Nad czym tu się zastanawiać ?!
50D+2x5Dmk2 :)
Wersja do druku
Nad czym tu się zastanawiać ?!
50D+2x5Dmk2 :)
to fakt 50D na wysokim iso np. 3200 było bardzo ładne
punkty boczne to bolączka 5d, fakt. O serwis się nie bój. O err99 na 400d słyszałem(miałem), o 40d z tą bolączką aż huczy a o naprawę 5d się nie bój. To nie jest tak,że wejdzie 5d mkII i canon wrzuci 5d na śmietnik
myślę kolego, że zaczynasz temat od d... strony
o punktach bocznych jest cały esej na CB
zastanów się dobrze czego właściwie chcesz, tak będzie najlepiej dla Ciebie samego i nie tylko...
od **** strony nie zacząłem, fakt lepiej bedzie dla mnie i dla Ciebie jak zakonczymy ten temat. o błedach typu Err99 nie słyszałem i nie miałem ich
jednym żołnierskim zdaniem. Nie, nie boję się,że mi serwis zamkną i nie będę miał gdzie mojego 5d leczyć.
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=566099
a poza tym "err99 400d site:http://canon-board.info" w google wklej
Powiem tak - nie znam nikogo kto po przejściu z xxxD lub xxD narzekałby na piątkę. A jakość obrazu to inna bajka. Najlepiej sam pomacaj, weź swoją kartę, zrób zdjęcia - zrozumiesz różnicę. Ja po przesiadce z 40stki miałem banana na twarzy przez miesiąc. W końcu dostałem jakość o którą mi chodziło w lustrzance cyfrowej. Nie bez znaczenia jest to, że GO na FF pozwoli Ci wykorzystać ciekawie 85piątke przy portretach.
Jeśli Cię stać to moja rada bierz - zwłaszcza, że mark II już jest i cena spada. A jeśli chodzi o zakup to T...s i wszystko jasne...
radze sie z piatka pospieszyc poniewaz ja sie nabiegalem po calej wawie zeby znalezc jakichs nowy egzemplarz. udalo mi sie jak widac po stopce :D ale egzemplarz z dystrybucji niemieckiej bo z polskiej nie ma juz podobno od 2 miesiecy :(
ps. ten sam sympatyczny pan sprzedawca, wspomnial tez ciekawostke nt. 5D markII, jezeli nic sie do premiery nie zmieni to na rynek polski oficjalnie z dystrybucji polskiej trafi tylko 20 sztuk tego cacka :) mialo byc 150 ale podobno niemieckie sklepy odkupily duza czesc modeli
Dziękuje wszystkim za zabranie głosu i sugesti swoich wyborów. Gratuluje tym co przeszli na 5D.
Przemyślę wszystkie wasze komentarze i jeżeli dam radę to biorę 5D a jezeli już nie uda mi się kupic to bede czekał aż 5D II mark stanieje.
Pozdrawiam
Wiem, że 5D to zupełnie inna bajka dlatego nim się interesuje.
To jest tylko marketingowy bełkot, w praktyce 14 bitów nic nie daje poza wiekszymi plikami. 5D ma 12 bitów a jakość obrazu lepszą.
Dla mnie do portretu istnieje tylko "full frame". Cropy to są dobre dobre na focenie ptaków i samolotów albo jako aparat "do wszystkiego".
Przy portrecie AF 5D nie przeszkadza. Centralny punkt bardzo dobry, pozostałych się po prostu nie używa z jasnymi szkłami bo szkoda nerwów.