Tylko że mniejsza matryca ma większy szum przez mniejsze piksele więc zysku pod tym względem nie będzie jeśli mówimy o tej samej rozdzielczości i technologii matrycy oczywiście.
Wersja do druku
MMM ma 100% racji :)
Jak nie zabiera? Pixel cropa dostaje mniej światła niż pixel FF przy tej samej ilości pixeli na matrycach. Dokładnie o tyle mniej ile by zabrał TC :) O ilości światła docierającej do pixela decyduje natężenie światła pomnożone przez powierzcnię pixela. Stąd większe szumy cropa :)
Przepraszam jeśli wydałem się opryskliwy, ale praw fizyki Panowie nie zmienicie.
hmm no ja swoje stwierdzenie opierałem na tym, że przykładowo chcąc mieć ten sam kadr - np. Kwiatka, który będzie wypełniał kadr od górnej krawędzi do dolnej to mając np. 100 macro na 5d będziemy musieli podejść do obiektu bliżej niż mając ten sam obiektyw na xxd - korpusie z cropem. a z tego co wiem to odległość od obiektu ma wpływ na wielkość głębi ostrości
co do mojego zdania apropo kasy za 180L - dlatego na końcu mojej subiektywnej opinii dałem :p - bo sam wydaję na foto kupę forsy a wcale na tym nie zarabiam :D (macro) - szkla, pierścienie, mieszek z przeniesieniem elektroniki - teraz jeszcze fleszyk jakis by sie przydal.
To że podałem przykłady tańszych szkieł to nie chodziło mi o to, że tylko takie rozwiązania popieram i tylko takie będą słuszne - nie. Tylko kolega, który się pytał powiedział, że jeszcze nie wie czy będzie tego używał bardziej - bo nie ma przekonania. Sprzęt 180L to już wysoce wyspecjalizowane narzędzie nie należące do najtańszych. Niestety widać tu trochę spaczenie onanizmu sprzętowego - tylko tym obiektywem zrobisz super macro - inne są do ****.
Chciałem tylko się wypowiedzieć i podzelić moimi spostrzeżeniami - bo te inne macro sprzęty też dadzą dużo radości - a różnice w cenie można zainwestować w mieszek albo lepsze oświetlenie - co da dodatkowo lepsze efekty niż sam obiektyw.
I jeszcze odnośnie tej zmiany światła - to wszyscy posiadacze 100 popatrzcie sobie przez sam obiektyw i pokręćcie pierścieniem ostrości - nie widzicie że ten otwór się zmniejsza? :) dla porównania weźcie sobie inną stałkę i zobaczcie czy to wygląda tak samo? (nie mówię tu o zoomach - tylko o stałkach - do których 100 2.8 należy.
Śmiej się dalej: kadrowanie na kompie też ma wpływ na GO jak TC :mrgreen:
Ze względu na kadr i GO nie ma znaczenia jak dokona się kadrowania i na jakim etapie obróbki. Może to być kadrowanie przez TC, może być na matrycy przez cropa, może być w kompie i wreszcie może to byc przycinanie odbitki nożyczkami :-D
Mądry starałby się to zrozumieć, Ty wolisz się smiać, więc baw się dalej :-D
Dla mnie EOT
Pozdrawiam
http://www.fotografuj.pl/Article/Gle...yfrowych/id/38
Przeczytaj proszę to co w załączonym linku, ze szczególnym uwzględnieniem konkluzji zawartej w trzech ostatnich akapitach..
Dla mnie również EOT.
Pozdrawiam
Prosze chlopaki... - dajcie sobie luzu jesli chodzi o GO w FF i Cropie - mnie chodzi o praktyczne zastosowania etc.
Fret ma rację. Powyższy link żongluje słowami i mąci. Mniejsza matryca powoduje większą GO jeżeli chcemy otrymać ten sam kadr, kropka. (A to właśnie jest jedyne sensowne porównanie.)
GO zależy od formatu zdjęcia i odległości obserwacji. Co jest bardzo dobrze wytłumaczone w linku poniżej; szkoda, że nie wszyscy czytają po francusku, bo to bardzo dogłebny, a zarazem przystępny tekst. (patrz rozdzial: GO a odległość obserwacji fotografij)
http://fr.wikibooks.org/wiki/Photogr..._photographies
(ciekawe, że sample jest po polsku)
A z obiektywami makro o różnych ogniskowych podejrzewam, jest tak, że różnice odległości przy tym samym powiekszeniu niwelują różnice ogniskowych i GO jest mniej więcej taka sama. Tylko perspektywa jest różna, co z kolei jest mało istotne, skoro GO jest wąska.
Z tego wynika, ze pomijajac 1. wage i rozmiary; 2. cenę, 3. wpływ długiej ogniskowej na poruszenie (mało istotne ze statywu, ale z EF 60mm jeszcze można zrobić _makro_ z ręki, z 180 mm raczej się nie da) lepszy jest obiektyw makro o dłuższej ogniskowej -- ze względu na odległość. A tutaj jeszcze jest eLka.