Fantastyczna książka, z tym zagadnieniem to The Negative, Ansela Adamsa. Całkiem spory rozdział o systemie strefowym. Nie wiem tylko, czy jest w polsce - ja mam tryptyk ze stanów, po angielsku...
Wersja do druku
Roofman, to działa!!!!
Na matrycowym pół-spust blokuje ekspozycję, a na centralnie ważonym mierzy cały czas, po przekadrowaniu.
Wielkie dzięki.
Właśnie sprawdziłem... blokada ekspozycji pod spustem w pomiarze wielosegmentowym jak i w CW działa jedynie wtedy gdy w CFIV ustawię poz3 (Blokada AE/Pomiar +AF start).
W innych domyślnych spust ekspozycję blokuje jedynie w trybie pomiaru wielosegmentowego (w innych ekspozycja na półspuście pływa).
Piszę o 40D i Av. Pamiętałem jedynie że kolega z 30D z tym walczył ale nie pamiętam czy opanował... Przyznaję, nie sprawdziłem a pisałem tylko o problemach o których pamiętałem. Sorry za wtrącanie się w Wasza dyskusję ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O to mi właśnie chodziło :)
Chyba jedynie Canon tak to opracował, że półspust zachowuje się różnie w zależności od trybu pomiaru na ustawieniach domyślnych puszki :mrgreen:
Eee u mnie niezależnie od pomiaru światła spust wciśnięty do połowy NIE BLOKUJE EKSPOZYCJI. Mogę tego dokonać dopiero po wciśnięciu *
Xsardas, pogrzebaj trochę w ustawieniach, które opisywaliśmy kilka postów do tyłu, to na pewno znajdziesz potrzebne ustawienia.