. kupilem MF bo chcialem miec jednakowe plytki w obu aparatach, a w przypadku np. Benro dokupienie zapasowej plytki wydaje sie graniczyc z cudem. niestety, to nie byl dobry wybor. poki 486RC2 zyje to bede sie z tym meczyl, bo by mnie szlag trafil trzeci raz wydawac pieniadze na to samo (juz nawet nie chodzi o te pieniadze, bo to nie sa ogromne kwoty). ale za rok, najpozniej dwa (wiecej temu nie daje) skoncze pewnie na jakims Benro, w ktorym przynajmniej plytka nie latana boki :(
no wlasnie B chcialem, ale na pomysl, ze skoro to jest w pelni zgodne z Arka, to moga to tez inni produkowac nie wpadlem. szukalem obok akcesoriow Benro.
kusisz... ale kurcze twardym trzeba byc a nie mietkim... zajezdze to manfrotowskie badziewie co mam a potem bede myslal o zmianie... wytrzymam :mrgreen:
Też muszę zajechać swoją 488rc2 i wskoczę do stajni Benro.
Jeśli chodzi o nogi to na razie w zupełności mi wystarczają MF 055CXPRO3.
Jedyne co to właśnie niska waga może być wadą gdyż nogi wydają się przez to niestabilne, co jest nieprawdą.
Jestem akurat świezo po analizie statywów na żywo i jeśli chodzi o VELBON 600R to jest nieco lepszy od modelu 800R ponieważ najniższe połozenie pracy to zaledwie 17cm i jest dużo lepszy do makro. Do moich potrzeb najbardziej przypadł mi do gustu statyw MANFROTTO 190 XPROB. który umożliwia łatwe kadrowanie w poziomie ( jednym ruchem dokonuje się obrotu kolumny). jest bardzo stabilny i ma cztery nezależne położenia nóg. Dlatego właśnie go zakupiłem :) Teraz pozostał już tylko wybór głowicy i to już dla mnie nieco trudniejsza sprawa :( . Proszę o opinie co waszym zdaniem się nada do krajobrazów, architektury i portretów.
Jeśli już dyskusja dotyczy Sherpy chciałbym się zapytać, bo nigdzie nie mogę tego znaleźć, czym różni się Sherpa 600 od 600R? Sprzedawca zapewnia mnie, że różnicy nie ma, ale w takim razie po co takie rozróżnienie?
Ja gdzieś słyszałem pogłoskę, że różni się zaciskami nóżek i nieznacznie materiałem.
W każdym razie na stronie producenta jest wymieniony jedynie 600R więc ciężko powiedzieć.